Gerilim Tipi Baş Ağrısı Öğleden Sonra Görülür!
SağlıkHemen herkesin hayatının bir döneminde yakınmasına neden olan baş ağrısı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Hastane Derindere Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz’dan öğrendik…
Baş ağrısının toplumda en sık görülen hastalık belirtilerden biri olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Keriman Oğuz; ‘Baş ağrısı başın tamamında, tek taraflı veya herhangi bir noktasında; zonklayıcı, sıkıştırıcı, patlayıcı, bıçak saplanır gibi tiplerde görülebilir. Saniyelik sürebildiği gibi, saatler, günler hatta haftalarca devam eden baş ağrıları vardır. Günlük hayatta insanlar ‘’başım ağrıyor’’ dese de baş ağrısının birçok tipi ve nedeni vardır. İnsanlar genellikle altında ciddi bir sorun olduğu endişesini taşırlar ve bu nedenle doktora başvururlar. Tiplerine göre farklı baş ağrısı grupları vardır. Ama öncelikle baş ağrılarını primer ve seconder olarak iki büyük gruba ayırabiliriz. Primer baş ağrısı altında herhangi bir neden olmayan kendisi bir hastalık olarak ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Seconder baş ağrısı ise altında yatan bir hastalığa bağlı oluşan baş ağrılarıdır. Baş ağrılarının büyük çoğunluğu primer baş ağrılarıdır. Ancak baş ağrısı nedeniyle doktora başvuran hastalarda ilk yapılması gereken seconder baş ağrılarının dışlanması gerekliliğidir’ açıklamasında bulundu.
Baş ağrınız başka hastalıklarınızın habercisi olabilir!
Seconder baş ağrılarını düşündürtecek bazı alarm belirtiler vardır.
- Kişinin hayatında gördüğü en şiddetli baş ağrısı olması,
- Daha önce hiç baş ağrısının olmaması veya farklı özellikte bir baş ağrısının olması,
- Sıklığı veya şiddeti giderek artan baş ağrısı görülmesi,
- Tedaviye yanıt vermeyen baş ağrısı,
- Hastada kanser öyküsü veya kafa travması öyküsünün olması,
- 50 yaş üzerinde yeni başlayan baş ağrıları,
- Görme kaybı, nöbet, uyku hali gibi nörolojik başka yakınma ve bulguların eşlik etmesi seconder baş ağrılarını düşündürür.
Baş ağrıları bu alarm belirtilerine uyuyorsa mutlaka ciddiye almak gerekir. Seconder baş ağrılarının altında yatan hastalıkların erken teşhisi oldukça önemlidir. Bu nedenle vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeniz gerekir.
Primer baş ağrılarının tamamı migrenden kaynaklanmaz!
Migrenin de içinde bulunduğu grup primer baş ağrıları grubudur. Ama seconder baş ağrıları dışında kalan her baş ağrısı migren değildir. Primer baş ağrıları grubunda migren, gerilim tipi baş ağrısı, küme baş ağrısı, egzersizle ilgili baş ağrısı, öksürükle ilgili baş ağrısı, hipnik baş ağrısı gibi alt tipler vardır.
Gerilim tipi baş ağrısı öğleden sonra daha çok görülür!
Primer baş ağrıları arasında en sık görülen baş ağrısı gerilim tipi baş ağrısıdır. Herhangi bir yaşta görülebilmekle birlikte en çok genç erişkin yaşlarda görülür. Genellikle öğleden sonra başlar ve akşam saatlerine doğru şiddeti artar. Başta dolgunluk, ağırlık, sıkışma, basınç hissi vardır. Dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu, boyun, ense ağrısı, omuzlarda ağrı görülebilir. Ağrı hafif-orta düzeydedir. “Episodik” ve “kronik” olarak adlandırılan iki gruba ayrılabilir: Episodik ağrılar, 30 dakika-7gün sürer. Baskılayıcı ve sıkıştırıcı karakterdedir. Başın her iki yanını tutan ağrılardır.
Ağrı, alın, omuz ve enseye yayılabilir, hafif düzeyde ağrılardır. Fiziksel aktivite ile artmaz ve bulantı yapmazlar. Işık ve sesten birine karşı hassasiyet görülebilir.
Kronik gerilim tipi baş ağrılarının nedeni genellikle depresyondur!
Kronik gerilim tipi baş ağrılarında ise, hasta ayda en az 15 kez ve yılda en az 6 ay ağrı çeker. Hastalık başlangıcında stres, yorgunluk veya gerginlik olabilir. Bu faktörler daha çok, başı çevreleyen kaslarda hassasiyete neden olarak baş ağrısı oluşturabilir. Kronik gerilim tipi baş ağrısına genellikle altta yatan bir depresyon neden olabilir.
Gerilim tipi baş ağrısında hastanın muayenesi normaldir. Baş ağrısı yapacak diğer nedenler hakkında şüphe varsa laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Gerilim tipi baş ağrınız varsa; iş yoğunluğunuzu azaltmayı deneyin, kendinize daha çok vakit ayırın, yürüyüş yapın ve kısa süreli ılık duş alın.
Migrenin tetikleyicilerine dikkat!
Migren genellikle 4-72 saat sürebilen ataklarla seyreder ve kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda bozar. Genellikle tek taraflıdır; ancak çift taraflı da olabilir. Zonklayıcı karakterdedir. Hareket ve fiziksel aktivite ile artış gösterir. Ağrıya genellikle bulantı ve kusma da eşlik eder. Hastalar ışık, ses ve kokuya karşı hassasiyetten yakınırlar. Tekrarlayıcıdır ve ağrılar genellikle orta şiddetlidir. Kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkiler. Migren kadınlarda daha sık görülür. Bunun sebebi olarak da östrojenin migreni tetiklediği düşünülmektedir. Migreni tetikleyen diğer faktörler; uyku ve düzen değişikliği, peynir gibi bazı gıdalar, hormonal faktörler, geçirilmiş kafa travmaları, açlık, stres ve anksiyetedir.
Migrene karşı alabileceğiniz önlemler!
- Uzun süre aç kalmayın.
- Düzenli beslenin.
- Egzersizi hayatınızın içerisine yerleştirin.
- Düzenli ve kaliteli uyumaya çalışın.
- Hastalığınızın tam olarak ayrımını öğrenmek için hekiminize başvurun. Bazen gerilim tipi baş ağrısını migrenden ayırt etmek zor olabilir. Bazı kişilerde hem migren hem gerilim tip baş ağrısı bir arada görülebilir. Mide bulantısı, kusma ve görme bozuklukları migrende görülür; gerilim tipi baş ağrısına eşlik etmezler. Yine ışık, ses ve kokuya karşı hassasiyet yine migren baş ağrısını lehine bir bulgudur. Migren, baş ağrısı hareket ve fiziksel aktivite ile genellikle şiddetlenir. Oysa gerilim baş ağrısına iyi gelebilir. Migren baş ağrısı zonklayıcı tarzda, gerilim tipi baş ağrısı daha çok sıkıştırıcı niteliktedir.
Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülen baş ağrısı: Küme tipi baş ağrısı…
Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Genellikle belli dönemlerde ortaya çıkar ve hasta önceki dönemlerde de bu ağrıyı yaşamış olur. Çok şiddetlidir. Yarım baş ağrısı vardır. Genellikle gözde kızarıklık, alında terleme, göz kapağının düşmesi, baş ağrısının olduğu tarafta burun akıntısı eşlik eder.
İlginizi Çekebilir