© Tarım Pusulası 2021

Genç Çiftçi Hibesini Kazananlar Nasıl Belirlendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği sağlayacak program kapsamında 14 bin 970 başvurunun hibe almaya hak kazandığını açıklamıştı. Peki kazanananlar ve kaybedenler listesi nasıl oluştu. İşte cevaplar...

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi kapsamında başvuruları kabul edilen genç çiftçilerin puanları, "gencciftci.tarim.gov.tr" adresine girdikleri bilgiler dahilinde, 100 üzerinden 90 puanı tebliğ kapsamında önceden açıklanan kriterlere göre sistem tarafından otomatik olarak belirlenmiştir.

Geriye kalan 10 puan ise değerlendirme komisyonu tarafından, başvuru sahibinin eşinin çalışıp çalışmadığı ve "….aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olup, olmamasına" göre belirlenmiştir.

Sistem tarafından yukarıda belirtilen kriterlere göre belirlenen puanlar neticesinde hibe desteği almaya hak kazananlara ait asil ve yedek listeler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenmiştir.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün Uygulama Talimatında belirtildiği üzere İl Değerlendirme Komisyonunca "Toplam il proje sayısının en az yarısı İl merkezinin de dahil olduğu ilçelere eşit oranda uygular" hükmü gereğince, her ilçeye en az 7 proje şeklinde eşit sayıda uygulanmıştır.

Kalan % 50 lik kısmı ise yine talimat gereğince başvuru oranına göre dağıtımı yapılmıştır. 

Burada önemli bir kriter olarak Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projelerinde kabul edilecek proje sayıları TİGEM ve Genel Müdürlük tarafından her İl için tahsis edilen proje sayıları belirlenmiş, bu belirlenen proje sayılarına göre de konu bazında her İlçe için ayrı (İl-İlçe-Büyükbaş/Küçükbaş-Irk ve diğer) olarak dağıtımı yapılmıştır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca örnek olarak bir ile 142 proje tahsis edilmiş ve bu projelerinden 100 adeti büyükbaş ve küçükbaşa 42 adeti de diğer (arıcılık, bağcılık, fide, fidan, kanatlı, mantarcılık vb.) projelerine tahsis edilmiş olduğunda toplam müracaat sayısı 1439 olduğunu kabul edersek, bu sayının %95.2'si yani 1370'i büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projeleri başvuru yapılsın.

İlçelere göre belirlenen proje konuları bazında her bir ilçedeki puan sıralamasına göre sistem tarafından oluşturulan asil ve yedek listeler elde edilmiştir. Yani herhangi bir ilçede her proje konusundaki sıralama kendi içinde oluşturulmuştur.

Talimatlar gereğince asil ve yedek listeler konu ve ilçe bazında belirlendiği için örneğin; İlçenin toplam başvuru sayısı 17 olan ve 1 kişi besi danası müracaatı olan herhangi bir İlçede 55 puanla bile başvuru sahibi asil listede yer alırken, toplam müracaat sayısı 418 olan ve 85 kişinin besi danasına müracaat ettiği başka bir İlçede 66 puanı olan başvuru sahipleri yedek listede kalabilmektedir.

Örneğin il genelinde başvuru sayısı 11 olan kapama meyve bahçesi projesinde 43 puanla başvuru sahibi asil listede yer alabilirken, başvuru sayısı 648 olan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 25 proje tahsis edilen damızlık dişi düve projesinde 71 puanlı başvuru sahibi yedek kalabilmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER