Geçen Yıl Ahır Ve Ağıl Yapımı Desteğine 657 Başvuru Yapıldı
DesteklemelerCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ahır ve ağıl yapımı için geçen yıl 657 başvuru aldıklarını bildirdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, hayvancılık sektörünün, Türkiye’nin önemli geçim kayaklarından biri olduğunu söyledi. Ömer Fethi Gürer, “Türkiye tüm merkez, ilçe, köy ve kasabalarında son beş yılda ve 2017 ilk 9 ayında ağıl ve ahır yapımı için hibe desteği almak için başvurular oldu mu? Olduysa kaç kişi başvuru yaptı?” şeklinde soru yöneltti.
Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba ise hayvancılığa 2017 yılında 3.8 milyar lira destek sağladıklarını, 2003’den bu yana sağlanan destek miktarının ise 25 milyar lira olduğunu belirtti. Hayvancılığın geliştirilmesi için çeşitli projeler hazırladıklarını anlatan Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye genelinde 2017 yılında 652 adet ahır/ağıl yapımı için başvuru yapıldığını, 2014-2017 döneminde toplam 2.458 adet ahır/ağıl yapımı için başvuru alındığını bildirdi.
Bakan Fakıbaba, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi konularında ağıl ve ahır yapımında hibe ödenmesine 2017 yılı itibariyle başlandığını belirterek, 2.016 genç çiftçinin ağıl ve ahır tesis yapımı için müracaat ettiğini vurguladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “IPARD kapsamında, ahır ve ağıl yapımı ile tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlara son 5 yılda 3.931 ve 2017 yılında 2.348 adet olmak üzere toplam 6.279 başvuru olmuştur” açıklamasında bulundu.
TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK GERİYE GİDİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bakanlık tarafından hayvancılık sektörünün sürekli desteklendiği yönünde açıklamalarda bulunulmasına rağmen, bu sektörün her geçen yıl biraz daha geriye gittiği söyledi. “Onca desteklemelere rağmen Türkiye’de hayvancılığın bitme noktasına gelmesi nasıl izah edilebilir?” diye soran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “15 yıl öncesine kadar hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye, günümüzde canlı hayvan ithalatının ardından şimdi de karkas et ithalatına başladı. Et fiyatlarını ucuzlatmak için yapılan bu uygulamadan a olumlu sonuç alınmadı. Geçen ay, bir önceki aya göre et fiyatları yüzde 5 ila yüzde 7 oranında arttı. Yem fiyatlarına gelen zamlar ise et fiyatlarının daha da artacağını gösteriyor. Bu sektörde bir şeylerin rayında gitmediği ortada” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir