© Tarım Pusulası 2021

Gaytancıoğlu: 'Merinos Koyunlar ölür ise heba olan paranın sorumlusu kim olacak?'

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen Genç Çiftçileri Destekleme Projesi kapsamında Fransa'dan toplam 45 bin baş Merinos ırkı koyunun Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından satın alınarak çiftçilerle dağıtılması ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e bir soru önergesi verdi. 

İthal edilecek Merinos ırkının Türkiye koşullarına uymadığının bir çok çalışma ile ortaya konulduğunu ifade eden Gaytancıoğlu "Daha önceki yıllarda da Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden getirilen damızlık Merinos koyunlar saf olarak yetiştirilmeye çalışılmış, ancak çevre şartları nedeniyle başarılı olunamamıştır. Bunun üzerine  melezleme ile ülke koşularına uygun Merinos türleri elde edilmiştir. Söz konusu Merinos koyunların ülke koşullarına uyum sağlayamayıp, çeşitli hastalıklar, kene gibi zararlıların sebep olduğu diğer rahatsızlıklar sonucu altı ay sonra ölüm riski ile karşı karşıyadır. Söz konusu ithalat gerçekleşir ve ülke koşullarına uyum sağlayamayan Merinos Koyunlar ölür ise heba olan paranın sorumlusu kim olacaktır?" Diyerek yapılacak ithalatın hiç bir faydası olmayacağını savundu. 

İthalatı yapacak firmayı ve neden bu firmanın tercih edildiğini de soran Gaytancıoğlu "1980 öncesinde canlı hayvan ve et ihraç eden Türkiye'nin canlı hayvan ve et ithal eder duruma gelmesinin nedenlerini de sordu. Gaytancıoğlu'nun soru önergesinin metni şu şekilde;

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıda yer alan sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim. 10.10.2016

Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU 

Edirne Milletvekili

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen Genç Çiftçileri Destekleme Projesi kapsamında Fransa'dan toplam 45 bin baş Merinos ırkı koyunun Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından satın alınarak çiftçilerle dağıtılacağı bilgisi kamuoyunda yer almaktadır.

Bu kapsamda Genç çiftçilere  20'şer Merinos ırkı koyun ile birer koç dağıtılacağı ve ilk partide 10 bin koyunun getirileceği belirtilmektedir. Bu proje kapsamında devletin ithal ettiği bir baş koyunun devlete maliyeti de 650 lira olacaktır. Maliyetin yanında söz konusu Merinos ırkının Türkiye koşullarına uymadığı çeşitli çalışmalar ile ortaya konuşmuştur. Daha önceki yıllarda da Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden getirilen damızlık Merinos koyunlar saf olarak yetiştirilmeye çalışılmış, ancak çevre şartları nedeniyle başarılı olunamamıştır. Bunun üzerine  melezleme ile ülke koşularına uygun Merinos türleri elde edilmiştir.

Genç çiftçilerle dağıtılacak olan Merinos koyunların bu şekli ile yetiştirici elinde altı aydan fazla yaşamayacağı aşikârdır. 

Buna göre;

1. Söz konusu Merinos koyunların ülke koşullarına uyum sağlayamayacağı, çeşitli hastalıklar, kene gibi zararlıların sebep olduğu diğer rahatsızlıklar sonucu altı ay sonra ölebilecekleri raporlanmasına rağmen neden Merinos Koyun ithalatında ısrar edilmektedir?

2. Söz konusu koyun İthalatı hangi firma tarafından yapılacaktır? Neden bu firma tercih edilmiştir? Söz konusu ithalatın devlete toplam maliyeti ne olacaktır?

3.Söz konusu ithalat gerçekleşir ve ülke koşullarına uyum sağlayamayan Merinos Koyunlar ölür ise heba olan milli servetin sorumlusu kimler olacaktır?

4. Dağıtılacak olan söz konusu koyunlar neden yerli ırklardan seçilmemiştir? 

5. 2002 yılından bu yana ülkemizde küçük baş hayvan sayısı yıllar itibari ile ne olmuştur? Bir azalma söz konusu ise bu azalmanın nedenleri nelerdir?

6. 1980 öncesinde canlı hayvan ve et ihraç eden Türkiye'nin canlı hayvan ve et ithal eder duruma gelmesinin nedenleri nelerdir?

7. Türkiye Tarım ve Hayvancılıktaki potansiyelini kullanarak ne zaman et, et ürünleri ve canlı hayvan ihraç eder duruma gelecektir?

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER