© Tarım Pusulası 2021

GAP'ta organik tarıma hibe desteği

GAP'ta organik tarım değer zincirinin geliştirilmesi için üreticilere 4 milyon 500 bin lira hibe desteği verilecek.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgede organik tarımın gelişmesine katkı sunmak amacıyla İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ve Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) ile yaptığı iş birliğiyle 5 ilde GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programını uygulayacak.

Program kapsamında Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman'da üreticilere verilecek 4 milyon 500 bin lira hibeyle bölge için stratejik önemi sahip ürünler organik tarımsal üretim usulleriyle yetiştirilecek. Desteklenecek ürünler arasında Antep fıstığı, pamuk, biber, üzüm, zeytin, bal, nar, badem, kırmızı mercimek, buğday, dut ve ceviz de yer alıyor.

- Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya 30 milyon lira hibe

KKA Genel Sekreter Vekili Dr. Hasan Maral, AA muhabirine, tarımsal alanda çok büyük potansiyele sahip olan ve GAP'ın sulama projesinden en çok faydalanacak Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 2015 yılındaki mali destek programlarıyla 30 milyon lira hibe vereceklerini söyledi.

 Bu kapsamda yer alan GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı ile Karacadağ ve İpekyolu kalkınma ajanslarının 2 milyon 250'şer bin lira hibe desteği vereceğini aktaran Maral, projeyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki organik tarım sektörünün ulusal ve uluslararası rekabet edilebilirliğinin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

- Program hakkında bilgilendirme yapılıyor

Maral, destek programı hakkında organik tarım üreticilerinin yanı sıra Dicle, Bağlar, Yenişehir, Hani, Sur, Kayapınar, Bismil ve Silvan ilçelerindeki ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerini bilgilendirmek amacıyla toplantılar düzenlediklerini anımsattı.

 Toplantılarda katılımcılara programın içeriği ve başvuru koşullarının anlatıldığını dile getiren Maral, ayrıca proje hazırlamak isteyenlere yönelik proje yazma eğitimleri düzenleyeceklerini vurguladı.

Organik tarıma bu yıl ayrılan bütçenin diğer desteklerle kıyaslandığında daha düşük kaldığını ifade eden Maral, şöyle devam etti:

"Hedefimiz bölgemizde yeni değeri anlaşılan organik tarım sektörüne destek olmaktır. Üreticilerimizin bu alandaki gelişimine katkı sağlamak istiyoruz. Destek organik ürün yetiştirilmesi ve işleme kapasitesinin arttırılmasına, ürün çeşitliliğinin geliştirilmesine ve yenilikçiliğin teşvik edilmesine, pazarlama ve markalaşma kabiliyetlerinin kazandırılmasına, örgütlenme ve kurumsallaşmanın desteklenmesine katkıda bulunacak.''

Maral, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da verilecek desteğin yarısının kar amacı gütmeyen kurumlara ait projelere ayrılacağına işaret etti.

- ''Üreticilerin gelirinde artış olacak''

Maral, projeyle bölgede organik tarımın üretim ve pazarlama noktasındaki alt yapısının güçlendirileceğini vurgulayarak, ''Program sayesinde GAP'ta organik tarım hızla gelişecek. Çalışmaların neticesinde örgütlü, sürdürülebilir, katma değeri yüksek ve çevre dostu üretim gerçekleşecek. Bu sayede üreticilerin gelirinde artış olacak'' ifadesini kullandı.

Kar amacı güden kurum ve işletme projelerine yüzde 50'ye kadar, kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların projelerine ise yüzde 75'e kadar hibe desteği verileceğini işaret eden Maral, hibe desteğinden faydalanmak isteyenlerin 5 Haziran'a kadar başvuruda bulunmasını istedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER