© Tarım Pusulası 2021

Funda Baltalı'nın bankacılık sektöründen keçi çiftliğine ilginç hikayesi

Baltalı Gıda’nın sahibi Funda Özer Baltalı, bankacılığı bırakıp keçi çiftliği açan girişimci iş kadınlarından. Şimdilerde yapacağı yeni yatırımlarla keçi sütü pazarını büyütmeyi hedefliyor.

Tür­ki­ye­’de ka­dın gi­ri­şim­ci sa­yı­sı ol­duk­ça az. An­cak ba­zı ka­dın gi­ri­şim­ci­ler ade­ta çıl­gın bir gi­ri­şim­ci ru­hu­na sa­hip.

Kı­zı­nın do­ğu­mu et­ki­le­di

Gi­ri­şim­ci iş ka­dı­nı Fun­da Özer Bal­ta­lı, tam da çıl­gın gi­ri­şim­ci­ler ara­sın­da gös­te­ri­le­cek isim­ler­den bi­ri. Gi­ri­şim­ci iş ka­dı­nı Bal­ta­lı, ban­ka­cı­lık sek­tö­rü­nü bı­ra­kıp ‘Tür­ki­ye­’ye ke­çi sü­tü pa­za­rı­nı ge­ti­re­ce­ği­m’ de­di­ği gün­den bu ya­na dur­mak bil­me­den ça­lı­şı­yor. Bal­ta­lı­’yı bu sek­tö­re ya­tı­rım yap­ma­ya mo­ti­ve eden, kı­zı­nın do­ğu­mu ol­muş. Yap­tı­ğı araş­tır­ma­lar­da, an­ne sü­tü­ne en ya­kın sü­tün ke­çi sü­tü ol­du­ğu­nu öğ­re­nen girişimci iş kadını, uzun yıl­lar yo­ğun ça­lış­tı­ğı fi­nans sek­tö­rü­ne ara ver­me­ye ka­rar ve­rir. Bal­ta­lı, ar­tık hem gi­ri­şim­ci yö­nü­nü tat­min  edi­yor hem de do­ğal ha­yat­tan kop­ma­dan ça­lı­şı­yor.

Aracılara kâr sınırı koyulsun

Özel­lik­le gı­da ko­nu­sun­da tü­ke­ti­ci ile üre­ti­ci ara­sın­da bü­yük bir fi­yat far­kı ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Bal­ta­lı Gı­da­’nın sa­hi­bi Fun­da Bal­ta­lı, Av­ru­pa­’da ara­cı­la­rın kâr marj­la­rı­na bel­li bir sı­nır­la­ma ko­yul­du­ğu­nu ak­tar­dı.

Tür­ki­ye­’de de böy­le bir sı­nır­la­ma­nın gel­me­si ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Bal­ta­lı, “Te­mel gı­da mad­de­le­ri tek tek be­lir­len­me­li ve bu mad­de­le­rin sa­tış fi­yat­la­rı de­net­len­me­li. Bel­li bir kâr sı­nı­rı ko­yul­ma­lı. Bu­gün et ve süt fi­yat­la­rı çok pa­ha­lı.

Üs­te­lik asıl yü­kü çe­ken üre­ti­ci pa­ra ka­zan­mı­yor. Ya­sal ol­ma­yan yol­lar­la et ve süt sa­tan­lar pa­ra ka­za­nı­yor. Bu ka­dar pa­ha­lı ol­ma­sı sa­tış­lar­da­ki usul­süz­lük­le­ri ar­tı­rı­yor. Dev­le­tin aci­len gı­da fi­yat­la­rı­na mü­da­ha­le et­me­si şar­t” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Sokak sütünde hijyen sıfır

Türkiye’deki gıda güvenliğini değerlendiren Baltalı, Türkiye’de satılan sütlerin yarısının sokak sütü olduğunu ifade etti. Açık satılan sütlerle ilgili vatandaşı uyaran Baltalı, “Sağlığa zararlı her şey bu sütlerin içinde. Hiçbir soğutması olmayan arabalarda süt bozulmasın diye soda ya da kimyasal ürünler koyuyorlar. Organik diye bu sütleri tüketenler var. Tüketicinin bu konuda bilinçli olması lazım” dedi.

Türkiye’de et ve süt pahalı

Tür­ki­ye­’de et ve süt gi­bi te­mel gı­da­la­rın pa­ha­lı ol­du­ğu­nu an­la­tan iş ka­dı­nı Bal­ta­lı, “Ö­zel­lik­le da­na eti­ni çok pa­ha­lı yi­yo­ruz. Dar ge­lir­li için da­na eti lüks tü­ke­tim ol­du. Bu ka­bul edi­le­mez. Yer­li üre­ti­ci­nin ma­li­yet­le­ri dü­şü­rül­me­li, me­ra sis­tem­le­ri aci­len ku­rul­ma­lı. Ma­li­yet­ler bu ka­dar yük­sek­ken ucuz et ye­mek müm­kün de­ği­l” de­di.

Hedefi ihracat

Üre­tim mer­ke­zi İz­mi­r’­de ol­du­ğu için İz­mir-İs­tan­bul ara­sı me­kik do­ku­yan Bal­ta­lı, ya­kın za­man­da Rus­ya­’ya ke­çi sü­tü ih­ra­ca­tı yap­ma­yı plan­lı­yor. Bu­nun için geç­ti­ği­miz gün­ler­de Rus­ya Ta­rım Ba­kan­lı­ğın­dan yet­ki­li­le­ri üre­tim te­sis­le­rin­de ağır­la­yan Bal­ta­lı, ya­kın za­man­da ya­pa­ca­ğı ya­tı­rım­lar­la üre­tim ka­pa­si­te­si­ni iki ka­tı­na çı­kar­ma­yı he­def­li­yor.

7 milyon liralık yatırım

Ke­çi sü­tü ile ya­pı­lan pey­nir ve içim­lik sü­te ta­le­bin gi­de­rek art­tı­ğı­nı be­lir­ten Fun­da Özer Bal­ta­lı, “2015 so­nun­da 3 mil­yon 650 bin lit­re sü­tü iş­le­miş ola­ca­ğız. An­cak İz­mi­r’­de­ki üre­tim te­si­si­mi­ze 2016 yıl­ba­şın­da ya­pa­ca­ğı­mız 7 mil­yon li­ra­lık ya­tı­rım ile üre­tim ka­pa­si­te­mi­zi yüz­de 100 ar­tı­ra­rak 7 mil­yon lit­re­ye çı­ka­ra­ca­ğı­z” de­di.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER