© Tarım Pusulası 2021

Fiyatlar kavun üreticisini sevindirdi

Hatay'da kendine has kokusu, tadı ve rengiyle yurt içi ve yurt dışından büyük talep gören kavunlar, verimin düşüklüğüne rağmen 1 lira civarındaki fiyatlarıyla üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yetiştirilen, "Ananas" ve "Galya" çeşitlerinin yer aldığı kavunlar hasat edilerek tezgahlardaki yerini alıyor.

Ekim alanları her geçen yıl artan kavunda geçen yıl 16 bin 500 dekar alandan 40 bin 652 ton ürün alındı.

İklim şartları ve yağışların azlığı nedeniyle bu yıl beklenen verimin alınamadığı kavunda, fiyatların yüksek olması ise üreticiyi mutlu ediyor.

Kavun üreticisi Mehmet Hanifi Vural, AA muhabirine, bu yıl kavunda verimin düşük olduğunu söyledi. Bu yıl yağışların yetersizliği nedeniyle dekara 1-2 ton ürün alındığını dile getiren Vural, bunun bir önceki yıl 3 tona kadar çıktığını bildirdi.

Verimin düşüklüğüne rağmen emeklerinin karşılığını aldıklarını anlatan Vural, "Bu yıl kavundan yüzümüz güldü. Geçen yıl 60-70 kuruştan satılan kavunu bu sene 1 liraya kimi zaman da 1 lira 30 kuruşa kadar veriyoruz. Bu da bizi mutlu etti. Fiyatların yüksekliği nedeniyle çok fazla mağdur olmadık." dedi.

Tüccar Kenan Tuzcu ise kavuna talebin iyi olduğunu ürünün azlığına rağmen fiyatların yüksekliği sayesinde kavunun bu yıl üreticisini sevindirdiğini ifade etti.

Tuzcu, Kırıkhan ilçesinden aldığı kavunları talebin yoğun olduğu Ankara'ya götürdüğünü söyledi.

Sabahın ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutan işçiler de yurt içi ve dışından büyük talep gören kavunları sıcağa kalmadan toplamak için uğraş veriyor. Çoluk çocuk kavun tarlasında alın teri döken tarım işçileri, 33 liraya öğleye kadar tarlada çalışarak ekmek parası kazanıyor.

Tarlada toplanan kavunlar traktörlerle alındıktan sonra tırlara yüklenerek Türkiye'nin farklı illerine gönderiliyor. Kavunları büyüklükleri ve kalitelerine göre ayıran işçiler ise bunları kasalara yerleştirerek Kırıkhan kavununun tezgahlardaki yerini alması için hazır hale getiriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER