Fiyatı yarı yarıya düştü, bu kez de üretici isyanda!
TarımFiyatının yüksek olması nedeniyle zaman zaman ithal edilmesi bile gündeme gelen patatesin güz hasadı başladı. Geçen yılın tersine bu yıl fiyatlar yarı yarıya düşerken, üreticiler isyanda.
Fiyatları 5 TL'ye yükselen ve hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarla ithal edilmesi gündeme gelen patatesin güz dönemi hasadı başladı. Patates diyarı Ödemiş ilçesinde üreticiler ayrı bir heyecan yaşadı. Yılda iki kez mahsulü alınan ürünler için hummalı bir çalışma içerisine girilirken, fiyatlarda vatandaş bu yıl umduğunu bulamadı. Geçen yılın tersine bu yıl fiyatlar yarı yarıya düşerken, güz patatesinin toprak altı fiyatı ise 1 TL olarak belirlendi. Bu fiyatların market ve manavlarda kilo fiyatının 1.50 ve 2 TL arasında olduğu gözlendi. Sezonun 10 güne kadar tamamen açılacağını ifade eden üreticiler, Ocak ayı ortalarına kadar hasadın devam edeceğini belirtti.
'ŞU AN PARA KAZANMIYORUZ'
Üreticilerden Bülent Gördesli, üreticinin şuan para kazanmadığını anlatarak fiyatların düşük olduğunu söyledi. Gördesli, hasat sezonunun ilk günlerini yaşadığını belirterek, "Geçen Ağustos ayında ekimini yaptığımız patatesleri hasat etmeye başladık. Marabel cinsi olan patatesler 4 ay gibi bir sürede yetişti. Ovada hasat sezonu ilk günlerini yaşıyor. bugün 3 ton ile 4 ton arası ürün alıyoruz. Raf ömrü kısa ve çok taze olduğu için çuvallama yerine kasalama yaparak ürünümüzü hale gönderiyoruz. Bugün Ödemiş’te patatesin kilosu toprak altı 50 kuruş" dedi.
PATATES ÜRETİMİ TÜRKİYE GENELİNDE ARTTI
Bülent Gördesli, geçen yıl fiyatların yüksek olması nedeniyle üreticilerin memnun olduğunu aktararak şöyle konuştu: "Geçen yıla göre gerek ilçemiz gerek Türkiye’de patates üretimi çok fazla. Bunun nedeni gerek güz, gerek bahar dönemlerinde patatesin para etmesinden dolayı şuan plansız bir üretim ile de karşı karşıyayız. Geçen yıl güz hasadı dönemimiz toprak altı kilo fiyatı 1 TL’den açıldı, 1 TL’den kapandı. Geçen yıl üreticinin yüzü gülerken bu yıl ancak yaptığı masrafı geri alıyor üzerine kâr yapamıyor. Ocak ayı ortalarına kadar sürecek hasat sezonunda fiyatların artması ihtimalini görebiliyoruz. Tohumculuk sektörü şuan için başlamadı. İlçemiz de tohumculuk sektörü açıldığı farklı illerle alış veriş başladığında patateste toprak altı fiyatlar biraz artış gösterebilir. Ancak 50 kuruştan aşağıya gerilemesini asla istemiyoruz. Geçen yıl hem fiyatlar güzeldi hem de ürün daha verimliydi. Normal bir tarladan dönümde en aşağı 4 ton ürün alabilirken bugün en iyi tarladan 4 tonu zorluyoruz."
YETKİLİLERE YURT DIŞI ÇAĞRISI
Gördesli, bu dönemde 2 bin TL’ye varan masraf olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun içinde bizi en çok zorlayan mazot, gübre ve ilaç girdileridir. Dört ay boyunca yaptığımız sulama, yaktığımız elektrik, işçiliği de eklediğimizde fiyatlar bugün için kurtarıcı yüz güldürücü değil. Bugün hasadını yaptığımız ürünleri İzmir, Manisa, Aydın'a gönderiyoruz. Önümüzdeki günlerde İstanbul’a göndermeye başlarız. Ancak belirttiğimiz gibi Türkiye genelinde ve ilçemizde üretim çok fazla onun için yurt dışı ihracatı önemlidir. Yurt dışına ürün gönderirsek fiyatlarda artış sağlayacak üreticinin yüzü gülecektir. Yetkililerimizden üreticimizin mağdur olmaması için sezon içinde yurt dışı ihracat kapılarının açılmasını talep ediyoruz. Bereketli bir sezon, çiftçimizin, esnafımızın kazanacağı yüzlerin güleceği bir sezon olsun."
İlginizi Çekebilir