FISHCap semineri Tacikistan’ın balıkçılık ve su ürünleri sektörünü mercek altına aldı
TarımFISHCap projesi kapsamındaki çevrimiçi seminer, Tacikistan'ın balıkçılık ve su ürünleri endüstrisinin kısıtlarını, zorluklarını, iyi uygulamalarını, başarı öykülerini, güçlü yönlerini ve yatırım fırsatlarını vurgulamak için tasarlandı.
FISHCap Projesi’nin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün durumu hakkında bilgi veren çevrimiçi seminerler dizisi 26 Şubat 2021'de Tacikistan’la devam etti. Seminere, Tacikistan ve Türkiye'den aralarında Tacikistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, FAO ve her iki ülkeden ilgili özel sektörlerin de dahil olduğu çeşitli paydaşlar katıldı. FISHCap’in daha önceki seminerlerinde olduğu gibi bölgesel bir bakış açısına sahip etkinliğin odak noktası sadece Tacikistan değil, aynı zamanda projenin yararlanıcıları olan Orta Asya ülkeleriydi.
Tacikistan, geniş su kaynaklarına sahip bir ülkedir. Bununla birlikte, son zamanlarda ülkedeki balık üretimindeki düşüş, balıkçılık ve su ürünleri endüstrisinin belirli alanlarında iyileştirme ihtiyacını gündeme getirdi. Ayrıca, Tacikistan’ın balıkçılık ve su ürünleri endüstrisi son yirmi yılda özelleştirmeyle ilişkili sorunlar ve 2007-2008’de olduğu gibi olumsuz hava koşulları dahil olmak üzere çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı.
Sektörün kırsal yoksulluğu azaltma, gıda güvenliğini sağlama ve istihdam yaratma potansiyelinin farkında olan Tacikistan yetkilileri, ülkedeki balıkçılık ve su ürünleri endüstrisini desteklemek için gerekli önlemleri alarak politikalar geliştirdiler. Tacikistan’ın balıkçılık ve su ürünleri endüstrisinin ülkenin gayri safi milli hasılasına katkısının artırılmasının kırsal ekonomiyi desteklemeye yardımcı olacağı yaygın olarak kabul ediliyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanmasında özel sektörün rolünü çnemseyen FISHCap projesi kapsamındaki seminer, Tacikistan'ın balıkçılık ve su ürünleri endüstrisinin kısıtlarını, zorluklarını, iyi uygulamalarını, başarı öykülerini, güçlü yönlerini ve yatırım fırsatlarını vurgulamak için tasarlandı. Etkinliğe çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.
FAO Tacikistan Temsilcisi Oleg Guchgeldiyev, Tacikistan hükümetinin sektörü geliştirmek amacıyla balıkçılık ve su ürünleri endüstrisine yönelik vergi indirimi politikasını gündeme getirerek, Tacikistan'ın bu alanda ithalata bağımlı bir ülke olmaktan kurtulmaya çalıştığını belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, Türkiye'nin su ürünleri de dahil olmak üzere doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimini desteklediğini vurguladı.
FAO Balıkçılık ve Su Ürünleri Kıdemli Uzmanı Haydar Fersoy, Tacikistan'da balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisi için paydaşların katılımının önemine işaret etti ve söz konusu sektörün daha fazla gelişme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
Tacikistan Hayvancılık Üretimi Bakan Yardımcısı Mirzozoda Muzaffar, salgın sırasında ülkedeki tarımın performansını katılımcılarla paylaştı ve üretimin geçtiğimiz yıl arttığına dikkat çekti. Muzaffar, Tacikistan'daki balık çiftliklerinin kapasitesinin ve balık yemi üretiminin artırması gerektiğini de belirterek, her iki konunun da hükümetin planları arasında yer aldığını ifade etti.
Çevrimiçi seminerde, balıkçılık ve su ürünleri kaynakları hakkındaki kapsamlı bilgiler katılımcılarla paylaşıldı ve sektörün ülkedeki potansiyeli ele alınarak sektörün durumu ve performansı ayrıntılı olarak incelendi. Etkinlik ayrıca, sektördeki zorluklar ve en iyi uygulama örnekleriyle ilgili bilgi alışverişi ve sektör gelişimi için yatırım fırsatlarının belirlenmesi bakımından da bir platform oluşturdu.
Son olarak, çevrimiçi seminer Tackistan için Ulusal Su Ürünleri Sektörü Değerlendirmesi (NASO) hazırlıklarına katkıda bulundu.
FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında
FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.
2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.
İlginizi Çekebilir