FISHCap çalıştayı balık sağlığı yönetimi ve balık hastalıklarına ışık tuttu
HayvancılıkBölgesel çalıştayda katılımcılara balık sağlığı yönetimi, kültür balıklarının yaygın hastalıkları ve bu hastalıkları teşhis etme ve semptom gösteren balıkları inceleme yöntemleri hakkında temel bilgiler verildi.
Balık sağlığı yönetimi ve balık hastalıkları üzerine bölgesel bir çalıştay 20-22 Aralık 2021 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi. Çalıştay, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) aracılığıyla “Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Sürdürülebilir Balıkçılık ve Su Ürünleri Yönetimi için Kapasite Geliştirme (FISHCap)” projesi kapsamında ve Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği (SUYMERBİR) işbirliğiyle gerçekleştirildi.
İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak gerçekleştirilen çalıştayın amacı, katılımcılara balık sağlığı yönetimi, kültür balıklarının yaygın hastalıkları ve bu hastalıkları teşhis etme ve semptom gösteren balıkları inceleme yöntemleri hakkında temel bilgileri vermekti.
Çalıştaya FISHCap projesinin yararlanıcı ülkeleri olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Türkiye'den 16 uzman katıldı. Çalıştay sırasında, katılan her ülke, bölge içinde etkin bilgi ve deneyim alışverişini teşvik etmek için bir sunum eşliğinde ülkelerindeki duruma ilişkin genel bir bakış sağladı. Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve FAO'dan uzmanlar da balık sağlığı yönetimi ve balık hastalıkları konusunda kapsamlı sunumlar yaptılar.
Çalıştay kapsamında, yararlanıcı ülkelere Türkiye'nin uzmanlık ve uygulamaları hakkında bilgi sağlamak için bir laboratuvar ve teknik gezi düzenlendi. Çalıştayın son gününde katılımcılar, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü'ndeki balık hastalıkları laboratuvarı ve balık kültürü uygulamalarını görme fırsatı buldular.
Çalıştay bulguları FAO tarafından üç dilde (İngilizce, Rusça, Türkçe) yayımlanacak.
İlginizi Çekebilir