© Tarım Pusulası 2021

Fındıkta Külleme Hastalığına Karşı İlaçlı Mücadele Dönemi

Fındık bahçelerinde son yıllarda yoğun zarar yapan Külleme Hastalığına karşı ilaçlı mücadele; hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa belirtiler görülür görülmez, daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise meyve (çotanak) bağlama döneminde başlamaktadır.

Gİresun'da hemen hemen tüm bahçelerde daha önceki yıllarda hastalık görüldüğü için belirtilerin görülmesini beklenmeden koruyucu olarak ilaçlı mücadeleye başlanması gerekmektedir.

İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; yapılmış olan arazi çalışmalarında bitkinin gelişimi ve meteorolojik şartlar dikkate alındığında ‘GİRESUN İLİnDE İLAÇLI MÜCADELEYE 15 NİSAN 2017 TARİHİNDEN İTİBAREN BAŞLANMASI UYGUN GÖRÜLMÜŞTÜR.’

Hastalık belirtisi görülmeyen bahçelerde birinci ilaçlamada koruyucu bitki koruma ürünü olarak Kükürt 800 g/L kullanılması; ikinci ilaçlamada ve hastalığın görülmeye başladığı bahçelerde ise diğer ruhsatlı bitki koruma ürünlerinden birinin kullanılması gerekmektedir.

İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 14 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması, bitki koruma ürünü etiketindeki doz tavsiyelerine mutlaka uyulması ve herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak, bitki koruma ürünleri uygulama belgesine sahip kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Fındık üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat edebilir veya www.giresun.tarim.gov.tr adresinden web sitesini ziyaret edebilirler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER