© Tarım Pusulası 2021

Fındıkta Fiyat Bilmecesi Büyüyor

Fındıkta yaşanan fiyat düşüşleri üretici ve ziraat odalarını tedirgin ederken FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, piyasa ve üreticinin sahipsiz kaldığını söyledi.
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık piyasasındaki son durum ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Fındık fiyatlarının bir grup tarafından ayarlarının oynandığını belirten Bayraktar, ”Niye indi fındığın fiyatları? Biz biliyoruz ki piyasa sahipsiz, üretici sahipsiz kaldı. Mutlaka kanun yapıcılar, sektörün bir kısım aktörleri bir kısım argümanları ortaya koyuyor ama bu piyasayı kontrol edici bir etki sağlamadı. Dolayısıyla piyasada ana etken pozisyonunda olan bir grup kendince haklı olabilir ama üretici bağlamında ve bizim bakığımız bağlamda pek haklı değil. Dolayısıyla burada fiyatlarla oynuyor gibi bir algı var bende bu algıya katılıyorum” dedi.
“ATI ALAN KÖPRÜYÜ GEÇTİ”
14 liradan 8 liraya kadar gerileyen fındık fiyatları için "Bu bugünkü şartlarla kabul edile bilir bir fiyat değil" diyen FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, “Bu aşamada FİSKOBİRLİK ne yapabilir ? Aslında biz bunu sezon başında konuştuk, sezon başında biz üreticiye ’emanete fındık vermeyin, kendi depolarınızda saklayın, eğer kendi depolarınızda saklayamıyorsanız illa emanete verecekseniz FİSKOBİRLİK’in kapıları size açıktır’ dedik. ’Tercihinizi FİSKOBİRLİK’ten yana kullanın ki fındık fiyatı da aşağı düşmesin’ dedik ama maalesef emanetçinin önüne geçemedik. Bir kısım üreticinin alışkanlıları sebebiyle FİSKOBİRLİK beklediğimiz anlamda tercih edilmedi. Dolayısıyla bugün gelinen noktada maalesef emanetle kurulan düzenin hem üreticisi hemde mağduruyuz. Biz yine alımlarımıza devam edeceğiz, ediyoruz zaten yine bir miktar piyasanın üzerinde alımlarımıza devam edeceğiz ama bugün itibariyle ne derler ‘atı alan köprüyü geçti’ Bugün artık bizim gibi kurumların bu işe müdahale edip döndürmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.
"DEVLET HER YIL 800 MİLYON LİRA PARA HARCAR AMA HİÇBİR ANLAMI OLMAZ"
Doğrudan destek adı altında uygulanan sinerjinin fındık problemini çözecek bir sonuç doğurmayacağını savunan Bayraktar, “ Devlet karşılıksız vereceğim diyorsa ayrı. Devlet karşılıksız çiftçisine yardım ediyor, sorun yok ama devlet müdahale alımından vazgeçiyor. Bunun karşılığında doğrudan destek dediği modele geçiyor ve bu modelde fındıkta var sayılan problemleri çözecek dediği için söylüyorum; bu model ve uygulama problemleri çözmez. Devlet her yıl 800 Milyon lira para harcar ama hiçbir anlamı olmaz. Bunu her yıl söyledim ama maalesef fındık az olduğu için kamuoyu, üretici bu işle uğraşırken çok fazla farkına varmadı. Dolayısıyla bu strateji ile devlet bu işin kontrolünü birilerine bırakıyor ve bu doğru değil” şeklinde konuştu.
"EMANETE FINDIK VERMEKTEN VAZGEÇMEMİZ LAZIM"
Geçen sene rekoltenin beklenenin üzerinde olduğunu vurgulayan Bayraktar, ”Eğer üretici emanet ile ilgili tavrını değiştirmez ise devlette eğer müdahale etmez ise piyasayı da oyun kurucu pozisyonunda olan ticari işletmeler bununla oynuyor. Dolayısıyla bunun üzerinde ısrarla sezon başı emanete vermeyin, para lazımsa FİSKOBİRLİK’ten bozdurun veya illa emanete verecekseniz FİSKOBİRLİK’e verin demiştim ama maalesef o sebeple veya bu sebeple üretici bu davranışı göstermedi ve maalesef korktuğum başıma geldi” diye konuştu.
“FINDIKTA PİYASA YAPICI TÜRKİYE OLMALIDIR”
Türkiye’nin dünyada fındık üretiminde tekel olduğunu ve dünya fındığının yüzde 75’ini Türkiye’nin ürettiğini hatırlatan Bayraktar, ”Bizden sonra üreten İtalya, orada da yüz bin ton civarında fındık oluyor aslında. İtalya kendi ürettiği fındığı kendisi tüketebilecek durumda yani fındığı satacak olan ülke biziz. Yada dünyada fındık tüketimin artmasını sağlamakla sorumlu ülke biziz. Biz üretiyoruz bizim satmak gibi niyetimiz var. Bizim üreticimizin paylaşması lazım. Bu yüzdende mutlaka piyasa yapıcı rolünde Türkiye olması lazım” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER