© Tarım Pusulası 2021

Fındık Yeşil Kokarcası Eğitim ve Uygulama Projesi Sonuçları Açıklandı

Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcası Eğitim ve Uygulama Projesi Sonuçları Kamuoyuna Açıklandı

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İle Fındık Tanıtım Grubu işbirliğinde yürütülen Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcası Eğitim ve Uygulama Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ve alınan sonuçlarla ilgili basın toplantısı düzenlediler.

Düzenlenen basın toplantısında proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, Fındık Tanıtım Grubu Başkanı İlyas Edip SEVİNÇ, İl Müdür Yardımcıları Kıvanç GÜNAY ve Ekrem OĞURLU, Fındık Tanıtım Grubu Başkan Yardımcısı Hüseyin Hilmi DURAK, Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ömer AYDIN ve Fındık Tanıtım Grubunda görevli Ziraat Mühendisi Şenel ÖZTÜRK basının karşısına geçmiştir.

Fındık Tanıtım Grubu Başkanı İlyas Edip SEVİNÇ'in açılış konuşmasından sonra söz alan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ; "İhracat ve ekonomik getirisi kadar milyonlarca çiftçi ailesinin de geçimini sağladığı fındık yetiştiriciliğinde gerek meyve miktarı gerekse meyve kalitesine verdiği zararla dikkati çeken Fındık Yeşil Kokarcasına karşı Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Fındık Tanıtım Grubu güçlerini birleştirmiş ve bu proje hayata geçirilmiştir.

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından Fındık Tanıtım Grubuna sunulan "Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcası Eğitim ve Uygulama Projesi" nin kabul edilmesinin ardından 12-30 Mayıs 2015 tarihleri arasında Ordu, Giresun ve Düzce İllerinde proje kapsamında eğitim ve ilaçlama çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Fındık Tanıtım Grubunun finansmanını sağladığı, eğitim, takip ve organizasyonu ise Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün üstlendiği projede Ordu ilinde 6, Giresun ilinde 5 ve Düzce illerinde 5 olmak üzere toplam 16 ilçeden 30'ar çiftçi olmak üzere 480 çiftçinin eğitimi gerçekleştirilmiştir. Eğitime katılan üreticilere fındık bakım ve besleme, fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası ile mücadele konularında ayrıntılı bilgiler aktarılmıştır. Eğitime katılan 480 üreticinin her birine Fındık Tanıtım Grubu tarafından sağlanan kaynakla alınan fındık yeşil kokarcasına karşı etkili ruhsatlı kimyasal ilaç, budama makası ve fındık yetiştiriciliği kitabı hediye edilmiştir.

Ayrıca proje süresince ilaç uygulaması yapılmak üzere 16 ilçenin her birinden10'ar dekar olmak üzere toplam 160 dekar fındık bahçesinin ilaçlanması ikişer kez yapılmıştır. Seçilen bu fındık bahçelerinin birinci ilaçlaması eğitimler verildiği sırada yani Mayıs döneminde yapılmış olup ikinci ilaçlama ise Haziran-Temmuz aylarında gerçekleştirilmiştir.

Proje sonucunda ilaçlanan fındık bahçelerinden hasat esnasında belirli bir miktar fındık numunesi alınarak proje kapsamında fındık yeşil kokarcasına karşı yapılan uygulamanın etkinliği incelenmiştir. Alınan bu fındık numunelerinin analizleri sonucunda; sezonlara göre farklılık göstermekle birlikte ortalama % 5-6 seviyelerinde bulunan fındık yeşil kokarcası zararının, uygulama sonucunda % 0,2-0,4 gibi önemsiz sayılabilecek seviyelere düştüğü anlaşılmıştır. Ayrıca yapılan analizlerde, uygulamada kullanılan ilaçlara ait herhangi bir kalıntıya da rastlanmamıştır.

Bu çerçevede, fındık ihracatını en az aflatoksin kadar olumsuz etkileyen,  gerek iş gücü gerekse maddi anlamda ihracatçılarımıza tarifi mümkün olmayan zararlar veren fındık yeşil kokarcası zararından korunmak için tüm üreticilerimizin ruhsatlı ilaçlarla bahçelerini yılda iki kez ilaçlaması ve İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden gerekli bilgileri edinmesi oldukça önem arz etmektedir.

Fındık Tanıtım Grubu ve Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak üreticilerimizin eğitilmesine yönelik çeşitli konularda ar-ge projelerine devam edilecektir" şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Açıklamaların ardından basın mensuplarının soruları cevaplandırılarak toplantı sona ermiştir. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER