Fındık üreticisinin umudu tek tek dökülüyor
TarımTürk tarımının önemli aktörlerinden olan ve her yıl en çok ihraç edilenler listesinde kendisine yer bulan fındık, son 3 yıldır külleme hastalığı ile mücadele ediyor. Yapılan birçok çalışma ve ilaçlamanın net sonuç vermemesi fındığın her geçen yıl biraz daha bölgede kayba uğramasına neden oluyor.
2017 yılı fındık hasadına sayılı günler kala külleme hastalığı yüzünden fındıkta dökülmeler yüzde 50 seviyelerine çıktı. Külleme hastalığının 2017 sezonu öncesi rekolteye ciddi şekilde etki edeceğini belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "Baktığınız zaman yer yer yüzde 50 dökülen bahçelerimiz var. Özellikle yüksek kesimlerde şu anda fındık daha olmamış ve hasat edilecek noktaya gelmemiş" dedi.
Fındık tarımının değişik noktaya gelmeye başladığını ifade eden Karan, "Önceleri gurbetçilerimiz geliyordu fındığını toplayıp gidiyordu fakat tarımda bu olanakların dışında bir çözüm üretmemiz gerekiyor. Şimdi eskisi gibi değil, 1 sene bahçe içinde olmamız gerekiyor. Küllenme hastalığı 2-3 yıldır bahçelerimize musallat oldu, bunun da önüne geçemiyoruz. Bu yıl da küllenmeden dolayı dökülmeler başladı. Baktığınız zaman yer yer yüzde 50 dökülen bahçelerimiz var. Özellikle yüksek kesimlerde şu anda fındık daha olmamış ve hasat edilecek noktaya gelmemiş. Bununla beraber küllenme ile mücadele edenler, ilaçlayanlar, gübre yapanlar, iyi bir hava sirkülasyonu yapanlarda dökülme çok görülmüyor. Fındık tarımında artık üretici bahçesinde varsa harmanda da olacak. Bahçesinde çalışmıyorsa olması zor. Bu da tabi ilimiz açısından da kötü bir durum. Artık tarımla uğraşan kişi tarım arazisinde çalışacak" şeklinde konuştu.
"Yeni sezonda beklenti 12 TL"
Yeni sezon öncesi bir fiyat vermekten kaçınan Karan, üretici acısından belli bir fiyat vermenin doğru olmayacağını kaydetti. Üretici tarafından yeni sezonda beklentilerin çok yüksek olduğunu vurgulayan Karan, "Ürün belli bir maliyetin altında satılırsa kaynaklarını kurutmuş oluruz. Tabi bu fındık maliyetleri geçen yıla göre çok azdı, 50 kilo fındık alınan yerde maliyet 16 TL iken, bugün fındık fiyatları 9 TL seviyelerinde, yani geçen seneki maliyetin altında satılıyor. Alıcının da, satıcının da insaflı olması lazım, çok maksimum fiyatları kafasından geçirmemesi lazım. Bizim üretici açısından 12 TL'nin altında bir fiyat düşünmüyor ama alıcı açısından da mantıklı durum düşünüyoruz" diye konuştu.
"TMO piyasaya girmemiş olsaydı şu an 9 TL olarak konuştuğumuz fiyatlar 6-7 TL civarında olmuş olacaktı" diyen Karan, "TMO'nun piyasaya girmesini çok olumlu buluyoruz. Üretici de, tüketici de fındığı kaça alıp satacağını bileceği için çok elinde de stok yapmayacaktır. Vatandaş bir beklenti içinde oluyor, stok yapılıyor, bu olmayacaktır. Çünkü Türkiye'de kalan stoklar elimizde kalıyor ve bu da Türkiye'ye mal oluyor. Eğer bir taban fiyat olursa üretici beklenti içinde olmaz, fındığı satacak, pazara indirecektir. Şu anda bir rekolte kamyonda konuşuluyor gibi fakat o tarihten sonra takip ettiğimiz bölgelerde direkt arazı çalışmalarında yüzde 50 oranında bir dökülme meydana geldi. Bizim tahminlerimize göre ciddi bir yanılma söz konusu, açıklama olmaması bir avantajdır. Açıklanmadan bir müdahale edilirse çok iyi olacaktır. Giresun'da tespitlere göre dönüm başına 300 kilo gibi bir rekolte var. Giresun'dan toplam 100 bin tona yakın bir rekolte bekliyoruz ama tabi dökülmelerden sonra biraz aşağıya düşeceğini tahmin ediyoruz. Net rakam söylemek hiçbir zaman doğru olmaz, bekleyip göreceğiz. Bizim halk dilinde bir söz vardır, fındık çuvallandıktan sonra belli olur" ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir