Fındık üreticilerine uyarı
TarımFatsa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü erkan Ayaz, mayıs ayında ortaya çıkan ve fındığa zarar veren fındık kurduna karşı ilaçlama...
Fatsa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, mayıs ayında ortaya çıkan ve fındığa zarar veren fındık kurduna karşı ilaçlama konusunda üreticileri uyardı.
Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık kurduna karşı üreticilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Fındık ürününün ana zararlısı olan fındık kurdunun, beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar yaptığına dikkati çeken Ayaz, şöyle devam etti:
"Fındık kurdu erginleri kül renginde 6-7 milimetre boyunda ince, uzun hortumlu bir böcektir. Bu böcekler mayıs başlarında fazlalaşır ve karanfillerde zarar yapar. Daha sonraları fındığın meyve kabuğunu, hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir. Bu yüzden meyve beslenemediği için kabukta çöküntüler oluşur. Bir ergin beslenme yoluyla yaklaşık 80 meyveye zarar verir. Meyve içerisinde beslenen larvalar meyve içini tamamen yedikten sonra bir delik açarak dışarı çıkar. Bu şekilde beslendiği fındık meyvesini işe yaramaz hale getirirler."
Fındık kurdunun elma, kiraz, karayemiş, armut, döngel, muşmula ve birçok çiçekli ve çiçeksiz bitkilere de zarar vermediğini ifade eden Ayaz, "Fındık kurdu mücadelesi, meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanmaktadır. Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde, bahçeleri ilaçlı bulundurmak gerekir. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için önce her 2-3 günde bir güneş doğmadan, sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. 10 ocakta 2'den fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalı, aksi takdirde ilaçlama yapılmamalıdır" dedi.
Ayaz, bu zararlıya karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin tavsiyelere uygun ilaçlama yapmaları gerektiğini vurgulayarak, "İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce yapılan tespitlere göre ilçemizde fındık kurdu mücadele zamanı sahil kesimde 16-22 Mayıs, orta kesimde 23-29 Mayıs, yüksek kesimde 30 Mayıs-05 Haziran olarak tespit edilmiştir. Fındık kurdu ilaçlaması esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlama sonrası boş ilaç ambalajları su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde derin çukura gömülmelidir. İlaçlamalar akşam üzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir