Fındık Kozalak Akarı İle Mücadele
Bilgi DeposuÖzel bir fındık zararlısı olan Fındık Kozalak Akarı gözle görülemeyecek kadar küçük bir akardır. Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak bulunmaktadır ve bütün fındık çeşitleri üzerinde beslenmektedirler. Tombul fındık gibi hassas çeşitlerde % 70'e varan zararlara neden olmaktadır. Bu zararlıya karşı en iyi mücadele şekli mekanik mücadele yani yapraksız dönemde kozalakların toplanıp bahçeye bırakılması şeklinde yapılan mücadele yöntemidir.
Fındık Kozalak Akarı Fındık Kurdu kadar zararlı olmasına rağmen, bir sonraki yılın ürününde kayba neden olduğu için bu zarar üretici tarafından fark edilmemekte ve mücadelesine gereken önem verilmemektedir. Oysa her bir kozalak kaybedilmiş bir çotanak olabileceği gibi sebep olduğu uç kurusu da ayrı bir kayıptır.
En uygun kimyasal mücadele zamanı kozalakların açılıp içinden çıkan zararlının yeni tomurcuklara girmeye başladığı, uç sürgünlerin 4-4,5 yapraklı olduğu Nisan sonu Mayıs başındaki bir haftalık süredir.
Bu dönemde Kükürt etkili maddeli Bitki Koruma Ürünüyle Fındıkta Külleme Hastalığına karşı ilaçlı mücadele yapan üreticilerimizin Fındık Kozalak Akarı Zararlısına karşı ayrıca mücadele yapmasına gerek yoktur.
Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesine sahip kişiler tarafından uygulanmalıdır.
Üreticilerimiz daha geniş bilgi almak için İl'de İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne, İlçe'de ise İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat edebilirler.
İlginizi Çekebilir