© Tarım Pusulası 2021

Fındık fiyatındaki belirsizlik iş dünyasını tedirgin ediyor

Ordu'da, serbest piyasada 14 liradan 9 liraya kadar gerileyen fındık fiyatı iş dünyasında tedirginliğe neden oldu.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta yaşanan fiyat belirsizliğini kaygıyla takip ettiklerini söyledi.

Yaşanan belirsizlikten her kesimin olumsuz etkilendiğine işaret eden Şahin, "Sezon başında 14 lira olan fındık fiyatının daha sonra 9 liraya kadar düşmesi, fındığa dayalı ekonomimizi bir anda alt üst etti. Şu anda pazara fındık inmediğinden dolayı piyasa kilitlenmiş durumda" dedi.

Şahin, fındığın ya üreticinin elinde ya da tüccarın deposunda emanette beklediğini ifade ederek, "Burada en çok mağdur üreticilerimiz ancak manavların birçoğu da 13-14 liradan fındık satın aldı. Şimdi fiyat bir anda düşünce hepsi çok zor durumda kaldı" diye konuştu.
Hem üretici hem de tüccarın hayatından memnun olmadığını savunan Şahin, "Sanayicilerimiz ise dengeli bir fiyat politikası olmadığı için neredeyse hepsi zarar etti. Dolayısıyla dengeli bir fiyat politikası olmaması hem sanayiciyi hem üreticiyi hem de tüccarı sıkıntıya sokmuştur. Bölgemizin fındığa dayalı ekonomisi olduğundan bütün ticari kesimler piyasaya fındık parası girmediği için sorun yaşamaya başlamıştır. Şu anda bütün meslek grupları piyasada para miktarı az olduğu için bir sıkıntı içerisinde. Hepsi bir çıkış yolu arıyor" değerlendirmesinde bulundu.

SEVİNDİRİCİ HABERİ BEKLİYORUZ
Şahin, fındık fiyatının bir an önce yükselmesini beklediklerini kaydederek, "Bu konuda siyasilerimizin elinden geldiğince uğraştığını biliyoruz ama fındık 2009 yılından sonra serbest piyasaya bırakıldığı için bütçede ödenek yok. Bizim tahminimiz fındıkta müdahale alımı için ek bütçenin oluşturulması bekleniyor" ifadesini kullandı.

Ülkeye 3 milyar dolar getiren bir ürüne mutlaka sahip çıkılması gerektiğini belirten Şahin, şunları söyledi:
"Bu konuyla ilgili kurumların çalışmaları olduğunu öğrendik. Biz de OTSO olarak bir rapor hazırlayarak ilgili bakanlığa sunduk. Bundan sonra özellikle yaşanan bu olayların ardından bir müdahale alımı olacağını bekliyoruz. 8 milyon üreticiyi, yüzlerce tüccarı ve sanayiciyi sevindirecek haberin çok yakında geleceğine inanıyoruz. Şimdilik bunun başka çıkış yolunun olmadığı görülmekte. Mutlaka müdahale alımıyla bu sorun çözülür."

"FINDIKLA İLGİLİ HER KESİM TEDİRGİN"
Serbest piyasa koşullarında fındığın iki büyük firmanın insafına bırakılmaması gerektiğini savunan Şahin, şöyle devam etti:
"Bugün o firmalar 3 dolara fındık alıyor. Belki yarın 2 dolara alacak. Bir İtalyan firması kaç lira olsun derse iç piyasadaki fiyat da ona göre belirleniyor. Fındıkta tekelleşme olduğu iddialarına bir çözüm bulunmalı. Kısacası fındık bölgesinde bir sıkıntı var. Ben bu sıkıntıyı hükümetimizin çözeceğine inanıyorum ama bir an önce olması lazım. Çünkü bu konudaki kaygılarımız ve endişelerimiz artıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Üretici fındığını satmak zorunda. 13-14 liraya fındık alan manav, fındığını devretmek zorunda ama fiyat 9 lira olunca kimse bir şey yapamıyor. Yapamadığı için de piyasa kilitlenmiş durumda. Şu anda fındıkla ilgili her kesim tedirgin. İnşallah soruna yardımcı olurlar diye düşünüyorum."

Şahin, fındık konusuyla ilgili bütün sivil toplum kuruluşlarını birlikte hareket etmeleri ve bu konuda ortak fikir oluşturmalarının daha faydalı olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aydın Bostancıoğlu ise fındık fiyatının düşmesinden dolayı esnafın iş yapamaz halde olduğunu dile getirdi. Birçok esnafın veresiye defterinin kabardığını söyleyen Bostancıoğlu, "Esnafımız bu borçları tahsil etmek istiyor ama vatandaşta para yok. Dolayısıyla fındık fiyatının bir anda yükselmesini biz de bekliyoruz. Eğer fiyat beklentileri karşılarsa piyasanın nefes alacağını tahmin ediyoruz" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER