Fındık Bahçelerinde Sonbaharda Yapılması Gerekenler
Bilgi Deposu2016 Yılı üretim sezonunu geride bıraktık. Bu yıl fındık tarımı yapılan her parselinde külleme hastalığının yoğun zararı görüldü. Buna bağlı olarak verimde ciddi azalma meydana geldi. 2016 yılı fındık üretimi dekara ortalama 25-30 Kg'larda kaldı.
Fındık bahçelerinde genel tablo yukarıda belirtildiği gibi olmasına rağmen, modern tarım tekniklerini bilinçli, tam ve zamanında uygulayan çiftçiler 100 Kg./dekar ürün almayı başardılar.
Sonbahar aylarının içinde olduğumuz bu günlerde çiftçilerin fındık bahçelerinde yapması gerekenler aşağıda belirtilmiştir.
1-Külleme hastalığı ile mücadele;
-Bulaşma kaynağının azaltılması için dökülen yapraklar yok edilmelidir.
-Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir.
-Budama iyibir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır.
-Yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.
2-Bitki besleme;
-Toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre fındığın ihtiyaç duyduğu bitki besin elementlerinden fosforlu ve potasyumlu gübreleri (Kışlık gübre olarak bilinen),hayvan gübresini ve kireç uygulamasını Ekim –Kasım- Aralık aylarında tekniğine uygun olarak tatbik edilmelidir.
3-Budama;
- Öncelikle dip sürgünü temizliği yapılmalı. Yaşlanan, kuruyan, hastalık ve zararlılara maruz kalan fındık dalları dip kısımdan çıkarılmalı ve bahçeden uzaklaştırılmalı. Budama, iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki kültürel işlemler zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılırsa, verim yüksek olacaktır.
İlginizi Çekebilir