© Tarım Pusulası 2021

FINDIĞI SERTİFİKALI ÜRETİCİLER BUDAYACAK

Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi” hayata geçti.

Tarım alanlarının %88 'inde yetiştirilen, 120.000'i aşkın üretici tarafından üretimi yapılan ve Ülkeye her yıl yaklaşık 2,5-3 milyar dolar getirisi olan bir ürün olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak adına çalışmalar yürütülmektedir.  Bu kapsamda Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Giresun, Trabzon, Düzce ve Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin de proje ortağı olarak yer aldığı "Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi"  Fındık Tanıtım Grubuna (FTG) sunulmuş ve Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanarak uygulanmaya başlamıştır. Proje Karadeniz Bölgesi'nde Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Düzce illerine ait 48 İlçede uygulanacaktır.

Projenin uygulanmasına Trabzon İli Ortahisar ilçesinden başlanmıştır. Proje ile üreticilere fındık budama işleminin nasıl yapılması gerektiği, budamada yapılan hatalar, toprak numunesi alımı ve gübreleme teknikleri arazi üzerinde uygulamalı olarak gösterilmektedir.  Eğitim sonucunda eğitime katılan üreticilere FTG tarafından finanse edilen budama makası, budama testeresi, fındık yetiştiriciliği kitabı, 7 değişik tarımsal konuda hazırlanmış liflet ve diğer hediyeler dağıtılmaktadır.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal YILMAZ şunlara değindi; "Dünya fındık üretiminin tek başına %75'ini gerçekleştiren ve üretimde lider olan ülkemizde fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda hazırladığımız eğitim projeleriyle üreticilerimizi bilinçlendirmeye, dekara 90 kg civarında olan verimi 150-200 kg'lara çıkarmak için gayret sarfetmekteyiz. Bu çalışmalar kapsamında 2014 yılı içerisinde hazırlanan 2 tane eğitim projesi Fındık Tanıtım Grubuna sunuldu. Bu projelerimiz "Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" ve "Fındıkta Yeşil Kokarca Zararlısıyla Mücadele Projeleri"ydi. Bir diğer bizim için önemli olan husus, sahada yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda gözlemlediğimiz fındık bahçelerinde budama konusunda yaşanan ciddi sıkıntılardı. Üreticilerimiz bahçelerinde budamayı teknik talimatlarda belirtildiği gibi yapmıyorlardı. Bunu gözlemleyerek budama konusuna ağırlık vermek istedik ve bir proje hazırladık. Bu projemiz Fındık Tanıtım Grubu İle birlikte Ekonomi Bakanlığına sunuldu. Sunulan projemiz Ekonomi Bakanlığı tarafından kabul edildi. "Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi" olan çalışmamız ile Karadeniz Bölgesinde 5 İlde 48 İlçede uygulanarak her İlçede 20 sertifikalı budama elemanı yetiştirmeyi hedefliyoruz. Burada bize destek veren Giresun, Trabzon, Samsun ve Düzce İl Müdürlüklerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Projemiz özellikle fındıkta budama konusunda yaşanan ciddi sıkıntıları, eksiklikleri ortadan kaldıracak olup verim ve kalite de önemli bir artışa neden olacaktır. Projeyi bu açıdan önemsiyoruz. Hem kendi bahçelerinde hem de üretici bahçelerinde budama yapan üreticilerimiz var. Yani bu kişiler budamayı meslek haline getirmiş kişiler. Ancak gözlemlediğimiz bir hususu belirtmek istiyorum ki budama yapan üreticilerimizin bir takım doğru bildikleri yanlış uygulamaları var. Zamanla sürekli yaptıkları için artık bunu doğru bir uygulama olarak gerçekleştiriyorlar. Yapacağımız bu proje ile öncelikli olarak her İlçede 20 kişi tespit edilecek ve budamayı meslek haline getiren kişilere öncelik verilerek bu üreticilerimizin doğru bildiği ama yanlış yaptıkları hususları düzeltmek suretiyle budamadaki ciddi sıkıntıları ortadan kaldıracağız.

Budama eğitimi alan üreticilerimiz öncelikli olarak teorik bir eğitimden geçirilecek budamanın nasıl yapılması gerektiği, bitki beslemenin önemi,  fındığın kök yapısının nerelere geliştiğini ve gübrenin bitki tarafından nasıl alındığı konularında bir eğitimden geçirilecekler. Budamanın yapılırken hangi dalların çıkarılması gerektiği konusunda teorik bir eğitimden geçirildikten sonra aynı gün içerisinde belirlenecek bir bahçede uygulamalı olarak da budamanın nasıl yapılması gerektiği katılımcılara uzman arkadaşlarımız tarafından anlatılacaktır. 48 noktada yapağımız bu çalışma ile toplamda 960 sertifikalı budama elemanı yetiştirerek Bölge genelinde budamada yaşanan sorunları ortadan kaldırarak verim kaybının önüne geçmiş olacağız. Proje Trabzon İli ortahisar İlçesinden başlamış olup 48 İlçemizde yaklaşık 2 ay süreyle bu eğitim projesi devam edecektir. Trabzon İlimizde 7 gün sürecek olan çalışmamız tamamlandıktan sonra eğitim projemiz sırasıyla Ordu, Samsun, Düzce ve Giresun İllerimizde devam edecektir.

Eğer lider Ülke konumumuzun devam etmesini istiyorsak lider Ülkeye yakışır verim ve kaliteye de ulaşmamız gerekiyor. Bu proje ile yaşanan sıkıntıların büyük oranda ortadan kaldırılacağını verim ve kalitede ciddi artışlar yaşanacağını düşünüyorum. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümümde 2023'de inşallah lider Ülkeye yakışır verim ve kaliteye ulaşacağımızı belirtmek istiyorum. Bu projenin uygulamamasında bize katkı sağlayan ve fındık konusunda yaptığımız her türlü projeye destek veren Fındık Tanıtım Grubuna da bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonraki süreçte de İlçelerimizde örnek bahçeler oluşturarak tarla günleri düzenleyip üreticilerimize tekniğine uygun budanmış, gübrelenmiş, ilaçlaması yapılmış bir bahçenin nasıl olduğunu göstermek suretiyle fındık konusundaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Projemizin İlimiz, Bölgemiz ve Ülkemiz tarımına hayırlar getirmesini diliyor ve bundan sonraki dönemde de fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik projelerimizin aralıksız devam edeceğini üreticilerimizle paylaşmak istiyorum." diyerek sözlerine son vermiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER