Filizlerin Mucizeleri Projesi’nin İlk Karabuğday Hasadı Yapıldı
TarımFilizlerin Mucizeleri’nin “Kadın Çiftçiler ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ kapsamında karabuğday yetiştiriciliği yapan kadın çiftçiler ve aileleri, Nisan ayında Bilecik Gölpazarı’nda ektikleri tohumların ilk hasadını, büyük bir şenlikte topladılar.
TürkTraktör’ün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) desteğiyle hayata geçirdiği ‘Kadın Çiftçiler ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ ilk mahsülünü verdi.
Bakanlık, Üniversite, Yerel Yönetim, STK ve özel sektörün birlikte hayata geçirdiği model projelerden biri olan Filizlerin Mucizeleri’nin ‘Kadın Çiftçiler ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ ilk etabına dahil edilen 25 kadın çiftçi ve aileleri tarımsal üretim konusunda birçok teorik ve pratik eğitimden geçmişti. Bu eğitimlerin ardından Nisan ayında, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden tedarik edilen karabuğday tohumları Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde 300 dekarlık bir alana ekilmişti.
Proje kapsamında yapılan tüm bu çalışmaların ilk mahsülü ise 3 ay sonra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği, Filizlerin Mucizeleri Projesi’nin Kadın Çiftileri ve Aileleri ile TürkTraktör yetkililerinin katıldığı coşkulu bir ‘Karabuğday Hasat Şenliği’nde toplandı.
TürkTraktör adına şenlikte bir konuşma yapan TürkTraktör Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alessandro Cazzin, “Bu anlamlı proje ile kadın çiftçilerimiz ve ailelerini, ülke tarım ve ekonomisine katkı sağlayacak çalışmaları beraber yürüretek aynı zamanda Türkiye için yepyeni bir ürün olan karabuğdayı yetiştirmeleri konusunda da kendilerine destek oluyoruz. Nisan ayında çiftçi kadınlarımız ve aileleriyle beraber bu güzel topraklara ilk karabuğday tohumlarımızı ekmiştik. 3 ay boyunca da tarlada gerekli takiplerimizi aralıksız şekilde sürdürdük ve bugünün gelmesini büyük bir heyecan içinde bekledik. Hayatlara dokunan projemizin ilk mahsülünü ise bugün burada gerçekleştirdiğimiz Karabuğday Hasat Şenliği’nde alıyoruz”sözleriyle yaşadıkları heyecanı dile getirdi.
Hasat Şenlğinde Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) adına bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı, Yasemin Sürmeli “Hasat edilen ürünün pazarlanması için bölgede kurulan kooperatifin daha etkin hale gelmesi için tüm gücümüzle destek oluyoruz. Kooperatifimizin Gölflanos adıyla markalaşma tarafında da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İyi Tarım Sertifikası almak üzere çalışmalara da başladık. Bu sayede karabuğdaya dekar başına verilen desteği de almayı hedefliyoruz. Bu, karabuğday yetiştiriciliği için Bakanlık ile birlikte verilen ilk destek olması bakımından da atılmış önemli bir adım.
Projemiz hem çok yönlü hem de sürekli geliştirilebilen bir proje olma özelliğini taşıyor. Bizler de bu anlamda projemizi büyütmek ve etki alanını genişletmek adına aralıksız şekilde çalışmaya devam edeceğiz”diye açıkladı.
Ankara Üniv. Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) adına hasat şenlğine katılan Müdür, Prof.Dr.Bülent Gülçubuk, “Kadın Çiftçiler ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi” ile kırsalda ilk defa geniş paydaşlı ve kalkınma yönetişimine uygun bir projenin gerçekleştiğini; proje ile hem kırsalda-yerelde ekonomik kalkınmaya hem de örgütlenme ve faaliyetleri çeşitlendirme yoluyla sosyal-kültürel gelişime de katkıda bulunduklarını belirtti. Prof.Gülçubuk, projenin sürdürülebilir olmasına özel önem verildiğini ve bunun için kooperatifçilik yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımını esas aldıklarını, bundan hareketle kurulan “kadın kooperatifi” aracılığı ile projenin etkisini ve etkililiğini ulusal düzee taşımaya çalıştıklarını ifade etti. Gülçubuk, projenin yaygınlaşması ve çıktılarının somutlaşması ile gelecek yıllarda bir model olarak farklı bölgelerde, farklı konularda uygulanarak kırsalın kalınmasına etkisinin daha da artabileceğini söyledi.
Karabuğday Hasat şenliğinde tüm konuklar, aylardır süren çalışmaların ilk mahsülününün toplanması heyecanına ortak olurken; tamamı karabuğdaydan hazırlanmış farklı yemeklerin de tadını çıkardılar.
İlginizi Çekebilir