© Tarım Pusulası 2021

Fesleğen Yağı ile Tazelenin

Günümüzde yemek tariflerinde de kullanılan fesleğen içerisinde ki besinlerle vücut için vazgeçilmez bir yeşilliktir. Birçok mucizevi etkisi bulunan fesleğen yağı doğal anti içeriğe sahiptir. Çok dallı olan ve “reyhan otu” adıyla da bilinen bu bitki, Haziran ve Eylül ayları arasında pembe, sarı-beyaz renkte çiçek açtığı söylenir. Fesleğen yağı nedir ve faydaları nelerdir sorularının yanıtı haberimizde…

Geleneksel Asya ve Hint tıbbında kullanılan fesleğenin mucizevi etkisi oldukça fazla. Tıbbi ve kozmetik amaçlı kullanılan fesleğen yağı çok yönlü etkisi olması itibariyle sık tercih edilen yağlar arasında yerini alıyor. Fesleğenin bir özelliği de dokunulduğunda elde hemen kokusunu bırakıyor olmasıdır. Eğer sizde fesleğen yağı ve faydaları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz…

FESLEĞEN NEDİR?

Ballıbabagiller ailesinin üyelerinden fesleğen, hoş kokusundan hemen ayırt ettiğimiz, bize yazı ve yaz mevsimiyle ilgili anılarımızı hatırlatan, yemeklerin ve pek çok tatlının başrolü, Akdeniz’in simgelerinden, ılıman iklimi seven bir bitkidir. Boyu 20 ile 60 cm arasında değişen fesleğenin rengi yeşilin açıktan koyuya binbir tonunu alır. 5 cm’e kadar uzayabilen yaprakları boldur ve çok yumuşaktır, dokunulduğunda elde hemen kokusunu bırakır.

Çok dallı olan ve “reyhan otu” adıyla da bilinen bu bitki, Haziran ve Eylül ayları arasında pembe ve sarı-beyaz renkte çiçek açar. Çiçekler, üstteki yaprakların üzerinde toplanır. Gövdesi diktir, tüysüz ya da çok hafif tüylüdür. Meyveleri oval, ufak ve parlak siyah renkte olur. Tek yıllık bir bitki olan fesleğen, her yaştan insan için güzel bir ev hediyesidir.

Fesleğen, ılıman iklimi, kuru ve sıcak havayı seven tek yıllık bir bitkidir. Ana vatanı ve ortaya çıktığı bölge Asya (başta Hindistan olmak üzere) olan fesleğen günümüzde dünyanın dört bir yerindeki ılıman bölgelerde yetişir. Hassas bir bitkidir, soğuğa ve sert rüzgara dayanamaz. Ancak hiç rüzgarın olmadığı yerde de yetişemez. Güneşi sever ancak susuzluğu da fazla tolere edemez; bol su sever. İlgisiz ve susuz kalırsa kolay küser.

İtalyan mutfağının da baş tacı olan fesleğen, Tayland yemeklerinin de değişmez malzemelerindendir. Fakat İtalya’daki fesleğen ile Asya’daki fesleğen arasında belli başlı farklar vardır. Akdeniz tipi fesleğen, tatlı fesleğen olarak bilinir, yumuşak bir tadı vardır. Asya fesleğenine göre rengi biraz daha açık bir yeşildir. Asya fesleğenin yaprakları mora çalan bir renktedir ve daha büyüktür. Çiçekleri ise pembe renklidir. Bir başka fesleğen çeşidi de limon fesleğenidir; bu fesleğenden limon tadı alınır. Meksika’da yetişen tarçın fesleğeninden ise tatlı bir tarçın notası alınır. Bir de, Afrika’da yetişen mavi fesleğen vardır. Bu fesleğenden de naneli bir tat alınır. Tüm bu fesleğen çeşitleri içinde, tüm dünya mutfaklarında en fazla kabul göreni Akdeniz fesleğenidir.

FESLEĞEN YAĞININ İÇERİĞİNDE NELER VARDIR?

Fesleğen yağının içerisinde, linalol, sineol, öjenol, sitral, limonen, metil kavikol ve terpinol bulunur. İçeriğinde ayrıca A, B6, C ve K vitaminleri ile, yükse orada demir ve kalsiyum mineralleri bulunur.

FESLEĞEN YAĞI NASIL YAPILIR?

Fesleğen yağını piyasadan rahatlıkla bulabilirsiniz. Ancak bu güzel kokulu ve aromalı yağı, evde kendi başınıza da kolayca hazırlamanız mümkündür. Evde pratik şekilde fesleğen yağı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ve izlemeniz gereken adımlar şöyle sıralanabilir:

EVDE FESLEĞEN YAĞI YAPMAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:

FESLEĞEN YAPIMINDA İZLENMESİ GEREKEN AŞAMALAR:

FESLEĞEN YAĞI NASIL KULLANILIR?

Fesleğen, taze çiçekli dalları ve tohumları ile uçucu yağ taşır. Bu yağın içeriğinde estragol, linalol, cineol ve pinene rastlanır.

Dahilen kullanılacaksa, günde bir kez 2-3 damla halinde çaylara cilt bakımı karışımlarına, çeşitli kürlere ve yemeklere katılabilir.

Harici kullanımındaki en önemli nokta, tüm uçucu yağlarda da bilindiği üzere, fesleğen yağının da saf halde kullanılmasının faydalı olmak yerine zararlı olacağıdır. Bu sebeple, eğer haricen uygulanacaksa jojoba yağı, avokado yağı, susam yağı gibi taşıyıcı yağlar ile karıştırılarak kullanılmalıdır. Uçucu yağlar suda çözünmezler. Bu sebeple, eğer banyo suyuna karıştırılmak istenirse önce süt, karbonat, deniz tuzu ya da taşıyıcı yağlarla çözündürülmelidir.

BAHARAT VE TATLANDIRICI OLARAK:

ÇAY OLARAK:

KOKU VE UÇUCU YAĞ OLARAK:

ÖKSÜRÜK KESİCİ OLARAK:

HAŞEREYİ KOVMAK İÇİN:

ARI SOKMASI DURUMUNDA:

FESLEĞEN YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Fesleğen yağı, kokusu itibariyle dünyada genellikle aroma artırıcı ve rayiha verici olarak bilinse de, genel sağlık sorunlarıyla rahatsızlık ve hastalıklar için de şifası olan bir bitkisel yağdır. İşte fesleğen yağının faydaları:

FESLEĞEN YAĞI İLE SELÜLİT TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Fesleğen yağının kadınların çokça şikayet ettiği, portakal kabuğu görünümlü selülitleri geçirici etkisi de söz konusudur. İşte bu tedavi için evde hazırlayabileceğiniz pratik kür için bilmeniz gerekenler:

GEREKLİ MALZEMELER:

YAPILIŞI:

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER