Faruk Çelik: 50 bin ton et ithal imkanı var
TarımTarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, spekülatörlerin araya girmesi durumunda 50 bin ton et ithâl etme imkânı olduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, canlı yayında Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş'in gündeme dair sorularını yanıtladı.
"İhtiraslı bir insan değilim, hep görev adamı, takım adamı oldum” diyen Çelik, 7 Haziran sonrası tamamen bırakmayı düşündüğünü ancak ülkenin ihtiyacı varken “şöyle biraz dinleneyim” denilmeyeceğini söyledi:
"Siyasette herkes baş olmaya çalışırsa siyasette ahengi sağlayamazsınız. Oysa burası bir hizmet yeri. Kavga alanı olursa orada verim alamazsınız. Verilen görevin hakkını vermek için mücadele eden arkadaşlarız"
Bakan Çelik, Rusya’yla yaşanan krizle ilgili olarak da askeri uçağın sınır ihlâlinin bedelinin çiftçiye ödetilmesinin yanlış olduğunu söyledi:
"Tarım ürünleri açısından 1 Ocak itibariyle meyve sebze ihracatı açısından bir durdurma var. Portakalı almıyor ama limonu alıyor. Biz de buğday almıyoruz, Rusya'dan buğday almayı kesebiliriz de, başka yerden de alabiliriz. O zaman Rus çiftçisinin durumunu düşünebiliyor musunuz. Rus çiftçisi ihlal etmedi ki hava sahasını. Bir ihlalin bedelini çiftçiye ödetmek doğru değildir.”
Rusya’yı alttan almayan makul, mantıklı bir devlet yönetimi sergilediklerini söyleyen Çelik, "Fevriliğe gerek yok. Ticari ilişkilere, suçu olmayan vatandaşa yıkmaya hacet yok. Ülkeler arasında sıkıntı olabilir, o sıkıntıdan sonra da bir uzlaşma dönemi gelebilir. O zaman Türkiye'nin söyleyeceği çok şey var” diye konuştu.
“İTHÂL ETE SICAK BAKAN BİR İKTİDAR DEĞİLİZ"
Son dönemde et fiyatlarındaki artışla ilgili konuşan Çelik, "Bugün bu haksız artışları yapanlara sesleniyorum: Bu spekülatif hareketleri yapmayın. Üretici binbir zahmetle havyan yetiştiriyor. Üreticinin emeğini zayi etmemek için ithâl ete sıcak bakan bir iktidar değiliz” dedi.
“Elimizde 50 bin ton et ithâl etme imkânımız var” diyen Çelik sözlerine şöyle devam etti:
"Kamu İhale Kurumu'nun istisnaları arasına Et Süt Kurumu'nu koyacağız. Derhal et ithalâtı yapacak imkânları elimizde bulunduracağız. Üreticiyi koruyacağız ama spekülatörler araya girerse et ithalâtını da yaparız. Herkes aklıselim davransın. Ağıllarınızı, ahırlarınız doldurun, sizin yanınızda olan bir iktidar, bir bakanlık var. Ama tekrar ediyorum, spekülatörler araya girerse üreticiyi baltalamaya devam ederse hemen yarın 50 bin ton et ithâl etme imkânımız var."
1 milyon ton kırmızı et üretildiğini söyleyen Tarım Bakanı, ihtiyacın 1 milyon 300 bin ton civarında olduğunu söyledi. Çelik, bazı dönemlerdeki damızlıklar da dahil ciddi hayvan elden çıkarmalarının ithâl et ihtiyacı doğurduğunu söyledi. Bakan Çelik "Et fiyatlarındaki, tarım ürünlerindeki artışların, gıda ürünlerindeki artışların enflasyona çok önemli bir etkisi var” dedi.
"HAYVAN ÜRETİMİNİ TEŞVİK EDECEĞİZ"
"300 bin ton et açığının kapatılması için kendi kaynaklarımızı kullanma, hayvan sayısının artırılması konusunda çalışma yapmamız gerekiyor” diyen Bakan şunları söyledi:
"53 kalemdeki hayvan teşviklerini birkaç kaleme indireceğiz. Damızlık son derece önemli. Süt varsa hayvan varlığından bahsedilebilir. Şu an yeterli süt üretimimiz var. Süt tüketimi ile ilgili önlemler aldık, alıyoruz. Sütün tüketilmesi gerekiyor. Çocuk gelişiminde faydalı, insan sağlığı için önemli. Sütün tüketilmesi lazım ki hayvan varlığı devam etsin. İki yıl içerisinde havyan varlığını hedeflenen şekilde artırmamız gerekiyor.Anadolu insanı tarafından talep edildiğinde onbinlerce damızlık hayvanı yurtdışından getirmek yerine TİGEM çiftliklerimizden, yurtiçinden sağlamamız gerekiyor. Hayvan varlığını artırmamız gerekiyor. Buzağının doğması, büyümesi... 2 yıldan biraz daha fazla zamana ihtiyacımız var. Hemen başlamamız lazım.”
"MİLLETİN EKMEĞİ İLE OYNAMAYIN”
1,25 liralık ekmek fiyatının yüksek olduğunu söyleyen Çelik, ekmekte maliyetin 48 kuruş, kârlarla birlikte 61 kuruş olduğunu söyledi. "Ne değişim oldu da yüzde 33 zam yaptınız ekmeğe?” diyen Tarım Bakanı, "Ya gelecek bize 'maliyetlerimizde şu şu artış oldu' diyecekler, bunu yapamıyorlarsa da fiyatı düşürecekler. Ekmek fiyatında zam için serbest piyasaya sığınmalarını kabul etmiyoruz. Girdilerde böyle bir zamma sebebiyet verecek bir artış olmamıştır.” dedi.
Bakan Çelik "Kendi işletme eksikliklerini milletin ekmeği ile oynayarak gideremezler. Bunun standardı bulunmalıdır. İşletme yanlışlarından doğan hataları da vatandaşın sırtına kimse yüklememelidir.” diyerek sözlerine devam etti.
MEYVE SEBZEDE TARLADAN RAFA OLAN ZİNCİRDEKİ AKSAKLIKLAR GİDERİLECEK
Sebze meyvede tarla ile raf fiyatları arasında ciddi bir fark olduğunu söyleyen Çelik, "Emeği veren başkası, eli nasır olan başkası ama tarımda emeği olmadan rafa koyan ürünün fiyatını 4-5 katına çıkarıyor” dedi. Bu durumun Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) konuşulduğunu belirten Çelik, 1 liraya satılan malın 5 liraya rafta görülmesi üreticinin şevkini kırdığını ve üretmek istemediğini vurguladı:
"Emeği kim veriyorsa, ürünü o sattığında aldığı para onu tatmin ediyorsa rafta da tüketiciyi rahatsız edecek bir fiyat çıkmamalı. O zaman üretici değil rafçı olmak ister herkes. Tarladan rafa olan zincirdeki aksaklıkları net bir şekilde teşhis ve tedavi etmek amacındayız. Emeksiz dönemdeki fiyat artışı nedeniyle enflasyonda artış oluyor”
Çelik ayrıca, gıda ürünlerinde denetimlerin artacağını ifade etti.
İlginizi Çekebilir