FAO tarafından Suriyeli sığınmacılara tarımsal eğitim desteği
TarımSuriyeli sığınmacılar ve ev sahibi toplulukların geçim kaynaklarına erişimini artırmak amacıyla düzenlenen tarım eğitimleri Gaziantep ve İzmir’de başlıyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ortaklığında uygulanan, Suriyeli sığınmacılar ve onları misafir eden ev sahibi topluluklar için, tarımın iş imkanı sağladığı illerde mesleki eğitimler düzenlemeyi amaçlayan ‘Geçim Kaynaklarına Erişimin Güçlendirilmesi Amacıyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Tarımsal Bilgilerinin Arttırılması’ projesinin İzmir ve Gaziantep programlarının açılış törenleri bu hafta gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği ve Türkiye’nin finansal desteğiyle uygulanan proje, yerel tarım sektörünün yaygın olarak işgücü talep eden alanlarında mesleki beceri kazandırma hedefini taşıyor. Türkiye’de daha önce gerçekleştirilen girişimlerin başarısı temelinde geliştirilen ve Gaziantep, Adana, Mardin, Şanlıurfa, Mersin ve İzmir illerinde uygulanan projenin nihai amacı, tarımda çalışan ya da tarım konusunda deneyime sahip Suriyeli sığınmacılar ve ev sahibi topluluklar arasından seçilen katılımcıların geçim kaynaklarına erişiminin güçlendirilmesi.
Proje kapsamında verilen eğitimlerin İzmir programının resmi açılışı 13 Ağustos’ta FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık’ın katılımıyla yapılırken, Gaziantep programı bugün FAO Türkiye Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman tarafından başlatıldı.
Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde yapılan ‘Tarımda Mesleki Eğitimler Açılış Töreni’nde bir konuşma yapan Ahaduzzaman, sığınmacıları misafir eden illerin çoğunda tarım sektöründeki kalifiye işgücü arzının artırılmasının faydalı olabileceğinin altını çizerek, “özel sektör temsilcileri, gıda üretim süreçlerine yönelik eğitimler sağlanırsa, hem sığınmacılar arasından, hem de yerel halktan daha fazla kişiyi zirai çalışma faaliyetlerinde istihdam etmek isteyeceklerini belirtiyorlar’’ dedi.
Eğitimler, Gaziantep’teki katılımcılar için üzüm, zeytin, nar ve fıstık yetiştiriciligi ile sığır bakımı ve sürü yönetimine odaklanırken, İzmir’de gıda işleme, sert çekirdekli meyve ve zeytin yetiştiriciligi ile sığır bakımı ve sürü yönetimini kapsıyor.
Proje kapsamında mülteciler ve mültecilerin misafir edildiği bölgelerde yaşayan yerel halk arasından seçilen, en az 150’si kadınlardan oluşan toplam 500 kişiye 3 aylık teorik, pratik ve işbaşı eğitimler verilecek.
FAO Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman, Gaziantep’te yapılan törende yaptığı konuşmada, “Avrupa Birliği’ne ve Türkiye Cumhuriyeti’ne bu projeye finansal destek sağladıkları için teşekkür ederiz,” dedi ve ekledi: “FAO, UNHCR, Tarım ve İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü arasında oluşturulan işbirliği çerçevesinin bu projenin başarıya ulaştırılmasında çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz.”
Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen törenin katılımcıları arasında Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı A. Volkan Güngören ve Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan da bulunuyor.
İlginizi Çekebilir