© Tarım Pusulası 2021

FAO projesinde yüzde 48 istihdam başarısı

Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler (GKAS) ile toplumun en hassas kesiminin istihdam olanaklarını artırmak, sosyal entegrasyona destek olmak için Japon hükümetinin finansal desteği ile hayata geçirilen Mikro-Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi Projesi’nin Proje İlerleme Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıya, Japonya Büyükelçiliği İkinci Katibi Yuta Nagamura, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü FAO Proje Koordinatörü Burcu Serin ile projenin Bursa, Şanlıurfa ve İzmir ‘den Tarım İl Müdürlüğü temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışıkprojenin küçük bütçelerle ne kadar büyük işler başarıldığına dair önemli bir örnek olduğuna dikkat çekti. Selışık, “Kurulan veya var olan kadın kooperatiflerini aktifleştirerek istihdam artırılması diğer projelere de ilham oldu” dedi.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü FAO Çalışma Koordinatörü Ulviye Burcu Serin ise Suriye krizinin ardından Türkiye’nin büyük bir mülteci sorunuyla karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek bu projenin aynı zamanda küresel bir sorun olan mülteci sorununa dair küresel dayanışmaya da iyi bir örnek olduğunu söyledi. Uluslararası işbirliklerine önem verdiklerini söyleyen Serin, ortak çalışmalara destek vermeyi sürdüreceklerini de ifade etti.

Japon Büyükelçiliği İkinci Katibi Yuta Nagamura da FAO’nun Türkiye’deki projelerinin, yoksul insanların dayanıklılığını artırma, istihdam olanaklarını yükseltmeye dayandığını belirrterek “Bu proje kapsamında kurulan kooperatiflerin başarısıyla gurur duyuyoruz. Özellikle kadınların bu hikayenin ana aktörü olması bizim için çok önemli. Projeye verilen katkılardan dolayı herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

FAO Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara da projenin üçüncü yılına girdiklerine dikkat çekerek önemli başarılara imza attıklarını söyledi. Projeyle bugüne kadar elde edilen başarıları anlatan Obara üç yıldır süren projenin sonuçları ve hedefleri hakkında bilgilendermilerde bulundu. Obara, 2020’da Covid19 nedeniyle yaşanan olumsuzluklara karşın yeni fırsatlar da sunulduğunun altını çizdi.

Şanlıurfa, İzmir, Bursa’dan katılımcılar da projede bugüne kadar gelinen süreçleri ve başarılarını anlattı.
Japon hükümetinin desteğiyle üç yıldır sürdürülen projede 2020 itibarıyla çoğunluğu  kadın olmak üzere katılımcıların yüzde 48’I yeni iş olanağına kavuştu. İzmir ve Bursa’da faaliyete geçen iki kadın kooperfinde ise üretimler halen sürüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER