© Tarım Pusulası 2021

FAO Özel Sektör İle İş Birliği İçerisinde Tarımda İstihdamı Destekliyor

FAO ile İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği içeresinde yürütülen tarımsal mesleki eğitim projeleri kapsamında, 10 Temmuz 2019 tarihinde İzmir’de gerçekleştirilen özel sektör iş birliği ve danışma toplantısı ile mesleki eğitimlere katılan kursiyerlerin istihdamına ilişkin fırsat ve zorluklar değerlendirildi.

FAO ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan “Beceri Eğitimleri ve Üretim Araçları Vasıtasıyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Geçim Kaynaklarının Güçlendirilmesi” ve “İstihdam Olanakları Vasıtasıyla Mültecilerin Öz yeterliklerinin Artırılması ve Tarıma Dayalı Geçimlerinin Geliştirilmesi” projelerikapsamında 10 Temmuz 2019 tarihinde İzmir ilinde özel sektör iş birliği ve danışma toplantısı gerçekleştirdi.

Projeler kapsamında eğitilen Suriyeli ve Türk kursiyerlerin istihdamına ilişkin neler yapılabileceğinin tartışıldığı toplantıya mesleki eğitim konuları ile ilgili faaliyet gösteren özel sektör temsilcileri yanı sıra FAO, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Ticaret Müdürlüğü ve Ziraat Odalarının temsilcileri katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, FAO ile birlikte yürütülen projeler kapsamında İzmir ilinde toplamda 170 kişinin ihtiyaç duyulan mesleki konularda hem teorik hem de işbaşında eğitim gördüğünü ve eğitimlerin sonunda kursiyerlerin istihdamını sağlamak için özel sektörün desteğine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Toplantıya Menderes ilçesinden katılan seracılar proje ile birlikte seracılık konusunda eğitilen 25 kişinin işletmelerine çok katkı sağladığını dile getirdiler. Kurs kapsamında eğitilen ve işbaşı eğitimler kapsamında işletmelerinde çalışan kursiyerlerin rahatlıkla serayı teslim edebildiklerini belirten, Aktaş Tarım İşletmesinin sahibi Şerif Aktaş, kalifiye işgücü ihtiyacının oldukça fazla olduğunu ve eğitilen kursiyerleri rahatlıkla istihdam edebileceklerini ifade etti.

Selçuk ilçesinden katılan meyve yetiştiricileri, proje kapsamında eğitilecek 25 kişinin kendileri için büyük bir fırsat olacağını belirtti. Özellikle paketleme ve hasat konusunda nitelikli işgücüne ihtiyaç olduğunu ve hasat ve paketlemede nitelikli işgücü bulamadıkları için ciddi kayıpların yaşandığını belirten, Sıdık Demircan, bu projenin eğitimli işgücü sağlayacağını ve kapsamının geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kamu kurumlarından katılan temsilciler, birçok farklı kurumla iş birliği içerisinde yürütülen projenin özel sektöre sağladığı faydaya vurgu yaparak FAO ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teşekkürlerini ilettiler. İŞKUR il müdürlüğü temsilcisi, İŞKUR tarafından sunulan imkanlara değinerek her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti. 

FAO Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman, projeler kapsamında eğitilen Suriyeli ve Türk kursiyerlerin istihdama erişimlerinin artırılması noktasında özel sektörün rolünün büyük olduğunu ve tüm ilgili kurumların daha fazla iş birliği içerisinde çalışması gerektiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER