© Tarım Pusulası

EZZİB: Zeytinyağı ihracatı için AB kotası talebi

Türk zeytinyağı sektörü, ihracattaki daralmayı aşmak için doğru rekolte tespiti ve Avrupa Birliği’nden daha geniş kota talebine odaklandı.

Türk zeytinyağı sektörü, son iki sezondur yaşanan ihracat daralmasını aşmak için yeni yol haritasını belirledi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen “Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması”nda sektör temsilcileri bir araya gelerek öncelikli başlıkları değerlendirdi.

Toplantıda, rekoltenin doğru tespit edilmesi ve Avrupa Birliği’nden alınacak ihracat kotasının artırılması konuları öne çıktı. Sektör temsilcileri, yanlış veya eksik rekolte verilerinin ihracat politikalarını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

Öngörülebilir ihracat vurgusu

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, sektörün sürdürülebilir büyümesi için öngörülebilir ihracat ortamının önemine işaret etti. Uygun, fiyat istikrarının sağlanması ve ambalajlı ihracatın desteklenmesinin öncelikli hedefler arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye’nin zeytinyağında dünyanın en büyük üreticileri arasında yer aldığını hatırlatan Uygun, mevcut üretim kapasitesine rağmen Avrupa Birliği pazarında uygulanan sınırlı kotanın sektör hedefleriyle örtüşmediğini ifade etti.

AB kotası ve rekabet tartışması

Sektör temsilcileri, Avrupa Birliği tarafından Türkiye’ye tanınan sınırlı kotanın adil rekabet koşullarını zedelediğini dile getirdi. Özellikle rakip ülkelere sağlanan yüksek gümrüksüz giriş haklarına karşın Türkiye’ye uygulanan düşük kota, ihracatın önündeki en önemli engellerden biri olarak değerlendirildi.

Avrupa pazarının katma değerli ve ambalajlı ürün ihracatı açısından kritik olduğu vurgulanırken, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecinde zeytinyağına yönelik kotanın artırılması beklentisi öne çıktı.

Küresel ticarette yeni dönem

Ticaret Bakanlığı yetkilileri ise küresel ticarette artan korumacılık eğilimlerine dikkat çekti. Gıda ürünlerinin stratejik öneminin arttığı bu dönemde, Türkiye’nin güvenilir tedarikçi konumunu güçlendirmeye yönelik çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Tarım ürünleri ihracatının 2025 yılı itibarıyla 32,6 milyar dolara ulaştığına işaret edilirken, zeytinyağında ambalajlı ürünlerin toplam ihracattaki payının yüzde 70 seviyesine çıkması sektör açısından olumlu gelişme olarak değerlendirildi.

Sektör buluşması ve ödüller

Toplantı kapsamında düzenlenen panellerde bilimsel rekolte tespit yöntemleri ve Avrupa Birliği kotaları detaylı şekilde ele alındı. Etkinlik sonunda ise 2025 yılında zeytin ve zeytinyağı ihracatında öne çıkan firmalar ödüllendirildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER