© Tarım Pusulası 2021

Ezine peyniri sevenler dikkat

İnek, koyun ve keçi sütlerinin karıştırılmasıyla elde edilen asırlık lezzet Ezine peynirinin gerçeğini tüketmek isteyenlere, teneke veya paketlerin üzerinde Ezine Peynirciler Derneği'nin "EPD" logosununu bulunup bulunmadığına dikkat etmeleri istendi.

Peynirin gelecek vizyonuna sahip çıkmak ve marka değerini korumak amacıyla kurulan EPD, hazırladıkları logoyu paketlenen peynirlerin üzerine basarak piyasadaki sahte ürünlerle mücadele ediyor.

Ezine Kaymakamı Ali Fuat Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ezine peynirinin dünya çapında bir marka olduğunu söyledi. Peynirin tadı, rengi ve üretim evreleriyle bu konumunu gerçek manada hak ettiğini vurgulayan Atik, "Biz de bu markanın hak ettiği değeri taşımaya devam etmesi için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz.Zaman zaman ilçemize gelen ziyaretçilerimiz, hakiki, orijinal Ezine peynirini yediklerinde dışarıda aynı isimle satılanların sahte olduğunu anlıyorlar. Gerçekten bu peynirin Ezine'den tedarik edilmesi gerektiğini anlıyorlar. Bu da tabi bizi mutlu ediyor." dedi.

Piyasada Ezine adı kullanılarak sahte peynirler satıldığını, bunun hem üreticiyi hem de tüketiciyi zarara uğrattığını belirten Atik, şöyle devam etti:  "Her peynir Ezine peyniri değildir. Üzerinde her Ezine peyniri yazan da bizim değildir. Bizim burada kurulu bulunan Ezine Peynirciler Derneği'nin akredite etmiş olduğu peynirler gerçek Ezine peyniridir. Bu peyniri almak isteyen yurdumuzun veya dünyanın değişik bölgelerindeki insanların dikkat etmesi gereken tek altın kural, ambalajların üzerinde EPD damgasının olmasıdır. Yoksa bir peynirin üzerine Ezine peyniri yazmasıyla olmuyor." 

Peynirin, Ezine, Ayvacık ve Bayramiç bölgesinde yetişen hayvanlardan elde edilen sütten üretildiğini anlatan Atik, Ezine peynirinin genel itibarıyla inek, koyun ve keçi sütlerinin karışımıyla yapıldığına işaret etti.

Atik, bir asır önce üretimine başlanan bu ürünle ilgili hoş olmayan durumların bulunduğunu ifade ederek, "Ezine peyniri markasını kendilerine ticari kazanç elde etmek için kullanan kişiler ortaya çıktı. Ürettikleri sıradan bir peynirin üzerine Ezine ibaresi koyarak haksız kazanç elde ediyorlar. Bizim bu ürüne ait marka değerini korumamız lazım." diye konuştu.

'TÜKETİCİLER KANDIRILIYOR'

EPD Başkanı Ali Kahraman da ilçede 25 peynir üreticisi firma bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: 
"Biz tüm üreticileri tek çatı altında toplamak için bu derneği kurduk. Derneğimiz Ezine peynirini sürekli kontrol altında tutuyor. Kaliteli ve lezzetli peynir üretiminin devamlılığı için sürekli faaliyetteyiz. Ezine ilçemizde üretilen peynirimiz ülke pazarına sunuluyor. Tabii ki her peynir Ezine peyniri değil. İlçedeki üretim rakamımız yıllık 300 bin teneke. Teneke başına 25 kilogramdan hesaplanırsa 7,5 milyon kilogram demek. Piyasada çok fazla sahte ürün mevcut. Tüketiciler saygısızca kandırılıyor. Bu peyniri alacaklar mutlaka üretim yeri, markası ve bizim dernek logomuzu kontrol etsin. Mutlaka en azından markayı internet aracılığıyla sorgulatsın. Türkiye'de peynirde ilk coğrafi işareti Ezine peyniri için biz aldık. Tek amacımız peynirimize sahip çıkmak."

'HOLOGRAMLA KONTROL İMKANI'

Peynirin gelecek vizyonuna sahip çıkmak ve marka değerini korumak amacıyla kurulan EPD, hazırladıkları logoyu paketlenen peynirlerin üzerine basarak piyasadaki sahte ürünlerle mücadele ediyor.

Ezine Kaymakamı Ali Fuat Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ezine peynirinin dünya çapında bir marka olduğunu söyledi. 
Peynirin tadı, rengi ve üretim evreleriyle bu konumunu gerçek manada hak ettiğini vurgulayan Atik, "Biz de bu markanın hak ettiği değeri taşımaya devam etmesi için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Zaman zaman ilçemize gelen ziyaretçilerimiz, hakiki, orijinal Ezine peynirini yediklerinde dışarıda aynı isimle satılanların sahte olduğunu anlıyorlar. Gerçekten bu peynirin Ezine'den tedarik edilmesi gerektiğini anlıyorlar. Bu da tabi bizi mutlu ediyor." dedi.

Piyasada Ezine adı kullanılarak sahte peynirler satıldığını, bunun hem üreticiyi hem de tüketiciyi zarara uğrattığını belirten Atik, şöyle devam etti:  "Her peynir Ezine peyniri değildir. Üzerinde her Ezine peyniri yazan da bizim değildir. Bizim burada kurulu bulunan Ezine Peynirciler Derneği'nin akredite etmiş olduğu peynirler gerçek Ezine peyniridir. Bu peyniri almak isteyen yurdumuzun veya dünyanın değişik bölgelerindeki insanların dikkat etmesi gereken tek altın kural, ambalajların üzerinde EPD damgasının olmasıdır. Yoksa bir peynirin üzerine Ezine peyniri yazmasıyla olmuyor." 

Peynirin, Ezine, Ayvacık ve Bayramiç bölgesinde yetişen hayvanlardan elde edilen sütten üretildiğini anlatan Atik, Ezine peynirinin genel itibarıyla inek, koyun ve keçi sütlerinin karışımıyla yapıldığına işaret etti. Atik, bir asır önce üretimine başlanan bu ürünle ilgili hoş olmayan durumların bulunduğunu ifade ederek, "Ezine peyniri markasını kendilerine ticari kazanç elde etmek için kullanan kişiler ortaya çıktı. Ürettikleri sıradan bir peynirin üzerine Ezine ibaresi koyarak haksız kazanç elde ediyorlar. Bizim bu ürüne ait marka değerini korumamız lazım." diye konuştu.

"TÜKETİCİLER KANDIRILIYOR"

EPD Başkanı Ali Kahraman da ilçede 25 peynir üreticisi firma bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:  "Biz tüm üreticileri tek çatı altında toplamak için bu derneği kurduk. Derneğimiz Ezine peynirini sürekli kontrol altında tutuyor. Kaliteli ve lezzetli peynir üretiminin devamlılığı için sürekli faaliyetteyiz. Ezine ilçemizde üretilen peynirimiz ülke pazarına sunuluyor. Tabii ki her peynir Ezine peyniri değil. İlçedeki üretim rakamımız yıllık 300 bin teneke. Teneke başına 25 kilogramdan hesaplanırsa 7,5 milyon kilogram demek. Piyasada çok fazla sahte ürün mevcut. Tüketiciler saygısızca kandırılıyor. Bu peyniri alacaklar mutlaka üretim yeri, markası ve bizim dernek logomuzu kontrol etsin. Mutlaka en azından markayı internet aracılığıyla sorgulatsın. Türkiye'de peynirde ilk coğrafi işareti Ezine peyniri için biz aldık. Tek amacımız peynirimize sahip çıkmak."

HOLOGRAMLA KONTROL İMKANI

Sahte ürünlerle baş edebilmek için hologram çalışmasına başladıklarını vurgulayan Kahraman, "Artık tüketiciler alacakları peynirin gerçek olup olmadığını akıllı cep telefonlarıyla taratacakları hologramları kontrol ederek öğrenebilecekler. Bu hologram ile peynirin üretildiği tesisi, üretim yılı, hangi sütlerin karışımıyla elde edildiği gibi bilgilere de ulaşabilecekler." diye konuştu. 
Peynir üreticilerinden Nahit Sezgin de Ezine peynirinin mevsimlik üretildiğini ifade etti. Mart ve ağustos aylarında üretilen peynirin depolarda en az 6 ay bekletildikten sonra satışa çıkarıldığını dile getiren Sezgin, uzun bekleme süresiyle peynirin lezzetinin arttığını aktardı. 
Ezine peynirine yoğun bir talep olduğunu kaydeden Sezgin, "Sorarsanız herkes Ezine peyniri tüketiyor ama kimler ne kadar gerçek olanı tüketiyor, orası gerçekten soru işareti. Piyasada çok fazla sahte ürün mevcut. Anadolu'nun en ücra köşesinde bile Ezine ismini görüyorsunuz ama paketin içinde ne var bilemiyoruz." dedi.

Ezine Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüsamettin Aydın ise yöredeki kırsal alanda bulunan doğal otlarla beslenen inek, koyun ve keçilerin verdikleri sütün daha lezzetli ve yararlı olduğunu söyledi. Bunun üretilen peynire yansıdığını anlatan Aydın, "Ezine peynirini lezzetli kılan nokta da bu aslında. Ayvacık'tan, Bayramiç'ten ve Ezine bölgesindeki süt üreticilerimizin hayvanlarından elde edilen sütle bu peynir bu güzellikle meydana geliyor. İlk kez tadına bakanlar hayran kalıyor, daha önce bir kere deneyen tüm tüketiciler de peynirimizden vazgeçemiyor." şeklinde konuştu. 

Sahte ürünlerle baş edebilmek için hologram çalışmasına başladıklarını vurgulayan Kahraman, "Artık tüketiciler alacakları peynirin gerçek olup olmadığını akıllı cep telefonlarıyla taratacakları hologramları kontrol ederek öğrenebilecekler. Bu hologram ile peynirin üretildiği tesisi, üretim yılı, hangi sütlerin karışımıyla elde edildiği gibi bilgilere de ulaşabilecekler." diye konuştu.

Peynir üreticilerinden Nahit Sezgin de Ezine peynirinin mevsimlik üretildiğini ifade etti. Mart ve ağustos aylarında üretilen peynirin depolarda en az 6 ay bekletildikten sonra satışa çıkarıldığını dile getiren Sezgin, uzun bekleme süresiyle peynirin lezzetinin arttığını aktardı. 
Ezine peynirine yoğun bir talep olduğunu kaydeden Sezgin, "Sorarsanız herkes Ezine peyniri tüketiyor ama kimler ne kadar gerçek olanı tüketiyor, orası gerçekten soru işareti. Piyasada çok fazla sahte ürün mevcut. Anadolu'nun en ücra köşesinde bile Ezine ismini görüyorsunuz ama paketin içinde ne var bilemiyoruz." dedi.

Ezine Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüsamettin Aydın ise yöredeki kırsal alanda bulunan doğal otlarla beslenen inek, koyun ve keçilerin verdikleri sütün daha lezzetli ve yararlı olduğunu söyledi.  Bunun üretilen peynire yansıdığını anlatan Aydın, "Ezine peynirini lezzetli kılan nokta da bu aslında. Ayvacık'tan, Bayramiç'ten ve Ezine bölgesindeki süt üreticilerimizin hayvanlarından elde edilen sütle bu peynir bu güzellikle meydana geliyor. İlk kez tadına bakanlar hayran kalıyor, daha önce bir kere deneyen tüm tüketiciler de peynirimizden vazgeçemiyor." şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER