EXPO'nun 'assolisti' şakayık olacak
TarımDünya botanik EXPO'sunun sembol çiçeği olarak belirlenen, yüksek rakım bitkisi şakayıkın açılış gününde çiçekli halde görülebilmesi için Antalya'nın Elmalı ilçesinde özel üretim yapıldı.
Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı botanik EXPO'sunun sembol çiçeği olan Paeonia Turcica türündeki şakayıkın Antalya'nın sıcak ikliminde erken çiçek açmaması için açılışa çok az bir zaman kala alana getirileceği ve yaklaşık bir ay çiçekli halde görülebileceği bildirildi.
Birçok ülkede "devlet bitkisi", "kral çiçeği", "saray bahçesi bitkisi" olarak yetiştirilen şakayık, Osmanlı İmparatorluğu'nda da Sultan 4. Mehmed tarafından doğadan toplattırılarak İstanbul'da Hasbahçe'ye diktirildi.
Antalya, Burdur ve Denizli'nin yüksek kesimlerinde yetişen şakayık türü ise "Paeonia Turcica" olarak adlandırılıyor.
İsminin içinde "Türk" kelimesi geçen, tamamen Anadolu topraklarına özgü Paeonia Turcica, kapılarını 22 Nisan'da açmaya hazırlanan EXPO 2016 Antalya'nın da sembol çiçeği.
Sıcaktan etkilenmemeleri için Elmalı'ya taşındılar
Gökok, EXPO 2016 Antalya'nın açılışında sembol şakayık türünü çiçekli şekilde göstermek için de bir çalışma yaptıklarına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sembol çiçeği belirledikten sonra bununla ilgili bir üretim çalışması yapıldı. Elmalı'daki Batı Akdeniz Orman Araştırma Enstitüsü ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle üretim projesi yürütüldü ve Elmalı'da, Sedir Araştırma Ormanı'nda 500 saksı şakayık üretildi. Erken çiçek açmaması için şu anda alanımızda değil. Açılışa çok az bir zaman kala alana geçireceğiz. Şakayık bir anlamda etkinliğin assolisti. En son o gelecek, kısa bir süre sergilenebilecek. Çiçeklenme dönemi tamamlandığı zaman saksıları geri götüreceğiz. Çünkü 6 ay boyunca bu bitkinin çiçekli kalması söz konusu değil. Fakat açılıştan sonra, mayıs ayı ortasına kadar rahatlıkla çiçekli olarak görülebilecek.
İlginizi Çekebilir