Etkili Ve Verimli Gübreleme İçin Toprak Analizi
TarımSinop'ta meyve üretim alanlarını genişletmek, meyve üretim miktarını ve kalitesini arttırmak ve çiftçinin gelir seviyesini yükseltmek amacıyla kapama meyve bahçesi kurmak isteyen çiftçiler için İl ve İlçe Müdürlüklerimizce talepler alındı.
İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi desteği ile kurulacak olan meyve bahçelerinde toprak profilinin incelenmesi ve numune alımı için İl Müdürlüğüne başvuran çiftçilerin başvuruları değerlendirilmekte.
Yapılan incelemede 0-30, 30-60, 60-90 ve 90-120 cm derinliklerde toprak numunesi alınarak İl Müdürlüğünde bulunan laboratuvarda analize tabii tutulmaktadır. Analiz sonucunda ilgili toprakta bulunan azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) miktarları ile elektriksel iletkenlik, suya doygunluk, pH ve tuzluluk ile ilgili bilgiler verilmekte ve bu bilgiler doğrultusunda üreticilere gübre tavsiyesi verilmekte. Ayrıca açılan toprak profilinde kireç tabakası, taş katmanı ve taban taşı gibi bitki gelişimine önemli düzeyde etki eden faktörler incelenmekte.
İl Müdürü Mehmet ASAK konu ile ilgili olarak "Tüm çiftçilerimizin etkili ve verimli gübreleme için toprak analizi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Bitkinin ihtiyacı ne ise onu vermek gerekmektedir. Gübreyi az vermek bitki gelişimini olumsuz etkilemekte, çok vermek hem çevreyi ve yeraltı sularını kirletmekte hem çiftçimizin cebinden çıkan paranın boşa gitmesine neden olmaktadır. Yeni aldığımız cihazlarımızla laboratuvarımızı daha modern bir hale getirdik, ve analiz sonucunda doğru sonuçlar elde ederek tecrübeli arkadaşlarımızda gübre tavsiyelerinde bulunuyoruz. Çiftçilerimize ihtiyaç duydukları her konuda gerekli bilgi ve yardımı İl ve İlçe Müdürlüklerimizden alabileceklerini bir kez daha hatırlatmak istiyor, saygılar sunuyorum" dedi.
İlginizi Çekebilir