Et ve Süt Fiyatları Arttı
HayvancılıkTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında; "Ramazan boyunca kesimlik hayvan sıkıntısı yaşanmayacağını söylemiştik, dediğimiz gibi de oldu ve kesimlik hayvan sıkıntısı görülmedi. Et üretiminde de bir sorun olmadı” diyen Bayraktar, kırmızı et ve süt konusunda şu bilgileri verdi:
“Zaten geçen yıl toplam kırmızı et üretimimiz, yüzde 14 artışla 1 milyon 8 bin 272 tondan 1 milyon 149 bin 262 tona çıkmıştı. Bu yıl da kırmızı et üretimindeki artış devam ediyor. 2016 yılının ilk çeyreğinde, kırmızı et üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 13 artışla 237 bin 777 tona yükseldi.
Son 5 yıldır üretimde sürekli bir artış görülüyor. Üretim desteklenirse, et ve süt piyasasında istikrar sağlanırsa, et ithalatı söylemleriyle üreticilerimiz tedirgin edilmezse kırmızı ette bir sorunumuz olmaz. Bunu hep söyledik. Söylemeye de devam edeceğiz.
Ramazan ayı öncesine göre, üretici ve marketlerde et fiyatları az da olsa artış göstermiştir. Fakat bu durum üretici fiyatlarında, Ramazan ayının ilk yarısında görülmüştür. İkinci yarıda fiyatlar gerilemiştir. Nitekim, üreticide hem dana eti hem de kuzu eti fiyatlarında Ramazan ortasına göre az da olsa bir düşüş oldu. Ramazan ayı öncesinde 24 lira 83 kuruş olan dana eti fiyatı Ramazan ortasında 25 lira 80 kuruşa çıktıktan sonra Ramazan ayının son günlerini yaşadığımız bu günlerde 25 lira 50 kuruşa geriledi.
Aynı şekilde kuzu eti fiyatı Ramazan öncesinde 25 lira 59 kuruştu. Bu rakam, Ramazan ortasında 26 lira 11 kuruşa çıkmıştı. Bugünlerde 25 lira 81 kuruşu düştü.
Market fiyatlarında dana eti Ramazan öncesinde 39 lira 59 kuruşken, Ramazan ortasında 40 lira 5 kuruşa, 29 Haziran’da 41 lira 32 kuruşa yükselmiştir.
Kuzu eti fiyatları markette Ramazan ortasında, Ramazan öncesine göre bir miktar düşmüş sonra yeniden yükselmiştir. Ramazan öncesinde kuzu eti 44 lira 93 kuruşken, Ramazan ortasında 44 lira 59 kuruşa inmiş, 29 Haziran’da 45 lira 65 kuruşa çıkmıştır.
Özellikle son bir yılda meydana gelen üretici fiyatlarındaki artışın ana sebebi başta besiye alınan hayvan ve yem fiyatları olmak üzere maliyetlerde meydana gelen yükselmedir.
Buradan bir kez daha bir gerçeğin altını çizmek isterim ki, şayet, vatandaşlarımızın makul fiyatla et yemesi isteniyorsa, üreticilerimizin girdi maliyetleri düşürülmeli, destekler artırılmalıdır.
Üreticide çiğ süt fiyatları Ramazan ayı öncesine göre 3 kuruş artarak 1 lira 3 kuruştan 1 lira 6 kuruşa çıkmıştır.
Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye fiyatı Temmuz 2014 tarihinden bu yana 1 lira 15 kuruştur.
Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya müdahalesi fiyatın daha da düşmesine engel olmuştur.
Üretimin sürdürülebilir olması için fiyatın 1 lira 15 kuruşun üzerine çıkarılması elzemdir.” dedi
Bayraktar, bir basın mensubunun, buğday alım fiyatlarını sorması ve hayvan ithalatı söylemleri olduğunu belirtmesi üzerine, şunları söyledi:
“Buğday fiyatları özellikle enflasyonun altında kaldı. Burada maliyetleri dikkate aldılar. Enflasyonu değil. Biz bütün bunlara rağmen bir prim artışı talep ettik. Bakanlığımız bir prim artışı üzerinde çalışıyor. Bir prim artışı verilmesini bekliyoruz.
Gelen hayvan miktarının çok önemli olmadığını görüyoruz. Çok ciddi manada piyasayı etkileyecek bir ithalat bugün için yok. Fiyatların makul seviyeye gelmesinde en önemli etken, ithalat değil, üretimdir. Üretim rakamları sürekli artıyor. Ciddi manada ithalat yapılmadığı takdirde üretim artmaya devam edecektir. Üretimin önündeki en büyük engel ithalattır. İthalattan kesinlikle kaçmamız lazım. Biz inanıyoruz ki çok yakın bir tarihte üretim rakamları 1,5 milyon tonun üzerine çıkacak, bu da arz talep dengesini büyük oranda sağlamış olacaktır. Fiyatlar belki de daha makul seviyelere de gelecek.”
-Günlük et tüketimi 3 bin ton, 6 bin tonluk ithalat önemli bir miktar değil-
Bir basın mensubunun, Haziran başında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bir açıklaması ve Bosna Hersek’ten 6 bin ton kırmızı et getirileceğini hatırlatması ve bunun fiyatlara bir etkisi olup olmadığını sorması üzerine Bayraktar, “Biz ithalata karşı olduğumuzu söylüyoruz. Ciddi oranda biz ithalatı takip ediyoruz. Günlük bizim et tüketimimiz 3 bin tonlar civarında. Yani 6 bin tonluk ithalat önemli bir miktar değil. Piyasayı etkileyebilecek de bir rakam değil. Zaten piyasayı etkileyebilecek özellikle üreticimize zarar verecek bir ithalata biz karşı çıkarız. Bununla ilgili de tepkimizi koyarız. Bugün için çok ciddi bir ithalat görmüyorum” dedi.
İlginizi Çekebilir