© Tarım Pusulası 2021

Et üreticisi kavurma olmuş hayvanı canlı gibi gösteriyor

Et üreticileri piyasada canlı hayvan yokluğundan şikayet ederken, sektörün önde gelen aktörlerinden çarpıcı bir açıklama geldi.

Üreticilerin teşvik almak için kesime gönderdiği hayvanların küpesini saklayarak, canlı gösterdiğini bu yüzden TÜİK’in açıkladığı hayvan varlığının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Pi­ya­sa­da uzun sü­re­dir kır­mı­zı et ar­zın­da sı­kın­tı ya­şa­nı­yor. Et fi­yat­la­rı­nın yük­sel­me­siy­le bir­lik­te süt­çü inek­le­rin bi­le ke­si­me git­ti­ği­ni be­lir­ten üre­ti­ci­ler, be­si­ci­le­rin ke­si­me yol­la­dık­la­rı hay­van­la­rın pa­sa­por­tu olan kü­pe­le­ri kul­la­na­rak, çok­tan ka­vur­ma olan hay­van­la­rı can­lı gös­ter­di­ği­ni ve bu şe­kil­de Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu­’nu (TÜ­İK) ya­nılt­tık­la­rı­nı söy­lü­yor.TÜ­İK ve­ri­le­ri­ne gö­re 2014 yı­lı so­nun­da bü­yük baş hay­van sa­yı­sı yüz­de 2 aza­la­rak 14 mil­yon 123 bi­ne ge­ri­le­di. An­cak sek­tör tem­sil­ci­le­ri­ne gö­re bu ra­kam ger­çek ve­ri­le­ri yan­sıt­mı­yor.

HAYVAN SAYISI KUŞKULU

TÜ­İK’­in bü­yük­baş hay­van sa­yı­sı­nı tes­pit eder­ken üre­ti­ci­nin elin­de­ki kü­pe sa­yı­sı­na bak­tı­ğı­nı bil­di­ren Et­çi­i Gı­da Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Meh­met Emin As­lan, “Ma­ale­sef üre­ti­ci­ler çok­tan ke­si­me yol­la­dı­ğı hay­van­la­rın kü­pe­si­ni, sırf teş­vik­ten ya­rar­lan­mak için dev­le­te gös­te­ri­yor. Bu nedenle ol­ma­yan bir hay­van var­lı­ğı or­ta­ya çı­kı­yor. Tür­ki­ye­’de açık­la­nan hay­van sa­yı­la­rın­da cid­di bir kuş­ku va­r” de­di.

DÜNYADA 3 BİZDE 11 DOLAR

Pi­ya­sa­da hay­van sı­kın­tı­sı yok di­yen­le­ri eleş­ti­ren As­lan, “On­la­ra sor­mak ge­re­ki­yor, ma­dem ye­te­rin­ce hay­van var ne­den et fi­yat­la­rı bu ka­dar yük­sek? Kar­kas et fi­yat­la­rı ta­ri­hi re­kor kı­rı­yor. 23 li­ra­ya yük­sel­di. Et fi­yat­la­rın­da­ki ar­tı­şın önü­ne ge­çi­le­mi­yor bu­na rağ­men hâlâ pi­ya­sa­da hay­van var di­yor­lar. Ne­re­de bu hay­van­lar uzay­da mı ya­şı­yor? Ma­dem bü­yük baş hay­van var­lı­ğı­mız var öy­ley­se ne­den dün­ya­da etin ki­lo­su or­ta­la­ma 3 do­lar­dan sa­tı­lır­ken biz­de 11 do­lar ci­va­rın­da bu­nu na­sıl açık­la­ya­cak­la­r” dedi.

KARKAS ET 25 LİRAYA YÜKSELİR

2010 yı­lın­da kar­kas et fi­ya­tı­nın 19 li­ra­ya yük­sel­me­siy­le bir­lik­te it­ha­lat ka­pı­la­rı­nın açıl­dı­ğı­na işa­ret eden Et­çi­i Gı­da Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Meh­met Emin As­lan, it­ha­lat son­ra­sın­da kar­kas et fi­ya­tı­nın 12 li­ra­ya ka­dar düş­tü­ğü­ne dik­kat çek­ti. Bu­gün fi­yat­la­rın 23 li­ra­ya ka­dar çık­tı­ğı­nı vur­gu­la­yan As­lan, it­ha­lat ko­lay­laş­ma­dı­ğı tak­dir­de bir iki haf­ta­ya ka­dar bu ra­ka­mın 25 li­ra­ya ka­dar yük­se­le­ce­ği­ni kay­det­ti.

TEŞVİKLER SUİSTİMAL EDİLİYOR

Üreticilerin hayvanları kesime yollamalarına rağmen kesilen hayvanın küpelerini sakladıklarını aktaran Murat Bey Peynirleri Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Maalesef bazı üreticiler o küpelerle birlikte teşviklerden yararlanıyorlar.  Devlette küpe sayısına bakarak hayvan rakamlarını hesaplıyor. Devlete göre hayvan sayısında ciddi bir azalma yok çünkü o üreticinin getirdiği küpe sayısına bakıyor. O inek çoktan kavurma olmuş ama sırf teşviklerden yararlanmak için inekler canlı gösteriliyor” diyerek tepki gösterdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER