© Tarım Pusulası 2021

Et fiyatı düştü Üretim düştü

Kırmızı et üretiminde düşüş sürüyor. Uzmanlar ithal etin yerli üretimi vurduğunu, üreticilerin hızla azaldığını söylüyor. Üreticiler ‘Son çeyrek daha kötü olacak’ diyor

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Kırmızı et üretimi düşüşünü sürdürüyor. Yılın üçüncü çeyreğinde kırmızı et üretiminin yüzde 23.6 azalmasıyla son üç yılın en düşük üçüncü çeyrek üretimi rakamı ortaya çıktı. Yerli üretim adına ‘acil önlem’ beklediklerini vurgulayan üretici birlikleri, üçüncü çeyrekteki düşüşün önemli bir sinyal olduğunu, yılın son çeyreğinde daha ciddi bir azalış beklediklerini belirtiyor. Üretimin azalmasının temelinde ‘ithalat’ hamleleri gösterilirken, yerli ve küçük işletmelerin önemine dikkat çekiliyor.

‘Hani kazanıyorduk?’

Kırmızı ette fiyat ve ithalat tartışmaları son olarak ‘ucuz et’ adımıyla tekrar gündeme gelmiş, 29 liraya kıyma, 31 liraya kuşbaşı olarak ithal karkas etlerinin iki zincir markette satılması, üretici, kasap ve perakendecilerden tepki almıştı.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, ‘üretici spekülasyon yapıyor’ ifadesinin üretim miktarlarıyla da yalanlandığını belirterek, “Madem üretici çok kazanıyor niye üretmiyor” dedi. ‘Geçici çözümlerle’ üreticinin ‘huzursuz’ olduğunu kaydeden Tunç, üreticinin elindeki hayvanı sattığını, yeni yatırım ise yapmadığını söyledi. Tunç, “Üretici panik halinde. Önünü göremiyor. Saman yok. Yeme yeni zam geldi. Mezbaha kendi ihtiyacını ithalattan karşılıyor. Kestirdiği hayvanı 28 liraya gelen üretici, şimdi 23.5 lira alıyor. Zararına satıyor. Et fiyatı yüksek, süt fiyatı düşük. Elindeki dişi hayvanı bile satıyor. Bu da geleceğimizi satıyoruz demektir” diye konuştu.

‘Acil önlem şart’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sığır eti üretimindeki düşüşün önemli olduğuna dikkat çekerken, ‘acil önlem’ alınarak, üreticinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Yaptığı açıklamada, en iyi önlemin besiye alınan sığıra ‘1000 lira’ destek vermek olduğunu anlatan Bayraktar, “Bu destek, ahırları yeniden dolduracak, kırmızı et üretimini artıracaktır. En kısa zamanda harekete geçilmezse, 2010-2016 döneminde 5 milyarı aşan miktarda döviz ödediğimiz damızlık, besilik, kasaplık ve et ithalatımız çok daha yüksek rakamlara ulaşır. Et maliyetinin yaklaşık yüzde 60-70’inin besi hayvanı, yüzde 20-30’u ise yemdir. Besi hayvanı ve yem maliyetini indirmeden ucuz et yemenin imkanı yok. Üreticimiz tedirgin, pazarlarda yaprak kımıldamıyor. Ahırları doldurma konusunda kararsız. Üreticiye, önünü görebileceği bir piyasa fiyatı oluşturmak, ithalat söylemlerinden vazgeçmek gerekir” diye konuştu.

‘Tüketİcİ yİne  pahalı yİyecek’

Birçok yerli üreticinin üretimi bıraktığına dikkat çeken Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, büyük işletmelerin kapasite düşürdüğünü söyledi. Yıldırım, “30 bine yakın hayvan kapasitesi olan işletmenin 1000-2000 hayvanı var. Et ithalatı söylemiyle kimse risk almak istemiyor. İşin sonunda tüketici yine eti pahalıya alacak. Çünkü üretici sayısı hızla azalacak. Hayvan varlığı da düşecek” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER