Eskişehir’de Hububat Hasadı Tamamlanıyor
Tarım0
Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT Eskişehir ilinde hububat hasadının bitmek üzere olduğunu bildirdi. İl Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT 2015 yılı üretim döneminde Eskişehir'de 1.907.000 dekar buğday,1.072.000 dekar arpa , 90.000 dekar çavdar ve 31.500 dekar da yulaf ekilişi olduğunu 27. Haziran 2015 tarihinde başlayan hasadın 15 Ağustos 2015 tarihi itibariyle tamamlanmasının beklendiğini buğday dışındaki ürünlerin hasadının tamamlandığını buğdayda ise % 95 oranında tamamlandığını bildirdi. İklim şartlarının tarımsal üretim için çok müsait olması sebebiyle, ilimizde bazı bölgelerde dolu hasarının olmasına rağmen 2015 yılı hububat üretiminde verimin uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini bildirdi. Kesin olmamakla birlikte verim miktarlarının arpa 350 kg/da çavdar 340 kg/da yulaf 220 kg/da, buğdayda ise 400kg/da. olarak tahmin edilmektedir dedi
Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT Müdürlüğün Teknik Personelince hasat esnasında biçer kontrollerinin titizlikle yapılarak ürünlerimizdeki hasat ve hasat sonrası kayıplarının mümkün olan en az seviyede olması için çalıştıklarını, Bu sene gerek iklim şartlarının etkisi gerekse teknik elemanlarının özverili çalışmaları sonucu da ürünlerimizde ürünün kalitesini ve fiyatını olumsuz oranda etkileyecek süne zararı oluşmamıştır dedi.
Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT ürün satış fiyatlarının; İçinde bulunduğumuz hafta itibariyle ortalama buğday fiyatının 0,721 TL/kg, arpa fiyatının da 0,602 Tl/kg olduğunu bildirdi.
Hasat sonu itibariyle anız yangınları tehlikesine dikkat çeken İl Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT anız yakmanın zararları konusunda uyarlarda bulundu. Anız yakmanın zaten ülkemiz topraklarında az olan organik maddeyi azalttığı, yüzeye yakın bölgedeki mikroorganizmaları öldürdüğü, uzun yıllarda oluşmuş olan toprağın fiziksel kimyasal ve biyolojik dengesini bozduğu, anız yakmanın su ve rüzgar erozyonunun etkisini artırdığı, enerji ve telefon nakil hatlarına zarar verdiği, orman yangınlarına sebep olduğu ve ürün artıkları ve anızla beslenen bir çok canlının besin kaynağını yok ettiği, toprağa, çevreye ve ekolojik sisteme zarar verdiğini söyledi.
İlginizi Çekebilir