Eski Hükümlülere Süt İneği Desteği
HayvancılıkMUŞ'TA ESKİ HÜKÜMLÜLERE SÜT İNEĞİ VERİLDİ
Muş’ta eski hükümlülerin yeniden hayata uyum ve katılım sağlamaları amacıyla hazırlanan proje kapsamında süt ineği desteği verildi.
Muş Hayvan Pazarı’nda eski hükümlülere verilen süt ineği desteğine Muş E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’ndan sorumlu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Apaydın, Belediye Başkan Vekili Tarık Mirze, Çalışma ve İş Kurumu Muş İl Müdürü Mehmet Emin Taylan ve Muş Denetimli Serbestlik Müdürü Mesut Akdülger ile eski hükümlüler katıldı. Burada çekilen kura sonrası küpe numarasına göre eski hükümlülerin hayvanları belirlendi. Ardından gerekli kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra eski hükümlüler hayvanlarını teslim aldılar.
Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden veya işveren vekillerinden 22.5.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 101. maddesi uyarınca tahsil edilen idari para cezaları fonunda biriken paralarla bu projenin hayata geçirildiğini belirten Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Apaydın, çeşitli projeler ürettiklerini söyledi. Apaydın, “Adalet Bakanlığı, İş-Kur İl Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile birlikte ceza infaz kurumlarından çok önce tahliye olmuş kişilerin hayata tutunması açısından kurumların çalıştırması gereken hükümlü ve tutuklularla ilgili olarak bu işlemi yapmayan kurumlardan alınan para cezalarının bir fonda birikmesi sonucu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve İzleme Kurulu olarak İş-Kur ile birlikte geliştirilen proje kapsamında eski hükümlü ve tutuklularımıza biz bu fonu kullanarak çeşitli projeler üretiyoruz” dedi.
Proje kapsamında daha önce 50 adet montofon süt cinsi ineklerini teslim ettiklerini ifade eden Cumhuriyet Savcısı Apaydın, “Bugünde buraya üç eski hak sahibi hükümlümüze Sivas Şarkışla’dan getirdiğimiz toplam maliyeti 31 milyarı bulacak şekilde bu fondan karşılanmış olan parayla alınan yine 6 adet montofon cinsi gebe süt sığırlarımızı, yapacağımız çekiliş eşliğinde hak sahiplerine vereceğiz. İlgililer bu ineklere 2 sene boyunca iyi bir şekilde bakmakla mükellefler. İki senenin sonunda kendilerine ait olacak. Bu süreci biz kontrol edeceğiz ve ayrıca bu ineklerimiz gebe olması sebebiyle bunlardan üreyecek hayvanlarla hem sürülerini genişletmiş olacaklar hem de ürettikleri sütü satmak suretiyle de geçimlerine bir katkı sunmuş olacağız. Bizlerin faaliyetleri bu şekilde özetlenebilir. Bu faaliyeti gerçekleştirirken de dediğim gibi koruma kurulu çatısı altında Muş Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Muş İş-Kur İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız, belediyemiz ve diğer kurumların katkısıyla bu hizmetler sağlanabilmektedir” şeklinde konuştu.
Projeden 2 adet süt ineğini teslim alan Muş merkez bağlı Çatbaşı köyünden 4 çocuk babası Hanifi Şahin, “Biz eski hükümlüyüz. Bu projeyi bize sundular. Biz bu projeye başvurduk. Bizim projemiz kabul edildi. Bize iki tane süt ineği verdiler. Kendi idaremizi yapmamız için bize destek sundular. Allah razı olsun. Sayın savcılarımızdan, emeği geçen kim olursa Allah razı olsun, bize bu imkânı, bu fırsatı tanıdıkları için. Bundan sonraki süreçte bunları süt ineği olarak besliyorum. Kendi idaremi, çoluk çocuğumu beslemek için bu inekleri besleyeceğim. Besi işi değil. Eskiden ineklerimiz vardı ama benim yoktu. Şu an bu projeye başvurduğum için Allah’a şükürler olsun benimde iki tane ineğim oldu” ifadelerini kullandı.
Merkeze bağlı Eralan köyünden 9 çocuk babası eski hükümlü Hakim Arslan ise, “İki sene önce cezaevinden çıktım. Bu projeyi duydum, müracaat ettim. Müdürüme ve arkadaşlara dilekçemi verdim. Allah razı olsun yardımcı oldular. Bugünde ineklerimiz çıkmış, biz onlara duacıyız. Bizde gittik hayvanlarımızı Sivas’tan getirdik. Bugün hayvanlarımızı alıyoruz, evimize götürüyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra eski hükümlüler ineklerini teslim alarak hayvan pazarından ayrıldılar.
İlginizi Çekebilir