Eşek sütü rafa giriyor
TarımKırklarelili işadamının 3 milyon lira yatırımla kurduğu 225 eşekli çiftlik haziranda süt üretimine başlıyor. Birçok hastalığa iyi geldiği öne sürülen ‘eşek sütü’ toz haline getirilerek marketlerde 100 gramı 200 TL’den satılmaya başlanacak.
KIRKLARELİ'Lİ işadamı Kemal Bozdemir’in 2011’de 3 milyon liralık yatırımla kurduğu eşek çiftliği, haziranda süt üretimine başlıyor. Şifa ve kozmetik alanında kullanılan eşek sütünün toz halinde marketlerde satılması planlanıyor. Bulgaristan-Dereköy Sınır Kapısı’na 20 kilometre uzaklıktaki eşek çiftliğinde 165’i dişi, 40’ı yavru olmak üzere 225 eşek yaşıyor. Dört personelle birlikte eşeklerin aylık maliyeti 20 bin lirayı buluyor. Haziranda eşek sütü üretimine başlayacak olan çiftlikte aynı anda altı eşeğin sağıldığı sağımhane çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor.
MEVZUATA TAKILDI
Türkiye’de de son dönemde sayıları hızla artan eşek çiftlikleri, Avrupa’da özellikle İtalya’da çok yaygın. Şifa vericiliği ve kozmetik özellikleri nedeniyle litresi 50 Euro’ya satılan eşek sütünün Türkiye’de satışına mevzuat izin vermiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hijyen kuralları gereğince perakende çiğ süt satışını yasaklıyor. Eşek çiftliği bu yüzden perakende çiğ süt pazarlaması yapamıyor. Çünkü yasaya göre “Süt, ısıl işlem görmeden tüketiciye satılamaz.” Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, “Yasak sadece eşek sütünü kapsamıyor. Çiğ süt koyun, inek gibi çok geniş bir pazarı kapsıyor. Yasa çıksa bile sağlıklı koşullarda süt sağılmıyor ki sağlıklı çiğ süt satılsın. Sadece Kırklareli’nde çiğ süt satan 3 binden fazla işletme var. Mevzuat çıksa bile denetimi çok zor” diyor.
İTALYA’DAN EŞEK İTHALİ
Türkiye’de 90’lı yıllarda 1 milyon 250 olan eşek nüfusunun 300 bine düştüğünü söyleyen Kemal Bozdemir, yerli eşeğin günde 1 litre süt verirken İtalya eşeklerinin 3 litre süt verdiğini anlatıyor. Bozdemir, “İtalya’da en güzel eşekler Sicilya’da, özellikle Palermo’da yaşıyor. 8 dişi ve 4 erkek eşek ithal ederek soy ıslahı yapacağız. İtalya’da 780 eşek çiftliği bulunuyor. İtalya’da eşek peyniri de çok değerli. Kilosunu 1000 Euro’dan satıyorlar. Yoğurt kültürü olmadığı için yapmıyorlar. Bizim çiftlikte peynirle birlikte yoğurt da yapacağız” dedi.
Çiftlik sayıları hızla artıyor
TÜRKİYE’de son yıllarda eşek çiftliği sayısı hızla artıyor. Eşek çiftliği en yaygın iller arasında Antalya, İzmir ve Muğla gösteriliyor. Protein değeri bakımından anne sütüne en yakın ürün olarak bilinen eşek sütünün internet ortamında ve çiftliklerde doğrudan tüketiciye satışı yapılıyor. İnternetteki eşek sütünün kilogram fiyatı ortalama 100 liraya alıcı buluyor.
100 GRAM TOZU 200 LİRA
KEMAL Bozdemir, internetteki eşek sütü satış ilanlarına dikkat çekerek, “Pahalı bir ürün olduğu için suiistimale açık. Satılan sütün ne kadarının eşek, ne kadarının inek sütü ve su olduğunu anlamak mümkün değil” dedi. Gebeliği 12 ay olan eşeğin, süt veriminin de ortalama 10 ay sürdüğünü söylüyor. Günlük 1 litre sütünün yarısını sıpaya ayıracaklarını, yarısını siparişle kozmetik ve gıda sektörüne pazarlayacaklarını söylüyor. Bozdemir, “Haziranda üretime başlıyoruz. Sütün suyunu alıp kurutarak (liyofilizasyon) süt tozu haline getireceğiz. 100 gramını 200 liradan satacağız. Tüketici sulandırarak içecek” dedi.
İtalyanlar staj yaptı
Koruköy Eşek Çiftliği’nin Çin ve İtalya’dan da ilgi gördüğünü söyleyen Kemal Bozdemir, “ Çinliler, toz halindeki eşek sütünün tümüne talip. Ayrıca geçtiğimiz yaz iki İtalyan üniversite öğrencisi çiftlikte üç hafta staj yaptı” dedi.
Eşek sütünün faydaları neler?
Mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kansere karşı direnç sağlıyor.
Astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geliyor.
Bazı cilt hastalıklarına çare olduğu biliniyor.
İçerisindeki yüksek kaliteli omega-3 sayesinde kalbi koruyor.
Kemik gelişimini arttırıyor. Yağ yakımını hızlandırıyor ve vücudu formda tutuyor. Küçük yaştaki çocuklara ve bebeklere tavsiye ediliyor.
İlginizi Çekebilir