© Tarım Pusulası 2021

Erzurumlu kadınlardan bin 800 metre rakımda seracılık

0

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattının geçtiği bölgelerde kalkınmayı destekleme projesinden yararlanan Erzurumlu kadınlar bin 800 metre rakımda seracılık yapıyor.

Erzurum, BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi kapsamında bölge halkına yönelik girişimciliğin desteklendiği iller arasında yer alıyor.

Üretimin yeterli olmaması nedeniyle meyve ve sebze ihtiyacının başka illerden karşılandığı kentte kadınlar, söz konusu proje kapsamında aldıkları seracılık eğitimi sayesinde iş sahibi oldu. Yaklaşık bin 800 rakımlı Aşkale ilçesinde Hacer Tınğ ve Nadide Eken, kurdukları seralarda domates, salatalık ve marul yetiştiriyor.

-"Kadınlara yönelik faaliyetlere ağırlık veriyoruz"

BTC Erzurum, Kars ve Ardahan İlleri Toplumsal Kalkınma Girişimi Projesi Koordinatörü ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BTC Ham Petrol Boru Hattı Şirketinin, Bakü'den pompalanan petrolün Ceyhan'a, oradan da dünya piyasalarına aktarılmasından sorumlu olduğunu anımsattı.

Atatürk Üniversitesi ve BTC işbirliği ile Erzurum, Kars ve Ardahan'da değişik projeler uyguladıklarını belirten Kaya, "Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattının geçtiği yerleşim birimlerinde yaşayanların sosyo-ekonomik kalkınmasına destek olmayı amaçlıyoruz. Uyguladığımız projelerde de kadınlara yönelik faaliyetlere ağırlık veriyoruz" dedi.

Kaya, proje kapsamında 17 kadın girişimciye kendi işlerini kurmaları için destek verdiklerini ifade ederek, il ve ilçe merkezlerinde tuhafiye, güzellik salonu, yöresel yemekler ve terzilik üzerine iş yerleri açıldığını, köylerde ise tarım ve hayvancılığın desteklendiğini söyledi.

"Büyükşehir Yasası" ile mahalle statüsü kazanan Merdiven'de 2 kadın girişimcinin BTC'ye müracaat ederek proje hazırlama eğitimine katıldığını anlatan Kaya, şu bilgileri aktardı:

"O eğitimle projelerini hazırladılar. Biz de seraların kurulmasına yardımcı olduk. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Dursun sebze yetiştiriciliği alanında eğitim verdi. Hocamız 15 günde bir gelerek yardımcı oluyor. Yaklaşık 150 metrekare alanda domates, salatalık gibi sebzeler üretiliyor. Sadece aile içi üretim için değil ekonomik getirisi olması için yapıyoruz. Projeye yaklaşık 10 bin lira destek verdik. Küçük desteklerle büyük işler yapılabileceğini bu projeyle gördüm."

Kaya, projenin sürdürülebilirliğinin önemine işaret ederek, hedeflerinin kadın istihdamının artırılması, sosyal statüsünün iyileştirilmesi ve aile ekonomisine katkı sağlaması olduğunu dile getirdi.

Yörede bu tip projelere ilginin az olduğunu ifade eden Kaya, "Bayan girişimcilerimizin BTC Proje Koordinatörlüğüne müracaat ederek bizim hibe desteklerimizden yararlanmalarını istiyoruz. Biz sadece hibe desteği vermiyoruz, projenin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla teknik destek de sağlıyoruz. Ayrıca uygulamalı girişimcilik eğitimi alan kursiyerlere iş planı hazırlıyoruz ve KOSGEB'e başvuru aşamalarında teknik destek veriyoruz ve iş yerlerini açıyoruz. İnsanların bulundukları yerde doymaları amacıyla bu tür projelere destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

- "Komşularımızdan da istek var"

Sera sahibi Hacer Tınğ da Aşkale Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sayesinde BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi ile tanıştıklarını dile getirerek, girişimcilik eğitimi aldığını anlattı.

Daha sonra proje koordinatörlüğü ile sera kurulacak alanların belirlendiğini ve seraların kurulduğunu anlatan Tınğ, "Üniversiteden bir hocanın desteğiyle salatalık, domates ekiyoruz. Damla sulama yapıyoruz. İki günde bir mahsul topluyoruz, köye satıyoruz. Komşularımızdan da istek var" dedi.

-"Hasat dönemi 2 aydan 4 aya çıktı"

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Dursun da Erzurum'un Türkiye'nin en yüksek yerleşim yerlerinden birisi olduğunu anımsattı.

Merdiven Mahallesi'nin yaklaşık bin 800 rakımda kurulu bir yerleşim yeri olduğunu belirten Dursun, "Köyde 'örtü altı tarım'a teknik destek sağlıyoruz. Bu seralar sayesinde mayıs ayı sonunda salatalık hasadı yapmaya başladık. Bu hasat ekim ayı sonuna kadar da devam edecek. Normalde sera olmasa temmuz ve ağustos aylarında hasat yapılır. Örtü altı tarımı sayesinde iki aylık hasat dönemini 4 aya çıkarmış olduk ve bu da üreticiye kar getirecektir" diye konuştu.

Öte yandan yetkililer Merdiven Mahallesi'nde iki kadın girişimcinin elde ettiği başarının ardından diğer mahalle sakinlerinin de yumurta, süt üretimi gibi projelerle BTC'ye destek başvurusunda bulunduğunu bildirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER