ERZURUM'DA İLK KEZ TRİTİKALE SİLAJI YAPILDI
Tarım0
Erzurum ili Aşkale ilçesinde Abdullah BÜÇGE'ye ait hayvancılık işletmesini ziyaret eden Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman AKAR, İl Müdür Yardımcısı Özcan YILDIRIM ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Fethi AKMAN ile birlikte tritikale bitkisinden silaj yapımını yerinde inceledi.
İşletmede incelemelerde bulunan Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman AKAR; "Büyük işletmelerde hayvancılık için önemli girdi kaynağı olan kaba yemlerin işletmelerde maliyetin azaltılması için silaj gibi yeniliklerin uygulanması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Çünkü kaba yemler silo edilerek saklandığında kurutularak yığın yapılan kaba yemlere oranla daha az işgücüne gereksinim duyulmaktadır. Yeşil yemlerin bulunmadığı özellikle kış aylarında hayvanların su bakımından zengin yem ihtiyacı silaj ile karşılanmaktadır. Silaj aynı zamanda yapay kurutma yöntemi dışındaki diğer muhafaza yöntemlerine göre yemlerin fermantasyonu yoluyla saklanmasına imkân sağlar. Kaba yemdeki besin maddesi kaybını önler. Bu işletme ildeki önder işletmelerden bir tanesidir. İşletmemizde yeniliklere açık ve bilinçli çiftçilik yapılmaktadır. Erzurum'da ilk kez tritikale silajı yaparak bir yeniliğe de önderlik yapmıştır.
Tritikale, buğday ve çavdarın bileşimi ile elde edilmiş olan, buğdayın verim yüksekliğini ve tahıl kalitesi ile çavdarın hastalıklara ve toprak özellikleri de dahil olmak üzere çevre koşullarına dayanıklılığını birleştiren bir yem bitkisidir. Tritikale silaj olarak yada konsantre karışımlar şeklinde kullanıldığında rasyonun enerji düzeyini ve protein oranını yükseltmektedir. Tritikale sindirilebilir toplam enerji oranı %87 ile buğday ve mısıra çok yakındır.
Çiftçilerimize mısır ve tritikalenin yanısıra yoncanın da silaj yapılarak saklanmasını önermekteyiz" dedi.
İlginizi Çekebilir