© Tarım Pusulası 2021

Erzincan’da Don Olayı Çiftçiyi Tedirgin Etti

ERZİNCAN’DA DON OLAYI ÇİFTÇİYİ TEDİRGİN ETTİ

Erzincan’da 23 Nisan günü etkili olan kar yağışı ve beraberinde gelen don olayı Erzincan çiftçisini tedirgin etti.
Erzincan’da havaların sıcak gitmesi ile birlikte ağaçlar çiçek açmaya başlamasının ardından yaşanan kar yağışı ve don olayı meyve üreticilerini ve pancar üreticilerini tedirgin etti.
Yaşanan don olayı ile ilgili açıklamada bulanan Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik yaşanan olayın Erzincan çiftçisi için bir afet olduğunu bunun yanı sıra bu olayın yaşanması ile tarım sigortalarının önemine dikkat çekti.
Geyik konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlerde bulundu; “Erzincan’da ki soğuklar 23 Nisan sabahı karın yağmasıyla başladı. Akşamüzeri de havada ki bulutların dağılmasıyla bir don olayı yaşandı. Tabi ki Erzincanlı çiftçimiz, baharın gelmesiyle ekimlerini yaptı. Bunların içinde pancar olsun meyve olsun toprağından çıkmaya, ağaçlardaki çiçeklerde açmaya başladı. Tabi ki bizler don olayının yaşandığı günün ertesi sabahı köylerimizi aradık ama güneşin tam vurması ile hasarın tam olarak ne kadar olduğunu tespit edilebileceğini ve şuanda tam olarak belli olmadığını söylediler. Ama büyük bir olasılıkla hasarın meydana gelmiştir. İnşallah çok daha büyük hasarlar olmaz ve çiftçimizde bu konuda mağdur olmaz.
DON OLAYI ERZİNCAN İÇİN BİR AFET
Bu don olayı büyük bir afet. Tabi ki tarım sigortalarının da burada büyük bir önemi ortaya çıkıyor. Tarım sigortası yaptıranlar bir nebzede olsa zararlarını gidermiş olacaklar. Şunu önemle belirtmek istiyorum çiftçinin bir yıllık emeği bu o yüzden Ziraat Odası olarak önerimiz çiftçilerimizin tarım sigortasını yaptırmasıdır
EKONOMİK AÇIDAN ÇOK BÜYÜK BİR KAYIP
Erzincan Merkezde ve köylerde yoğunluk olarak şeker pancarını çiftçilerimiz ektiler. Tabi ki pancar bitti. Şu anda yaprak aşamasında. Ufak bir soğukluk pancarı etkiliyor. Eğer ki etkilenirse çiftçimiz toprağını tekrar sürecek, yerini tekrar hazırlayacak ve ikinci bir ekim yapacak buda maliyetlerinin artması demek bunun ardından yağışların olmayışı mahsulün bitmemesi durumunu getiriyor. Şuanda ikinci bir ekim yapılsa dahi verim yüzde 50 düşmüş oluyor.” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER