Enginarı don vurdu fiyat ikiye katlandı
TarımSağlığa olan faydaları nedeniyle tüketimi son yıllarda hızla artan enginarda bu yıl don ve aşırı yağışın etkisiyle üretim yarı oranında geriledi.
Lezzetli oluşundan tüketicinin tercih ettiği sakız tipi enginarın en fazla üretildiği İzmir ve Aydın illerinde şubat ayında etkili olan don ve ardından gelen yağışlar, tarladaki ürüne zarar verdi.
Karaburun ilçesine bağlı Balıklıova köyünde enginar üretimi yapan Cemal Güven, yaptığı açıklamada karaciğer dostu olmasının etkisiyle tüketimi her geçen yıl artan enginarın üretiminin de buna bağlı olarak yükseldiğini, Karaburun ile birlikte yarımada içindeki Çeşme, Seferihisar, Urla ilçelerinde bir çok üreticinin mandalina bahçelerini sökerek enginar tarlaları açtığını ifade etti.
Özellikle İstanbul'dan gelen yüksek talebi karşılamaya çalışan bölge üreticisinin bu yıla büyük umutlarla girdiğini dile getiren Güven, şu bilgileri verdi:
"Enginar yılda 10 baş veren bir bitki. Şubat ayında bitki ilk tanelerini vermeye başladığında yaşanan don bu ürünleri kaybetmemize neden oldu. Ardından gelen aşırı yağışlar, tarlaların su içinde bıraktı. Toprak suya doyduğu için şişti. Bu nedenle bitkiler büyüyemedi ve diğer taneler de küçük kaldı. Şu anda enginarın hasat zamanı. Tarlamızdan kamyonlarla ürün çıkarmamız gerekirken en fazla bir kucak ürün kesebiliyoruz. Mevcut ürünler de ticari olarak değerli değil. Bu sorun maalesef gelecek yılın ürününü de etkileyecek" dedi.
Ürünün azlığından tane başına fiyatların tarlada 2 liraya çıktığını, pazarda 4-4,5 lira seviyesinde olduğunu dile getiren Güven, İstanbul'da sakız enginarın tanesinin 7,5 liraya kadar fiyatla pazarda satıldığını kaydetti.
Türkiye'nin zaman zaman Kıbrıs'tan enginar ithal ettiğine dikkati çeken Güven, "Bu yıl Kıbrıs enginarı ürün kıtlığı nedeniyle pazara erken girdi. Kalitesi sakız enginarını tutmasa da Kıbrıs enginarı fiyatlara denge getiriyor. Gerçek sakız enginarı isteyenlere geçen yıl yaptığımız konserveleri veriyoruz" dedi.
Yaklaşık 3 bin dönüm arazide enginar üretimi yapılan Aydın'ın Gölhisar bölgesindeki üreticiler de tarlaların su altında kalması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.
Gölhisar'da enginar üretim ve ticareti yapan Mehmet Akın, don ve yağışın bölgedeki üretimi yüzde 60'a yakın oranda düşürdüğünü belirterek geçen yıl 1,25 lira olan tarla satış fiyatının bu yıl 2 liraya kadar yükselmesine yol açtığını belirtti.
İlginizi Çekebilir