En Güzel Kiviler Seçildi
TarımÜlkemizde lezzeti ve aromasıyla marka haline gelen Ordu kivisinin bölge ve ülkemize tanıtılmasını sağlamak ve üretimini teşvik etmek amacıyla Ordu Valiliği himayesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 3 Kasım 2017 tarihinde "Kivi Hasat Şenliği" düzenlendi.
Düzenlenen şenliğe Vali yardımcıları Bayram GALE ve Ekrem BALLI, Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin KARA, ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin TONKAZ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ, Öğretim üyeleri, kurum amirleri ile çok sayıda üretici katıldı.
Şenlikte konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ; "Ordu kivisinin tanıtımına ve pazarlanmasına katkı sağlamak amacıyla ilkini 2007 yılında gerçekleştirdiğimiz Kivi Hasat Şenliğimizin bu yıl 10. sunu gerçekleştirmekteyiz. Ancak kiviye geçmeden önce ilimizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıktan bahsetmek istiyorum. Hepimizin bildiği gibi tarım alanlarımızın % 89 u fındık bahçeleri ile kaplıdır. Tüm tarım teşkilatı olarak fındığın ilimiz ve bölgemiz için vazgeçilmez, alternatifi olmayan bir ürün olduğunun bilincindeyiz. Bu ilin ekonomisini de en büyük katkıyı yine fındıkla yapabileceğimizi biliyoruz. Bu nedenle mesaimizin büyük bir kısmını fındıkta verim ve kaliteyi artıracak çalışmalara ayırıyoruz. Biliyoruz ki fındıkta verimi dekara 10 kg artırdığımızda bile bu ilin ekonomisine 200 milyon TL katkı sağlamış olacağız.
Şu anda Sayın Valimiz Seddar YAVUZ' un talimatlarıyla büroda kalması zorunlu olan personelimizin dışında kalan tüm personelimizle örnek fındık bahçeler oluşturuyor, budama ve gübreleme eğitimleri veriyoruz. Çok şükür ki dekara verimi 250 – 300 kg a çıkardığımız bahçelerimiz oldu ve bunları da düzenlediğimiz tarla günlerimizle kamuoyu ile paylaşmıştık.
Fındığın bu şehir ve bölge için ne kadar önemli olduğunu ifade ettikten sonra sadece fındıkla olmayacağını, fındığın yanında müsait olan alanlarımızda ürün çeşitlendirmesi yapmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum" diyerek sözlerine devam eden İl Müdürü Kemal YILMAZ, "ilimizde ürün çeşitliliğinin artması gerekmektedir. Çünkü fındıkta doğal afetlerden veya yetiştiricilikle ilgili diğer hususlardan dolayı arz miktarında yaşanan değişikliklere bağlı olarak fiyatlarda dalgalanma olabilmekte ve üretici beklediği geliri elde edemeye bilmektedir. İşte böyle durumlarda üreticinin arazisinin bir bölümünde 2. ürün hatta 3. bir ürünü olsa üreticimiz bu ürünlerden sağlayacağı gelirle kazancını güvence altına alacaktır. Bundan dolayı tarım teşkilatı olarak ürün çeşitlendirme çalışmalarını önemsiyoruz ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaktayız. Bu kapsamda ilimizde bir zamanlar yok olma seviyesine gelen üretimi il genelinde 12 tona kadar düşen çilek üretimini bu yıl 700 tonun üzerine çıkartmış bulunmaktayız. Aynı şekilde 500 m2 lik alanlarda başladığımız kivi yetiştiriciliğini bugün modern bahçelerde yapıyoruz. Yine sera alanlarını artırırken elde edilen ürünlerin verim ve kalitesini de artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Konuşmasının son bölümünde Ordu'da kivi üretiminden bahseden İl Müdürü Kemal YILMAZ,"Sahil kesimi için ürün çeşitlendirme çalışmaları kapsamında önemle üzerinde durduğunuz kivi meyvesi bundan yaklaşık 25 yıl önce ilimizde yetiştirilmeye başlanmıştır. O zamanki meslek büyüklerimizin gayretleriyle kivi üreticilerimize benimsetilmiş ve küçük deneme parselleri oluşturulmuştur. Ben bu gayreti gösteren ve ilimizi kiviyle buluşturan meslektaşlarımıza yine aynı zamanda bugün modern kivi bahçelerinin kurulmasında emeği geçen meslektaşlarımıza emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Yapılan tüm çalışmalar sonucunda bugün ilimiz Yalova' dan sonra kivi üretiminde 2. Sırada yer almıştır. 3 bin dekar üretim alanına sahip olan ilimizde bu yıl 7 bin ton üretim gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Bu haliyle ilimiz ekonomisine sağlanacak katkı 15 milyon TL civarında olacaktır.
İlimizde kivi üretimine uygun alanlar mevcut olup bu alanlarda uygulayacağımız yeni projelerle üretimi artırmak dolayısıyla ilimiz ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak istiyoruz. Bu kapsamda yine Sayın Valimiz Seddar YAVUZ' un talimatlarıyla hazırlamış olduğumuz projelerimizi DOKAP Bölge İdaresi Başkanlığına sunduk. Yine kendine has aroması olan ve depoya dayanımı oldukça yüksek olan Ordu Kivisini markalaştırmaya yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Bu yönde Ordu Üniversitemiz ile yürüttüğümüz ortak çalışmalarımızın neticesini pek yakın zamanda alacağız. Bu sonuçların Patent Enstitüsüne iletilmesiyle birlikte Ordu Kivisinin markalaşma işlemini gerçekleştirmiş olacağız. Bu vesileyle üreticilerimizi Ordu kivisinin marka değerine zarar verecek aşırı kimyasal kullanımından ve erken hasattan kaçınmaları konusunda uyarmak istiyorum.
Sözlerime son verirken bu şenliğin düzenlenmesine katkı veren Başta Sayın Valimiz Seddar YAVUZ' a, emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyor, şenliğimizin ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olması temennisiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum" diyerek sözlerine son verdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal YILMAZ'ın ardından Vali Yardımcısı Bayram Gale'de bir konuşma yaptı.
Konuşmalardan sonra şenlik kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren yarışmacılarımıza protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.. Bu kapsamda "En İyi Kivi Bahçesi Yarışması" sonuçları şöyle neticelenmiştir.
1.Mustafa ÖZTÜRK- Gülyalı / Turnasuyu
2.Feridun ÖZEL- Altınordu / Burhanettin
3.Beşir SİPAHİ- Gülyalı / Hoşköy
Jüri Özel Ödülü Ünye Cezaevi Kivi Bahçesi
Yine şenlik kapsamında düzenlenen "En Güzel Kivili Pasta Yarışması" sonuçları ise;
- Unpam Pastenesi
- Yanıkoğlu Unlu Mamülleri
- Dora Pastanesi
Şeklinde neticelenmiştir.
Şenlik yarışmaya katılan pastaların ve kivi bahçelerinden getirilen kivilerden oluşan stantların gezilmesi ve temsili hasadın ardından yapılan ikramla son bulmuştur.
İlginizi Çekebilir