Elma Bahçelerinde Biyoteknik Mücadele
TarımHızla artan dünya nüfusunun beslenmesinde gıda güvenliği ön plana çıkmış olup, bu alanın en önemli halkalarından birisi bitkisel üretimdir.
Tarıma elverişli üretim alanlarının azalması, üretimi sınırlayan zararlı organizmaların sayısının artması ve iklim değişikliği gibi riskler, bitkisel üretimi ve buna bağlı olarak gıda güvenliğini sürekli olarak gündemde tutmaktadır. Tarımsal ürünlerde önemli kayıplara yol açan zararlı organizmalarla mücadelede çok sayıda yöntem olmasına rağmen; kolay uygulanması, hızlı ve etkili sonuçlar vermesi nedeniyle en yaygın olarak kullanılan yöntem kimyasal mücadeledir. Kimyasal mücadelenin avantajlarının yanı sıra insan ve çevre sağlığı üzerine olumsuz etkilerinden dolayı telafisi güç zararları da vardır. Bu zararların azaltılması için kimyasal mücadele ürünlerinin kullanımının azaltılması veya çevre ve insan sağlığına yan etkisi olmayan diğer yöntemlerle kombine edilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda bir mücadele yöntemi olarak biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri geliştirilmiştir. Bu mücadele; zararlı organizmaların direk olarak öldürülmesi yerine bazı tekniklerle zararlıların normal seyrindeki biyolojik ve fizyolojik davranışlarının engellenerek kontrol altına alınmasıdır. Bu mücadele yöntemi ile elde edilmiş gıda ürünlerinde kalıntı bulunmaz. Özellikle elma alanlarında elma içkurdu ve bağ alanlarında salkım güvesine karşı kitlesel tuzaklama yöntemi kullanılmaktadır.
İlimizde de 5 çiftçimizin 120 dekar elma bahçesinde uyguladığı biyoteknik mücadele sahalarını yerinde görmek üzere Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Haşim KESKİN Kılbasan Köyünü ziyaret etti. İl Müdürü KESKİN'e İl Müdür Yardımcıları Baran Yavuz YÜREKLİ, Abdullah KAYA, Şube Müdürleri ve teknik elamanlar eşlik ettiler. Kılbasan köyümüzde biyoteknik mücadele uygulanan bahçelerde incelemelerde bulunan İl Müdürü KESKİN; söz konusu elma bahçesinde uygulanan İsomete-C isimli biyoteknik mücadele ilacının Elma İçkurdu mücadelesinde şaşırtma tekniği uygulanarak kullanılan bir feromon olduğunu(cinsel çekici koku)belirtti. KESKİN: Biyoteknik mücadele uyguladığımız elma bahçelerinde astığımız Isomate-C lerin yaydığı yoğun koku neticesinde erkek kelebekler dişi kelebeği bulamamakta ve üreme olmadığından içkurdu zararlı sayısı düşmektedir. Bu yöntemin meyvelerde kalıntıya neden olmadığını, çevreye ve insana zarar vermediğini ifade etti.
İl Müdürü KESKİN, gıda arzının artışı ve sürdürülebilirliğinin, bitkisel üretimin artması ve sürdürülebilir kılınması ile mümkün olduğunu belirterek, bitkisel üretimde hastalık ve zararlılardan kaynaklanan kaybın azaltılması için bitki sağlığı konusunda gerekli tedbirlerin alınmasının hayati bir değer taşıdığını, ancak bu tedbirlerin doğal dengenin bozulmadan ve sürdürülebilir bir üretimin devamı için tehdit oluşturmaması gerektiğini ifade etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2010 yılından beri biyolojik ve biyoteknik mücadele ürünlerinin kullanımını destekleme kapsamına aldığına dikkat çeken KESKİN, Bakanlıkça dekar başına 35 TL destekleme uygulanan bu yöntemlerin Entegre Mücadele prensipleri doğrultusunda zararlı organizmalarla mücadelede kullanılmasının, bitki koruma faaliyetlerinde başarıyı artıracağı gibi, bitkisel ürünlerde kalıntı sorununun çözümüne ve doğal dengenin korunmasına da katkı sağlayacağının önemine değinerek, Kılbasan köyümüzde uygulayan biyoteknik mücadelenin Karaman İline yaygınlaştırılmasını temenni etti.
İlginizi Çekebilir