© Tarım Pusulası 2021

EKÜY Projesi Kapsamında İncir Bahçelerinde Pestisid Kontrolü Yapılıyor

Aydın'da yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projelerinin amacı; Teknik elemanlar ile proje dahilindeki üreticilerin koordineli olarak çalışmalarını sağlamak ve en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretmelerinin sağlanması hedeflenmiştir.

Ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını ve bunların mücadele zamanlarını öğrenerek kendi bahçelerinin danışmanı haline gelmeleri amaçlanmıştır.

Bunların sonucunda kalıntı sorununun arazi şartlarında çözülmesi sağlanarak gerek iç piyasada gerekse yurtdışına ihraç edilen ürünlerde kalıntı problemini ortadan kaldırılarak tarımsal ürünlerimize olan güvenin artması temel olarak hedeflenmiştir.

2015 yılı İncir EKÜY çalışmaları Kuyucak ve Buharkent ilçelerimizde 74 üreticiye ait olan 199 bahçede 1.477 dekar alanda planlanmış olup, bu alandan elde edilmesi beklenen tahmini üretim miktarı ise 925 ton taze incir, 262 ton kuru incirdir. Çalışmalara şubat ayında bu iki ilçelerimizde yeni proje bahçelerinin seçimleriyle başlanmıştır. Seçilen bahçelere EKÜY bayraklarının asılması ve üreticilere, bahçelerde yaptıkları uygulamaları kayıt altına alacakları EKÜY uygulama defter ve kalemlerinin dağıtımı ile çalışmalar devam etmiştir.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan arazi çalışmalarında hasada kadar programlı olarak hastalık ve zararlı  kontrolleri devam etmiştir. Yapılan bu kontrollerde kırmızı örümcek, kanlı balsıra, ekşilik böcekleri ve Homotoma zararlıları konusunda üreticiler bilgilendirilmiştir. Ayrıca lokal olarak karşılaşılan incirde kök uyuzu, çelik marazı ve pas hastalığı konusunda da üreticilere yönelik yapılan eğitimlerde gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. İncir ekşilik böcekleri ile mücadelede kullanılan çekici besi yem tuzaklarının nasıl kullanılacağı konusunda üreticilere bilgiler verilmiştir

Proje bahçelerinden hasattan önce Aydın İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü elemanlarınca ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılmak üzere alınan meyve numuneleri ilgili laboratuvarlara pestisit kalıntı analizleri yapılmak üzere gönderilmiştir. Bu analizler sonucunda ürünleri ilaç kalıntısı yönünden temiz çıkan üreticilere 2015 yılı ''Entegre Mücadele Üretici Sertifikası'', ürünlerine ise ''Entegre ve Kontrollü Ürün Sertifikası'' verilecektir. Ayrıca üreticilere, proje bahçelerinden pazara sunacakları ürünlere yerleştirilmek üzere; entegre ürün logolarının dağıtımı da yapılacaktır. Logolu ürünler tüketicilerde güven uyandıracağı için taleplerin artması ve proje kapsamındaki üreticilerinde bu sayede yüksek kazanç sağlamaları hedeflenmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER