Ekmeklik buğday çeşitleri adaptasyon denemesi
TarımEkmeklik buğday çeşitleri adaptasyon denemesi tarla günü etkinliği, Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, Ziraat Odası Başkanı ve Beylerhan Köyü Muhtarı Nafiz Mıdık, Şube Müdürleri, Teknik personeller, Köy Muhtarları, Üreticiler ve Kadın çiftçilerin katılımı ile Beylerhan Köyünde gerçekleştirildi.
Beylerhan Köyünden Önder Çiftçi Kudret MIDIK'a ait 44 dekar tarlasında Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa düzenlenen ekmeklik buğday çeşitleri adaptasyon demonstrasyonunda Nacibey, ES-26, Müfitbey ve şahit parsel olarak sertifikalı olmayan Kızıltan çeşidi ekilmiştir. Ekimler 04.11.2014 tarihinde yapılmış olup, 20 kg/da tohum, 20 kg/da DAP gübresi ekimle beraber ve üst gübre olarak da 11.03.2015 tarihinde 15 kg/da %33'lük Amonyum Nitrat kullanılmıştır. Şahit Parsel ekiminde 25 kg/da tohum ve 20 kg/da 20-20-0 kompoze gübresi ekimle beraber ve üst gübre olarak da 11.03.2015 tarihinde 15 kg/da %33'lük Amonyum Nitrat kullanılmıştır. Herbisit (Yabancı ot öldürücü ilaç) 05.04.2015 tarihinde uygulanmıştır. Çeşitlerin gelişmelerine bakıldığında ES-26 çeşidinin erkenci, Nacibey çeşidinin orta-erkenci, Müfitbey çeşidinin ise geçci çeşit olduğu görülmüştür. Sertifikalı tohum kullanılan alanda şahit parsele oranla birim alanda %20 daha az tohum ekilmiş ve %30 daha fazla verim beklenmektedir.
Ziraat Odası Başkanı Nafiz MIDIK yaptığı açıklamada, Sertifikalı tohum kullanılan alanlarda gözlemlenen verim farkından bahsetti. Yüksek verimli, Kaliteli, Protein oranı yüksek buğday üretmenin tek yolunun sertifikalı tohumluk kullanmak olduğuna değindi. Elde edilen ürünler aynı özelliklerde ve kaliteli olduğundan pazar değerleri yüksektir, bu da satış kolaylığı sağlar dedi.
Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü KAHRAMAN yaptığı açıklamada, ''Sertifikalı tohum kullanmanın öneminden bahsetti. Buğday kalitesi hem çiftçiler hem de sanayiciler için oldukça önemlidir. Kaliteli buğday kaliteli un demektir. Buğdayda kaliteye de ancak sertifikalı tohum kullanılarak ulaşılabilmektedir. Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı tamdır. İçerisinde yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız. Sertifikalı tohumluklarda yüksek çimlenme ve kardeşlenme kabiliyeti vardır bu da bazı bitkilerde dekara ekilecek tohum miktarında %25'e tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür ve üreticiye kazanç sağlar. Sertifikalı tohumla üretimde bitkilerin gübrelerden yararlanma kabiliyeti sertifikasız tohumlara oranla daha yüksektir. Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez'' dedi.
Konuşmaların ardından deneme alanının gezen üreticiler, sertifikalı tohum ile standart tohum arasındaki farkı kendi gözleriyle görme imkânı buldular. Sonrasında yapılan görüşmeler neticesinde sertifikalı tohum kullanmanın tartışmasız en kazançlı yol olduğu görüşünde birleşildi. Sertifikalı tohum kullanımının önemini bilmeyen çiftçinin kalmaması hedeflenerek yayım faaliyetlerine hız kesmeden devam edilmesi gerektiği belirtildi.
İlginizi Çekebilir