© Tarım Pusulası 2021

Ekinezya Yetiştiriciliği ile Dekardan 6000-7000 TL Brüt Gelir

Kemer Beycik Mahallesinde Ekinezya Yetiştiriciliği ile ilgili Tarla Günü düzenlendi

Tarımsal üretimin iç ve dış talebe uygun bir şekilde geliştirilmesi, doğal ve biyolojik kaynakların korunması ve kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla, Ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkiler ile boyamada kullanılan bitkilerin üretimlerinin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, 2014 yılında “Itrî ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” hazırlanarak uygulanmaya başladı.

Ülkemizde 35 il’de uygulanan proje kapsamında değerlendirilen Ekinezya Yetiştiriciliği Demonstrasyonu uygun ekolojisi nedeniyle Antalya İlinde Kemer İlçesi Beycik mahallesi çiftçilerinden Ali ŞEVİK’e ait 1 dekar arazide nisan ayında uygulanarak ve başarılı sonuçlar elde edildi.

Türkiye tarımında yeni olan ekinezya bitkisinin yerel şartlarda ekonomik olarak yetiştirilebildiğini çiftçilerimize göstermek amacıyla Antalya İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ve Kemer İlçe Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği tarla gününde katılımcılara yetiştiricilikle ilgili teknik bilgiler verildi.

Doğal gıdalara ve tıbbi bitkilere olan ihtiyacın arttığı günümüzde, içeriğindeki birçok etken madde ile sağlık açısından önemi bilinen ekinezya, soğuk algınlığı tedavisi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacı ile kullanımı  yaygınlaşmaktadır. Tıbbi bitkiler içerisinde önemli yeri olan ve bitkisel çay, bitkisel ilaç ve süs bitkisi olarak kullanılan ekinezya bitkisi daha çok yurtdışından ithal edilmekte olup, ülkemizde adaptasyon ve yaygınlaştırılmasına yönelik projeli çalışmalar yürütülmektedir.  

Bu kapsamda; Antalya’da demonstratif amaçlı olarak, Kemer İlçesi Beycik mahallesinde 1 dekar alanda ekinezya üretimi nisan ayında başlamıştır. Bitki yaprak, gövde, çiçek veya sadece çiçek amaçlı olarak yetiştirilmektedir. Hasat dikim ilkbaharda yapılmış ise aynı yıldan başlamak üzere 3-4 yıl boyunca her sene yapılabilir. İkinci yıldan itibaren yılda iki hasat yapılabilmektedir. Gerçek verime ikinci yılda geçmektedir. İlk yıl beklenen tahmini verim 50-100kg/da arasıdır. İkinci yıldan itibaren kuru çiçek verimi 200kg/da dır. 2016 yılı kuru çiçek satış fiyatı 30-35 TL dir. Dekardan 6000-7000 TL brüt gelir hedeflenmektedir. 

Antalya, farklı iklim ve ekolojik koşullara sahip olması, floranın çok sayıda bitki türü ve çeşitliliği içermesi nedeniyle, tıbbi ve aromatik bitkiler açısından büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir. Ancak, sürdürülebilir üretim ve pazar potansiyelini yeterince değerlendirmek için bu ürünlerin istenen miktar ve kalitede olması gerekmektedir. 

Ülkemizde yaklaşık 50 dekar alanda ekinezya üretimi  yapılmakta olup, yürütülmekte olan projeler ile ekim alanlarının arttırılması hedeflenmektedir.

İlaç sanayi, gıda ve kozmetik gibi bir çok sektörde kullanım alanı olan ve Ülke ekonomisine ihracat, istihdam ve gelir bakımından önemli katkılar sağladığı bilinen tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde artış sağlamayı hedefleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 2015 yılında ilk defa destekleme kapsamına alınmıştır.

İyi Tarım Uygulamaları kapsamında sertifikalı tıbbi ve aromatik bitkileri üreten çiftçilere dekara 100 TL destek verilecektir.​

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER