EİB ihracatını tarım sektörü ayakta tuttu
BültenAvro-dolar paritesindeki Avro aleyhine değişim Ege Bölgesi ihracatını vurdu. Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat rakamı Şubat ayında, 2014 yılı Şubat ayına göre yüzde 12 gerileyerek 964 milyon 116 bin dolardan, 847 milyon 686 bin dolara düştü.
2014 yılı Şubat ayında 1.37 seviyesinde olan Avro/dolar paritesi, bir yıl sonra 1.12 seviyesine kadar indi. Bu değişim ithalatını ağırlıklı olarak dolarla yapan, ihracatını ise Avro ile yapan Egeli ihracatçılara iki taraflı olumsuz etkiledi.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Şubat ayında kayda aldığı 847 milyon 686 bin dolarlık ihracatın 456 milyon 469 bin dolarlık dilimi sanayi ürünleri ihracatından elde edilirken, sanayi ürünleri ihracatında yüzde 19 düşüş yaşandı. Tarım ürünleri ihracatı yüzde 3’lük artışla 320 milyon 167 bin dolardan, 329 milyon 382 bin dolara çıktı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı madencilik sektörü ihracatı ise yüzde 21’lik inişle 78 milyon 294 bin dolardan, 61 milyon 834 bin dolara düştü.
2015 yılının ilk iki aylık diliminde Egeli ihracatçılar, 1 milyar 703 milyon 229 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırırken, geçen yılın aynı dönemindeki ihracatları 2 milyar 24 milyon 297 bin dolar olmuştu. EİB’nin son 12 ayda kayda aldığı ihracat rakamı ise yüzde 3’lük düşüşle 11 milyar 901 milyon 838 bin dolara geriledi. Ege İhracatçı Birlikleri yaklaşık 3 yıl sonra 12 milyar dolar bandının altına düşmüş oldu.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinden 3 tanesi 2015 yılı Şubat ayına göre ihracatlarını arttırma başarısı gösterirken, 9 tanesi geçen yılki performanslarının gerisinde kaldı. İhracatını yüzde 20 arttırarak 83 milyon 89 bin dolara ulaşan Ege Tütün İhracatçıları Birliği en fazla ihracat artışı sağlayan birlik olarak kayıtlara geçti.
Demir-çelik zirvedeki yerini korudu
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Şubat ayında yüzde 16’lık düşüş yaşadı ve 124 milyon 291 bin dolarlık ihracat rakamıyla en fazla ihracat yapan birlik oldu. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise 92 milyon 205 bin dolarlık ihracat rakamıyla ikinci sıradaki yerini korudu. Konfeksiyon ihracatındaki düşüş ise yüzde 17 olarak kayıtlara geçti.
Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 20’lik ihracat artış başarısı yakaladı ve Türkiye’ye 83 milyon 89 bin dolarlık döviz kazandırdı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise ihracatındaki yüzde 4’lük gerilemeye karşın üst üste ikinci kez dördüncü sırada yer aldı.
Maden ihracatı yüzde 21 geriledi
Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2014 yılının ikinci yarısında başlayan ihracat düşüşüne Şubat ayında da dur diyemedi. Şubat ayında 61 milyon 834 bin dolarlık ihracata imza atan madencilik sektörü sıralamada beşinci basamakta kaldı.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ihracatını arttıran 3 birlikten biri oldu ve ihracatını yüzde 2 arttırarak 59 milyon 454 bin dolara ulaştı. İhracatı yüzde 8 gerileyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ihracat rakamı ise 41 milyon 165 bin dolar oldu.
İhracatını geçtiğimiz yıllarda sürekli arttıran Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği de düşüşten olumsuz etkilendi ve ihracatı yüzde 7’lik inişle 40 milyon 21 bin dolarda kaldı.
Hububat bakliyat yağlı tohumlar ihracatı yüzde 17 arttı
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 17’lik ihracat artışıyla, Ege İhracatçı Birlikleri’nde 2015 yılı Şubat ayında ihracatını en çok yükselten ikinci birlik oldu. İhracatını 23 milyon 86 bin dolardan, 27 milyon 51 bin dolara çıkardı.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 14 milyon 887 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırırken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği yüzde 4’lük gerilemeyle 11 milyon 765 bin dolar ihracata imza attı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 10 milyon 46 bin dolarlık ihracat yaptı.
Gerilemenin ana nedeni parite ve hammadde fiyatlarındaki gerileme
İhracat rakamlarındaki gerilemenin ana nedeninin Avro/dolar paritesindeki Avro aleyhine değişim ve hammadde fiyatlarındaki gerileme olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2014 yılı Şubat ayında 1.37 seviyesinde olan Avro/dolar paritesinin, 1.12 seviyesine kadar gerilediğini, paritedeki 0.25’lik değişikliğin EİB ihracatında geçen yılki miktarda ihracat olması durumunda yıllık 1 milyar dolar gerilemeye neden olabileceğini öngördüklerini, hammadde fiyatlarındaki yüzde 20 gerilemenin de ortalama ihraç fiyatlarında düşüşe yol açtığını parite ve hammadde fiyatlarındaki gerilemeden dolayı ihracatta gerilemenin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Ege Bölgesi’nin ihracatında Avrupa Birliği pazarının önemli yer tuttuğuna işaret eden Ünlütürk, “Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan ihracatın yüzde 48’i AB ülkelerine yapılıyor. Avro’nun dolar karşısında değer kaybetmesi bölge ihracatını olumsuz etkiliyor. İhracatımızda önemli konuma sahip Rusya, Irak, Suriye, Çin, Libya, Yemen, Mısır, Ukrayna gibi ülkelerdeki ekonomik ve siyasi krizler de eklendiğinde ihracat rakamlarında gerileme kaçınılmaz oluyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’de Merkez Bankası’nın faiz politikasının gereğinden fazla siyasi zeminde tartışılmasının piyasaları tedirgin ettiğini savunan Ünlütürk, sözlerini şöyle tamamladı; “İhracat dünyası olarak beklentimiz Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesidir. Bunun zamanlamasını en iyi şekilde belirleyecek deneyimde ve yetkinlikte, dünya ekonomilerini yakından takip eden Merkez Bankası yönetimimize güvenimiz tam. İsteğimiz, 7 Haziran seçimleri sonrasında Türkiye’nin gerçek gündemine dönmesi, sanayi ve ihracatın daha öne çıktığı bir ülke gündemi oluşmasıdır. Bu sayede 2015 yılının ikinci yarısında sanayi ve ihracatta yeniden bir toparlanma sağlanabilecektir” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir