© Tarım Pusulası 2021

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nde ikinci Hayrettin Uçak dönemi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Hayrettin Uçak tekrar seçildi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin seçimli olağan genel kurul toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda yapıldı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Hayrettin Uçak tekrar seçildi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin seçimli olağan genel kurul toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda yapıldı.

4 yıldır Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdüren mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak’ın hazırladığı mavi liste kullanılan 193 oyun tamamını alarak güven tazeledi.

Yoğun katılımın olduğu genel kurulda Divan Başkanlığını Fatoş Duygu Erdoğan yaptı. Divan Kâtipleri ise Aydın İnan ve Esin Güleç oldu.

Hayrettin Uçak Genel Kurulda yaptığı konuşmada, dört yıllık görev süresinde gerçekleştirdikleri icraatları anlattı.

Konuşmasına; “4 yıl önce yine bu kürsüde tüm üyelerimize “BEN DEĞİL BİZ OLACAĞIZ” sözünü vererek yola çıkmıştık. Geçen süre içerisinde bir başarı elde edilmişse bilmelisiniz ki; Bu mücadele ve başarının mimarı sizlersiniz.”

Görev geldiğimizde, ilk olarak üye ilişkileri ekibimizi kurduk. Hasat ve Ötesi dergimizi yayınlamaya başladık. Dergimiz ile ihracatçılarımız ve sektörümüzün tanıtımını yaptık. Üretici, ihracatçı, kamu kurumları ve akademisyenlerin bir araya geldiği bölgesel buluşma toplantıları düzenledik.  Bölgemizin pestisit haritasını çıkardık, gençleri tarım ile tanıştırdık, ürünleri ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdık”

Uçak, toplam 31 üye firmanın katılım sağladığı, Ticaret Bakanlığınca yüzde 75 finans desteği olan URGE projelerindeki çalışmaları ve eğitim süreçlerini tamamladıklarını söyledi.

“Pandemi döneminde ortaya çıkan problemleri çözmek için var gücümüzle çalıştık. “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz projesi” ile bölgemizin pestisit haritasını çıkardık.  Bugün çok önemli verilere sahip durumdayız. Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirdiğimiz “Gönüllü Son Hasat Projesi” ile gönüllü gençleri tarım ile tanıştırdık, topladığımız ürünleri ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdık. Bölgemizdeki üreticilerin kullanması için tuzak alımları yaparak üreticilerimize dağıttık. Üyelerimizin önemli sorunlarını çözmek, sektörümüzü daha ileri seviyelere taşımak için Bakanlarımız ve üst düzey bürokratlarımızdan randevular aldık, toplantılara katılım sağlayarak görüşlerimizi dile getirdik.”

EYMSİB Cumhuriyet Tarihinin ihracat rekorlarını kırdı

Pandemi döneminde birçok sanal fuara katıldıklarını, sektörel ticaret heyetleri düzenlediklerini anlatan Hayrettin Uçak, sözlerine şöyle devam etti:

“Pandemi’de herkesin bu sektörde olmaz dediği sanal pazarlamanın öncüsü olduk.

Gıda Birliklerimiz tarafından yürütülen milli katılım fuarları, Turqualty projeleri gibi etkinliklerde yer aldık. Sahada kullanılmak üzere, birliğimize yeni bir araç satın aldık. Kurutulmuş vişne ihracatı için ABD’de açılmış olan anti damping davası, bizim takibimizle lehimize sonuçlanmasını sağladık. Önceden kaybedilmiş olan dava, bizim takibimiz ile kazanılmış oldu.

Hayrettin Uçak Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kıran Birlik Üyelerine teşekkür etti.

Bizler bu faaliyetleri gerçekleştirirken en önemli gayreti siz değerli üyelerimiz gösterdiniz. Hiç durmadan ihracatımızı artırdık ve Cumhuriyet Tarihimizin ihracat rekorlarını kırdık. 765 Milyon olan ihracatımızı 1 milyar 212 milyon dolar seviyelerine ulaştırdık. Tüm üyelerimizi canı gönülden tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum.”

Sayın Uçak konuşmasının ikinci bölümünde yeni projelerini açıkladı…

Uçak, “Biz yönetim kurulu olarak ikinci dönemimizde bizleri yetkilendirirseniz; Çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmek, Siz değerli üyelerimizle sürdürülebilir ihracat için yeni adımlar atmak, Yeni tohumları yeşertmek, istiyoruz. Yeni dönemde gerçekleştirmek istediğimiz önemli projelerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. “3’üncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programını” hayata geçirdik, 6 haftalık eğitimler ile gençlerimize bilinçli tarım konusunda eğitimler vermeye başladık. Birlik merkezimize “ALO İHRACAT” hattı kurarak; Siz değerli üyelerimizin sorularına, doğru ve anlaşılır bir şekilde cevap almasını sağlayacağız.” diye konuştu. 

Yeni komiteler kurulacak, pestisitle mücadele hız kazanacak

Ürün bazlı komiteler kurarak çalışmalarını detaylandıracaklarını açıklayan Uçak, öncelikle kuracakları komiteleri şöyle sıraladı:

“Yurt dışı fuar, ithalatçı firma ziyaretleri ve tanıtım faaliyetleri komitesi, meyve suyu ve alkollü içecekler komitesi, turşu, salça, konserve, meze, mamul ürünler komitesi, taze meyve sebze ürünleri komitesi. Üreticilerimizin ayağına kadar gidip yoğun olduğu köy kahveleri, köy meydanı, lokal vb. yerlerde bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğiz. Pestisit kalıntıları konusunda mücadelemize daha etkin ve hızlı bir şekilde devam ederek ve üreticilerimizi pestisit konusunda bilgilendireceğiz. İhracatçı ailemiz ile altı ayda bir genişletilmiş toplantılar düzenleyeceğiz, Bu toplantılarımıza, üst düzey bürokratların, sektörümüzün önde gelen akademisyenlerinin ve ekonomistlerin katılmasını sağlayacağız.”

İhracatçıların en önemli sorunları çözülecek

Hayrettin Uçak, “İhracatçılarımızın şu an en önemli sorunları olan, C-Şeker tedarik sorunu, Yüksek analiz ücretleri, Rusya Federasyonu’na analiz sıklığı, Marketlerdeki denetim uygulamaları, sanayicilerimizin kullanmış olduğu katı yakıt ihtiyacının karşılanmaması, Rusya Federasyonu’nun ruble ile ödeme yapması, ülkemiz bankalarının rus rublesini kabul etmemesi, bu sorunları en kısa sürede zaman çözüme ulaştırmak için çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz.” diyerek sözlerini noktaladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER