© Tarım Pusulası 2021

Ege ve Marmara'da tüketilen koruk suyu şifa kaynağı

Yaz aylarında özellikle Ege ve Marmara bölgesinde serinlemek için tercih edilen "koruk suyu", sindirim sistemi başta olmak üzere cilt hastalıkları ve kronik rahatsızlıkların tedavisinde öneriliyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, koruk suyunun bilinirliği ve tüketiminin son yıllarda özellikle Türkiye, Avrupa ülkeleri ve ABD'de arttığını söyledi.

"NENELERİMİZİN İÇECEKLERİNDEN BİRİ"

Bu içeceğin, Orta Çağ'da Avrupa'da bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisinden dolayı yoğun şekilde tüketildiğini belirten Şener, "Koruk suyunu, 'üzümün ham halinin şeker ve katkı maddeleriyle sulandırılarak içimini kolay hale getirip kullanıma sunmak' olarak adlandırabiliriz. Bu ürün eski zamanlarda annemizin, anneannemizin, babamızın, dedemizin, teyzelerimizin, akrabalarımızın yaptığı uzun zaman bu coğrafyada kullanılan içeceklerden biri" dedi. Geçmişte bol miktarda tüketilen bu tür içeceklerin, son zamanlarda tıbbi yararlarının iyice anlaşılmasıyla tekrar popüler hale geldiğini vurgulayan Şener, koruk suyunun, katkı maddesiz doğal içecekler arasında yer aldığına dikkati çekti.

"KABIZLIĞA İYİ GELİYOR"

Doç. Dr. Şener, koruk suyunun yararları konusunda şu bilgileri aktardı:

"Bu içecek, katkı maddesiz olmasının dışında içerdiği özellikle maya ekstreleri, kendi içinden doğal olarak elde edilen ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici materyaller içermesinden dolayı özellikle bağırsak hastalıklarında kullanılabiliyor. Yani koruk suyu, kabızlık şikayeti çeken ya da tam tersi ishal olan, bağırsak tembelliği şikayeti bulunan hastalarda oldukça faydalı. Aynı zamanda egzama gibi cilt rahatsızlıkları, kronik hastalıkların tedavisinde katkısının olduğu biliniyor. İnsanlar kullandıkça koruk suyunun faydalarını zamanla anlayacaklardır."

20 YILDIR KORUK SUYU SATIYOR 

Çanakkale'deki tarihi Aynalı Çarşı'da 20 yıldır koruk suyu satan Hasan Hüseyin Kocaeren de bu içeceği tüketmek için dört gözle yaz mevsiminin gelmesini bekleyen müşterileri olduğunu anlattı.

Koruk suyunun yapımı ile ilgili de bilgi veren Kocaeren, "Önce korukları güzelce temizliyoruz. Tozu kiri kalmayıncaya kadar saplarından ayırıyoruz. Ondan sonra robotta çekiyoruz ve çekirdeklerini kırıyoruz. İçtiğinizde ağzınıza gelen buruk tadı da çekirdeği veriyor. Su ve şeker ilave ediyor, içime hazır hale getiriyoruz" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER