Dünyanın Sütçüleri İstanbul’da Buluştu
HayvancılıkKüresel süt ve süt ürünleri sektörünün en büyük kuruluşu olan Uluslararası Sütçülük Federasyonunun her yıl farklı bir ülkede düzenlediği Dünya Süt Zirvesi dört gün süreyle İstanbul’da yapıldı.
Küresel süt ve süt ürünleri sektörünün en büyük kuruluşu olan Uluslararası Sütçülük Federasyonunun her yıl farklı bir ülkede düzenlediği Dünya Süt Zirvesi dört gün süreyle İstanbul’da yapıldı.
“Yaşam için Süt” teması ile 23-26 Eylül 2019 tarihlerinde yapılan Zirveye 55 ülkeden yaklaşık 1500 kişi katıldı.
Süt ve süt ürünleri sektörünün uluslararası anlamda en geniş kapsamlı toplantısı olarak kabul edilen International Dairy Federation (IDF) Dünya Süt Zirvesinin bu yılki durağı Türkiye oldu. Ulusal Süt Konseyi ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvede küresel sektörün tüm paydaşları bir araya geldi. Dünya Süt Zirvesi, süt ve süt ürünleri özelinde hem bilimsel içeriği hem de katılımcı ülke sayısı anlamında Türkiye’nin şimdiye dek ev sahipliğini yaptığı en büyük toplandı oldu.
Dünyanın öncü süt sanayicilerinin CEO ve üst düzey yöneticileri, süt üreticileri, tedarikçiler, kamu temsilcileri ve seçkin bilim insanlarının yanında ülkemizden tüm sektör paydaşları Zirveye katıldı.
Zirve açılışı Bakan Pakdemirli’den
Açılışı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yapılan IDF Dünya Süt Zirvesine KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ile başta OECD ve FAO olmak üzere çok sayıda kuruluşun üst düzey yetkilileri katıldı.
Gıda güvenliği, sürdürülebilir üretim ve beslenme gibi süt sektörünün tüm konularının ele alındığı zirvede özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki ambalajlı süt ve süt ürünlerinin tüketiminin önemi vurgulandı. Zirveye dünyadan ve ülkemizden katılan üreticiler ise çiğ süt üretiminde ve hayvan beslemedeki yeni yaklaşımları değerlendirdi.
Ulusal Süt Konseyi Başkanı Karaca: Gıdaya erişim insani bir haktır
Dünya Süt Zirvesi sırasındaki konuşmasında, sütün üretimi ve tüketiciye ulaşımı için ülkelerin kendi politikalarını geliştirdiğini kaydeden Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Karaca şöyle devam etti, “Bu politikalarda değişmeyen tek ilke, gıdaya erişimin insani bir hak olduğu gerçeğidir. Devletlerin asli görevi, gıdaya erişimi sağlamak ve bu hususta vatandaşlarının haklarını gözetmektir. Gelecek yüzyılın politikaları da hiç şüphesiz bu doğrultuda şekillenecektir.”
IDF Dünya Süt Zirvesi 1964 yılından bu yana her yıl farklı bir ülkede yapılıyor. Küresel sektördeki en büyük buluşma olarak kabul edilen Dünya Süt Zirvesi geçtiğimiz yıl Güney Kore’nin ev sahipliğinde yapılmıştı.
İlginizi Çekebilir