© Tarım Pusulası 2021

'Drone'lar Tarım İçin Uçuruluyor

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünün hazırladığı proje kapsamında geliştirilen drone ile tarımsal verimlilik ve ürünlerin gelişimi takip ediliyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünce hazırlanan proje kapsamında geliştirilen drone ile tarımsal verimlilik ve ürünlerin gelişimi havadan takip ediliyor.

Proje Yürütücüsü, Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Selim Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK ve OMÜ'nün araştırma faaliyetleri kapsamında, uzaktan algılama sistemlerinin tarımsal alanda kullanılmasına yönelik proje yürüttüklerini söyledi.

Projenin üç yıl süreceğini belirten Köksal, şunları anlattı:

''Uzaktan algılama tekniklerinin tarımda kullanılmasına yönelik çalışmalarımızı uzun süredir yürütüyoruz. Bu kapsamda hazırladığımız projeye başladık. Tarımsal üretimde birim alandan elde edilecek verimin artırılması, ürün takibi, ürünün yetişme evrelerindeki gelişimi gibi bütün çalışmaları gerçekleştirebilmek, bunları yaparken de insan gücünün başaramayacağı bir hız ve pratiklikte gerçekleştirebilmek adına teknolojiden faydalanmak istedik. Bu kapsamda bu işi en hızlı ve pratik şekilde yapmanın yolunun tarımda drone teknolojisi kullanılması olduğunu belirledik. Bu yönde de çalışmalara başladık.''

Köksal, geliştirdikleri drone'a yerleştirdikleri kızıl ötesi ışınlar ve termal kameralar ile tarımsal ürünlerin gelişimine ve verimine yönelik veri elde ettiklerini ifade etti.

- Özel yazılım yüklenen drone 100 bin liraya mal edildi

Tamamen kendi imkanlarıyla geliştirdikleri ve özel yazılım yükledikleri insansız hava aracını yaklaşık 100 bin liraya mal ettiklerini aktaran Köksal, şunları kaydetti:

''İnsansız hava aracına monte ettiğimiz sensörlerle ekili tarım alanlarında verimliliğin geliştirilmesi, ürünlerdeki hastalıklar, ürün çeşitliliği ve takibini araştırıyoruz. Drone'umuza monte edilen sensörler vasıtası ile veriler elde ediyoruz. 8 pervaneli olan cihaza bağladığımız sensörler ve 4 ayrı kamerayla bitkilerin farklı bölgelerindeki, farklı yansıma oranlarını algılıyoruz. Bu oranları bir takım matematiksel verilerle işleyip bilgiye dönüştürüyoruz. Bitkilerin sulama seviyelerini bitkinin sulama alanı, gübreleme, hastalık ve zararlıların etkisi, verim tahmini, sulama eksikliği ve fazlalığının bitki üzerindeki etkilerini öğreniyoruz. Bu çalışmalarla aynı zamanda ürünün daha ekim aşamasındayken yıllık verim tahmini öğrenmemize de katkı sağlarken hastalıklara ya da verim eksikliğine karşı alınması gereken tedbirleri de öğrenmemize katkı sağlıyor."

Doç. Dr. Köksal, projenin gelecekte ülke tarımının gelişmesine çok önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER