Donun vurduğu kirazda rekolte kaybı yüzde 90'a ulaştı
TarımTürkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde, mayıs ayında meydana gelen don nedeniyle ihracata giden Napolyon kirazında rekolte kaybının yüzde 25 olduğu, yerli kiraz cinslerinde ise bu oranın yüzde 90'ı bulduğu bildirildi.
Türkiye'nin kiraz üretiminin yüzde 10'unu, kiraz ihracatının ise yüzde 30'unu karşılayan Sultandağı ilçesinde, üreticiler beklenenin altında rekolteyle karşı karşıya kaldı. İngiltere, Rusya, Arabistan, Belçika gibi birçok ülkeye gönderilen Afyon kirazına mayıs ayında don vurması, üretimi neredeyse bitirme noktasına getirdi.
"Napolyon" olarak bilinen kirazda rekolte yüzde 25 düşerken, "Karabalı" olarak bilinen yerli kirazda ise rekolte yüzde 90'a kadar düştü.
Sultandağı Belediye Başkanı ve Kiraz Kooperatifi Başkanı Osman Acar, kirazın ana diyarı Sultandağı ilçesinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Geçen sene yaptıkları çalışmalarla kirazı ilk kez tescillediklerini hatırlatan Acar, "Burada çıkardığımız marka üzerinden kirazımızı pazarlıyoruz. Şu anda bir dernek kurduk, bunun tescilini aldık. Markanın tescilini şu anda hiçbir kimseye vermedik. Çünkü bu isimle gönderilecek kirazın kaliteli olması gerekiyor. Ayrıca Türkiye'de Sultandağı kiraz üretiminin belki yüzde 10'unu karşılayabilir ancak ülkenin kiraz ihracatının yüzde 30'unu karşılayan bir Sultandağı bölgedir" diye konuştu.
Acar, kaliteli kiraz üretimine özen gösterdiklerini ifade ederek, amaçlarının tek marka altında kirazı birçok ülkeye göndermek olduğunu dile getirdi.
Sultandağı ilçesinde her yıl 40-50 bin ton kiraz üretiminin gerçekleştiğini kaydeden Acar, şöyle devam etti:
"Bu sene kış çetin geçti, meydana gelen dondan epey bir zarar gördük. Napolyon olarak bilinen kirazımızda çok fazla hasar yok ama bu sene az. Napolyon kirazının çiçeğini geç açması dondan kısmen de olsa kurtardı ancak üretim yüzde 25 oranında zarar gördü. Karabalı olarak bilinen yerli kirazda ise yılda 15 bin ton elde edilirken bu sene yok denilecek kadar az. Bin ton civarında bile kiraz çıkarsa 'Yarabbi şükür' diyeceğiz."
Sultandağı Ziraat Odası Başkanı Hasan Dinç ise bu sene meydana gelen dondan ötürü çok büyük zarar gördüklerini ifade ederek, yerli kirazda rekoltenin yüzde 90'a kadar düştüğünü söyledi.
Üreticinin bu durumdan en az zarar görmesi için birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaları gerektiğinin altını çizen Dinç, "Rekoltenin bu kadar düşeceğini düşünmüyorduk. Tüm üreticiler aynı masaya oturup, bu durumu değerlendirmemiz lazım. Aynı durumların yaşanmaması için gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Bu durumu sadece birlik ve beraberlik içerisinde kurtarabiliriz. Şimdiden tüm çiftçilerimize geçmiş olsun. İnşallah böylesi durumlarla bir daha karşılaşmayız" görüşünü dile getirdi.
İlginizi Çekebilir